Ga naar content

Voorthuizen

Veluwe - Voorthuizen ligt aan de rand van de Veluwe en is omringd door prachtige bossen en heidevlaktes. Een waar paradijs voor de wandelliefhebber. Er is van alles te zien en te beleven. De echte aanraders en de mooiste bezienswaardigheden bij Voorthuizen hebben we daarom hier voor je op een rijtje gezet.

Mooiste plekken bij Voorthuizen

Wat zijn de mooie plekjes in de natuur? Wat mag je niet missen tijdens je bezoek aan Voorthuizen? Tijdens mijn verblijf bij Vakantiepark Landgoed de IJsvogel ging ik op verkenning.

1. Wilbrinkbos 

Aan de rand van Voorthuizen ligt het Wilbrinkbos. Een bos waar eeuwenoude beuken aan stille wateren je een haast filmisch gevoel geven. In deze prachtige beuken wemelt het ook nog eens van de vogels. Je hoeft geen vogelspotter te zijn om te kunnen genieten van het onafgebroken vogelgezang.

Om dit in alle rust te aanschouwen loopt er een goed aangegeven klompenpad door het bos. Dit pad verbindt de verschillende delen van het bos en leidt je langs verschillende meertjes. De meest noemenswaardige is het Grijze Veen, of Griezeveen, zoals de lokale bevolking het noemt. Dit is een beschut gelegen waterplas in het Zuidelijke puntje van het Wilbrinkbos. Deze tocht van 13,8 km is genoeg om je een dagdeel mee te vermaken, maar ook een deel van deze route lopen is zeker de moeite waard.

Wilbrinkbos
©Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

2. Klein Boeschoten

Midden tussen Voorthuizen en Garderen ligt het landgoed Klein Boeschoten. Dit landgoed is toegankelijk voor het wandelende publiek, en ik kan het iedereen ook alleen maar aanraden om daar gebruik van te maken. Een deel van het bos werd vroeger gebruikt voor de productie van eikenhout, echter sinds de productie niet meer rendabel is sinds het begin van de vorige eeuw, krijgt de natuur de ruimte en wordt er alleen nog gekapt als dat echt nodig is.

Klein Boeschoten
©Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Het eikenbos wordt afgewisseld met heide en naaldbos. Naast de talloze wandelmogelijkheden is deze omgeving ook geschikt voor paardrijden en mountainbiken.

3. Gat van Zus 

Het Gat van Zus, een voormalige groeve van zo'n 30 meter doorsnee en enkele meters diep, is gelegen in een bos dat tegen Garderen aan ligt. Vanuit Garderen loop je dan ook zo het kleurrijke loofbos in. Midden in het bos ligt een uitgestrekt heideveld. Een dode boom verheft zich hier midden op deze vlakte als een kunstwerk. 

Gat van Zus
©Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Naast de vele wandelpaden die door dit bos lopen, zijn er twee duidelijk gemarkeerde routes. Deze zijn te beginnen bij de kruising van de Karweg en de Hunnenweg en duren één tot twee uur.

Mocht je na de wandeling ook wel zin hebben in iets te eten, dan is Lunchroom de Rozentuin een aanrader. Het ligt aan de rand van dit natuurgebied en is een erg gezellige tent waar een werkplek geboden wordt aan enthousiaste dames mét en zonder een verstandelijke beperking.

Op dezelfde locatie kun je ook een heus zandsculpturenfestijn bezoeken. Een jaarlijks wisselende expositie, bestaande uit 98 zandsculpturen, die je meenemen door de Vaderlandse Geschiedenis.

Zandsculpturen Garderen
©Naturescanner Arno
Deel op Pinterest

Natuur rondom Voorthuizen

Wil je nog meer natuur bij Voorthuizen ontdekken? Bekijk dan ook eens het magische Speulderbos, de enorme zandvlakte van het Kootwijkerzand en meer tips over de Veluwe. Voorthuizen ligt niet ver van Putten en Ermelo, waar ook veel natuur te vinden is in het buitengebied.

Deze trip werd mede mogelijk gemaakt door Vakantiepark de IJsvogel. Bekijk zeker ook de tips van Sander over wandelen bij Voorthuizen!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Arno Schaveling
Geschreven door
Arno Schaveling
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!