Ga naar content

Wandelen bij Voorthuizen

Gelderland - Voorthuizen ligt aan de rand van de Veluwe. Met de variëteit aan landschappen die er rondom Voorthuizen is, kan menig wandelaar zijn hart ophalen: akkers en weilanden, bos, hei, vennen, er is voor ieder wat wils.

Er zijn veel wandelroutes te vinden, zoals het Griezenveense pad, een klompenpad dat je langs een afwisselende route met allerlei landschappen voert, maar je kunt ook prima zelf je route uitstippelen in bijvoorbeeld het Wilbrinkbos of bij Klein Boeschoten.

Mooiste wandelgebieden bij Voorthuizen

Wat zijn de mooiste plekjes om te wandelen in Voorthuizen en omgeving? Tijdens ons verblijf met het gezin op vakantiepark De IJsvogel trokken we zelf de wandelschoenen aan en verkenden alvast de mooiste routes en paden. Hieronder onze tips voor mooie plekken om te voet te verkennen!

1. Wilbrinkbos

Net buiten Voorthuizen vind je het Wilbrinkbos, een waterrijk natuurgebied. Op een oppervlakte van 123 hectare vind je hier heideveldjes, grasland, een beek, poelen en een meertje, afgewisseld door bos met houtwallen, lanen en een landhuis. Veel dieren kunnen hier ongestoord leven. 

Wilbrinkbos wandeling
© Naturescanner Sander
Deel op Pinterest

De nattere gebieden vormen dan weer een goede leefomgeving voor padden, kikkersoorten en de zeldzame kamsalamander. Ook vind je er zeldzame plantensoorten zoals de zonnedauw, verschillende soorten veenmos en de klokjesgentiaan. In de drogere gedeelten van de heideveldjes komen slangen en hagedissen voor. De das heeft zijn eigen burcht op het landgoed. Deze wordt middels een raster beschermd om zo een rustiger leefgebied voor het bijzondere dier te creëren.

Zonnedauw
Deel op Pinterest

Kijk ook eens of je de Twaalf apostelen kunt vinden op het landgoed. Deze monumentale groep beuken werd in de 19de eeuw aangeplant. Oorspronkelijk bestond de groep uit twaalf bomen, maar tegenwoordig zijn er nog tien over.

2. Klein Boeschoten

Klein Boeschoten, een voormalig wildforstersgoed, is tegenwoordig een particulier landgoed dat valt onder de  Natuurschoonwet en is opengesteld voor publiek. Midden in het bos vind je in het cultuurhistorische landschap een pittoresk plekje bestaande uit een erf met een monumentale boerderij met bijgebouwen en twee schaapskooien. Het erf grenst aan akkers waar biologische akkerbouw bedreven wordt. 

Klein Boeschoten
Schuurtje
Deel op Pinterest

Er voeren verschillende wandelroutes over Klein Boeschoten, maar het landgoed leent zich ook uitstekend om zelf te ontdekken en te dwalen over de verschillende paadjes. Net als op de rest van de Veluwe komt hier veel wild voor, met name wilde zwijnen.

3. Boswachterij Garderen

Tussen Voorthuizen en Garderen vind je de bossen van boswachterij Garderen. Er is ook een heideveld, waar het Watergraafsmeertje ten zuiden van ligt. Dit meertje is een zuur ven dat de leefomgeving vormt voor verschillende libelle- en amfibiesoorten. 

Boswachterij Garderen
© Naturescanner Sander
Deel op Pinterest

Langs de Apeldoornsestraat zijn op verschillende plekken parkeerplaatsen om wandelingen te starten. Het bosgedeelte tegenover recreatiepark De IJsvogel is een hondenlosloopgebied waar je hond naar hartenlust kan rennen. Mocht je geen zin hebben in loslopende viervoeters, dan blijft er genoeg bos over om dit gedeelte te vermijden en ongestoord door te stappen.

4. Houtbeek / Stroese Heide

Op de Stroese Heide bevindt zich de Houtbeek. Deze kent een lange geschiedenis en vervulde al in de prehistorie een belangrijke rol voor jagers-verzamelaars, die er hun jachtkampen opsloegen. Deze aantrekking tot mensen heeft er voor gezorgd dat er sporen in het landschap terug te vinden zijn in de vorm van grafheuvels en urnenvelden.

Naast het historische aspect is het vooral genieten van de uitgestrekte heidevelden die elk jaar in augustus weer prachtig paars kleuren en lonken voor urenlange wandelingen. 

Stroese Heide
© Naturescanner Sander
Deel op Pinterest

5.  Kootwijkerzand

Een prachtig gebied om te verkennen is het Kootwijkerzand, het grootste stuifzandgebied van West- Europa. De enorme zandvlakte nodigt uit tot wandelen of paardrijden of gewoon heerlijk picknicken op een duin. Naturescanner is hier regelmatig te vinden en je kunt hier meer lezen over het Kootwijkerzand

Kootwijk
© Naturescanner
Deel op Pinterest

6. Speulderbos

Laat je fantasie de vrije loop in de sprookjesachtige bossen van het Speulderbos. Het heuvelachtige bos staat bekend om de dansende bomen en behoort voor veel mensen tot de mooiste bossen van de Veluwe. In alle seizoenen heerst hier een bijzondere sfeer.

Wandelgebieden bij Voorthuizen
Deel op Pinterest

Heb jij net als Sander zin om met wandelschoenen de natuur bij Voorthuizen in te trekken, bekijk dan eens onze tips voor een leuke overnachting. 

Recreatiepark De IJsvogel

Aan de rand van de Veluwe, bij Voorthuizen, bevindt zich het recreatiepark De IJsvogel. Het is een ideale uitvalsbasis om de natuur van de Veluwe te ontdekken. Dat is ook de insteek van het park, zij willen je graag het Veluwegevoel laten beleven. Op het park is het merkbaar dat hier ruimte voor de natuur is. 

De IJsvogel vakantiepark
© Naturescanner Sander
Deel op Pinterest

Zo werden in november 2021 nieuwe lodges bij gebouwd waarbij de setting werd geïnspireerd op het Kootwijkerzand. De lodges staan tussen glooiende zandduinen, waarop verschillende soorten gras zijn aangeplant om ook hier de natuur dichterbij te brengen. Bij deze zandlodges kun je ultiem ontspannen, daar ze voorzien zijn van bubbelbad of sauna. 

De IJsvogel
© Naturescanner Sander
Deel op Pinterest

Vanaf het park zijn er veel mogelijkheden om er op uit te trekken in de natuur. Tegenover het domein liggen de bossen van Boswachterij Garderen en kun je een mooie wandeling maken naar Klein Boeschoten. Een eindje terug richting Voorthuizen is het Wilbrinkbos. Ook het Kootwijkerzand en de Stroese Heide liggen op steenworp afstand van De IJsvogel.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Sander Nijenhuis
Geschreven door
Sander Nijenhuis
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!