Ga naar content

Paardrijden in Umbrië

Paardrijden in Italië - Op zoek naar tips om paard te gaan rijden in Umbrië? In Midden-Italië, tussen de regio’s Toscane en Marche, beleef je het authentieke Italiaanse boerenleven tussen de uitgestrekte wijn- en olijfgaarden, middeleeuwse heuvelstadjes en glooiende heuvels met ontelbaar veel tinten groen. Benieuwd naar wat je kunt verwachten tijdens een ruitervakantie naar Umbrië? Laat me je alvast een eerste indruk geven!

Verrassend dichtbij en toegankelijk

De ligging van Umbrië ten opzichte van zowel het romantische Toscane als het geliefde Rome zorgt ervoor dat de regio net buiten de schijnwerpers valt en daardoor minder bekend is onder toeristen, de regio is daardoor vrijwel onbezocht en nog erg onaangetast. Dat neemt niet weg dat je eigenlijk al verrassend snel in deze prachtige regio kunt zijn, het openbaar vervoer hier naartoe is goed geregeld en het is daarmee ook zeer toegankelijk voor zowel korte- als lange ruitervakanties.

Paardrijden in Umbrië
Deel op Pinterest

Zelf reisde ik in mei 2019 naar het groene hart van Italië om daar samen met een goede vriendin een week lang in het zadel te kruipen. Wij vlogen op Rome Fiumicino Airport en namen vanaf Termini Station de trein naar het oude Spoleto, een idyllisch stadje gelegen in het hart van Umbrië en op nog geen twee uurtjes reizen van het drukke Rome.

Paardrijden in Umbrië

De natuur in Umbrië heeft ontzettend veel moois te bieden. Laat je tijdens het paardrijden verrassen door het groene landschap vol zacht glooiende hellingen, met in de verte contrasterende grillige bergen en rijd door donkere dichtbegroeide bossen die bestippeld zijn met wilde bloemetjes die een heerlijke zoetigheid aan de lucht meegeven.

Te paard door Umbrië
Deel op Pinterest

Qua groen is Umbrië sowieso de beste regio om te zijn in Italië. Maar dat is niet het enige wat hier zo bijzonder is, want je kunt hier vanuit de bossen zo dwars door middeleeuwse heuveldorpjes en generaties oude kastanjegaarden rijden. Het platteland is hier naadloos verweven met de natuur en geeft je de mogelijkheid om urenlang op trektocht te gaan. Tijdens het paardrijden passeer je onder andere rivieren, meren en bloemenvelden vol klaprozen en wilde orchideeën.

Paardrijden bij La Somma

Het adres waar ik zelf gereden heb ligt bovenop een berg en is omringd met diepe valleien, die voor spectaculaire uitzichten zorgen. Hier kwam ik thuis bij de familie Bevilacqua, die al enkele generaties lang het paardensportcentrum genaamd “La Somma” runnen.

Na aankomst in Spoleto stond er een auto voor ons klaar om naar La Somma te rijden. Eenmaal daar is het echt thuiskomen in landelijk Italië. Een warm onthaal, met heerlijk eten en zelfgemaakte wijn die rijkelijk vloeit. Ons deed het voelen alsof we op bezoek waren bij oude vrienden.

Paardrijden in Umbrie
Deel op Pinterest

De comfortabele chalets die naast de paardenstallen liggen, zorgen voor een goede nachtrust. Wij als paardenliefhebbers weten dat er niets zo lekker is als ’s ochtends wakker worden met het zachte gebries van de paarden, de geluiden die je hoort rondom zo’n stal zijn onbeschrijfelijk rustgevend.

Bij La Somma kun je terecht voor verschillende soorten vakanties: van een lang weekend trektochten maken, tot een week lang variatie aan paardrijlessen en buitenritten door het Italiaanse platteland. Zowel beginnend paardrijders als gevorderde ruiters zitten hier prima op hun plek: de familie Bevilacqua is zeer kundig rondom het paardrijden en veiligheid staat hoog in het vaandel. 

Naast de trektochten biedt de familie diverse rijlessen aan, uiteenlopend van dressuur tot springen. Daarnaast wordt je ook niet zomaar op elk paard gezet, ze kijken eerst heel goed naar welk paard het beste bij jouw persoonlijkheid en niveau past en houden daarbij ook rekening met eigen voorkeur.

Ruitervakantie in Umbrie
Deel op Pinterest

Bij elke ruitervakantie is er spraken van één of meerdere trektochten, die aangepast worden aan het paardrijdniveau van de deelnemende gasten. De gidsen die je hier meenemen op tocht zijn uitermate gezellig en persoonlijk, ze leren je graag kennen en vertellen uitgebreid over de natuur en historie van de omgeving terwijl het authentieke landschap langzaam aan je voorbij rolt.

Elke rit die je hier maakt is weer net anders dan de vorige, maar allemaal minstens zo spectaculair. Bij La Somma beleef je een geweldige vakantie, met brave paarden en geweldige buitenritten. Dit in combinatie met het eten, drinken en de gezelligheid maakte het voor ons een onvergetelijke reis. Zeer smakelijke driegangendiners worden geserveerd tijdens lunch- en avondeten. Denk hierbij aan zelfgemaakte pasta’s, heerlijke bruschetta's of langzaam gegaarde vleesgerechten waarbij je je vingers aflikt.

Kortom, paardenliefhebbers zoals ik komen hier écht thuis. Maar ook voor mensen die wat minder gek van paarden zijn is La Somma heerlijk vertoeven dankzij de prachtig groene omgeving, de culinaire beleving en de ontmoeting met lieve mensen.

Andere activiteiten

Wil je verder nog meer en op andere wijze de omgeving verkennen, check dan zeker de mogelijkheden om te gaan wandelen in Umbrië of ga trappend door het groen: fietsen in Umbrië wordt ook steeds populairder. Tijdens je ruitervakantie in Italië is het overigens zeker aan te raden om een accommodatie met zwembad te vinden. Tijdens ons verblijf bij La Somma was een duik in het zwembad voor ons de ideale afsluiter voor een warme dag op de rug van het paard.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Gitta Schermer
Geschreven door
Gitta Schermer
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!