Ga naar content

Jizera gebergte

Natuurreis Liberec - Het Jizera gebergte, bij ons beter bekend als het IJzergebergte, ligt ten noorden van de stad Liberec, op de grens van Tsjechië en Polen. Het gebergte heeft zijn naam te danken aan de rivier de Jizera, die hier in het gebergte ontspringt op de hoogste berg, de Smrk.  

Natuur IJzerbergte

Het Jizera gebergte bestaat uit graniet en heeft zijn eigen kenmerken. Je vindt er hoogteplateaus, bossen, veenmoerassen en meren die zwart gekleurd zijn door het veen. Er liggen honderden kilometers geasfalteerde wegen die dienst doen als wandel- en fietspad. 

Er zijn verschillende natuurgebieden te vinden zoals het Nová Iouka Nature Reserve. Dit natuurgebied kenmerkt zich door moerassen met fijnsparren en vormt een leefgebied voor vele beschermde plant- en diersoorten, zoals de bergsalamander en lavendelhei.

Activiteiten Jizera

Wat te ondernemen in het IJzergebergte? De leukste activiteiten op een rij.

1. Wandelen

In het Jizeragebergte kun je uitstekend wandelen. De paden bestaan voornamelijk uit geasfalteerde wegen, waardoor ze eenvoudig zijn te bewandelen. De routes staan zeer goed aangegeven. De wandelroutes voeren je door de bossen, langs sprookjesachtige beekjes, door veenmoeras en langs de zwarte meren.

Wandelen in Jizera
© Naturescanner Hanneke
Deel op Pinterest

Bij vodní nádrž Josefův Důl ligt een stuwmeer dat als drinkwaterreservoir voor de Liberec regio dient. Je kunt hier omheen wandelen of verder lopen naar het volgende stuwmeer: de Bedřichov dam. Dit meer ligt in een veenmoerasgebied en er ligt een leuk vlonderpad langs het meer dat over het veenmoeras voert. Er is een handige navigatieapp te gebruiken in Tsjechië: op mapy.cz vind je kaarten met wandelroutes.

2. Fietsen

De vele goed begaanbare wegen in het Jizera gebergte vormen een uitstekend fietsnetwerk om het gebied verder te verkennen. De routes zijn duidelijk aangegeven met bordjes.

Jizera Greenway
De Jizera Greenway is een 160 km lange fietsroute die leidt van de oorsprong van de rivier de Jizera helemaal tot aan Praag. Hoofddoel van de totstandkoming van deze route was om een motorvrije route te creëren voor transport en recreatie, met aandacht voor de regionale cultuur, geschiedenis en natuur. 

Je komt door verschillende gebieden heen. Het noordelijke gedeelte begint in het Jizera gebergte en voert je door het Boheems Paradijs. De route volgt de rivier de Jizera en komt langs de steden Semily, Malá Skála en uiteindelijk in Turnov. Prachtige natuur wordt afgewisseld door schilderachtige dorpjes en historische plekjes.  

3. Wintersport

Het gebied leent zich in de winter uitstekend voor de wintersport. Er zijn skipistes, maar vooral het langlaufen is erg populair hier. De vele kilometers wandel- en fietsroutes vormen hier in de winter het decor voor een uitgebreid padenstelsel voor langlaufers.

4. Sterren kijken

Door het ontbreken van kunstlicht is het IJzergebergte pikkedonker. Je bevindt je hier dan ook in een Dark Sky Park waar je uitstekend sterren kunt kijken. Geniet van de ontelbare sterren en planeten aan de nachtelijke hemel.

Wij bezochten het IJzergebergte op uitnodiging van Regio Liberec en Visit Czech Republic. Kijk op hun websites voor meer handige reisinformatie.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!