Ga naar content

Fietsen in Tsjechië

Tsjechië - Het land ontwikkelt zich steeds meer als dé fietsbestemming in Centraal Europa. De routes langs de Elbe en langs andere rivieren zijn steeds beter aangelegd, het aantal accommodaties breidt uit en ook elders in het land zijn er steeds meer mooie fietsroutes langs culturele en natuurlijke hotspots.

Mooiste fietsroutes in Tsjechië

De verbeterde infrastructuur maakt dat veel toeristen kiezen voor een vakantie op het zadel. In meerdere dagen passeer je verschillende landschappen en heb je alle tijd om kastelen en andere monumenten te bezoeken. Een aantal routes op een rij!

1. Elberadweg

We beginnen met een van de makkelijkste en populairste fietsroutes in Tsjechië. De Elberadweg voert in een lus van 300 km door Tsjechië en vervolgt haar weg door Duitsland naar de noordelijke kust. Je fietst de hele tijd stroomafwaarts langs de rivier de Elbe. 

Fietsen in Tsjechië
Stopplek onderweg
Deel op Pinterest

De langeafstandsroute vangt aan bij de bron in het Reuzengebergte. Langzaamaan verandert het beekje in een stromende rivier en voert langs het historische wijnstadje Melnik, waar ze met de Moldau samenvloeit. Het loont zeker de moeite om hier te stoppen. Vervolgens kan je de Moldauroute fietsen naar Praag, of de Elbe blijven volgen richting de Duitse grens. 

2. Fietsen in het Ertsgebergte

Aan de Duits-Tsjechische grens kan je fietsen in het Ertsgebergte. In de winter tovert het fietspad zich om tot een langlaufroute. Neem de tijd om de schitterende rotsen van Boheems Zwitserland in je op te nemen. Het is een schitterend stuk natuur.

3. Fietsen in het IJzergebergte - Jizera Greenway

De Jizera Greenway is een 160 km lange route van de bron van de Jizera rivier tot de samenvloeiing van de rivier met de Elbe. Een leuke route die je vaak met korte wandelingen kan afwisselen en waardoor de 5 dagen die men hiervoor rekent eigenlijk te weinig zijn. Het traject biedt zowel vlakke delen (Boheems Paradijs) als moeilijkere stukken, soms over onverharde weggetjes, dan weer over drukkere wegen. 

Fietsroutes Tsjechie
Jizera Greenway
Deel op Pinterest

Trap door het IJzergebergte, het westelijke deel van het Reuzengebergte, langs het Boheems Paradijs en langs de Jizera rivier. Hiermee combineer je verschillende landschappen in één fietsvakantie. Onderweg passeer je kastelen, lieflijke dorpjes en monumenten.

Het avontuur vangt aan bij Jizerka, een oude glasnederzetting met museum over het IJzergebergte. Stap even van de fiets om de natuurroute door de veenmoerassen te verkennen. Langs de Jizera rivier vervolgt de route haar weg naar het Reuzengebergte. Ook hier kan je het fietsen weer even afwisselen met een wandeling door de Riegrovka kloof (wandelroute Riegrova Stezka).

In Železný Brod verlaat het fietspad de vallei en trap je verder naar het outdoor dorp Malá Skála. Hier heb je vanaf de route bij de rivier zicht op een rotswand met fotogenieke kapel. Ook dit uitzichtpunt is weer alleen te voet bereikbaar. Breng een bezoek aan de Bozkov grotten of ga een middagje kajakken of raften op de rivier van Mála Skála naar chateau Hrubý Rohozec.

Fietstips Tsjechie
Jizera Greenway
Deel op Pinterest

In het Boheems Paradijs kan je meerdere fietsroutes door het natuurgebied fietsen. Blijf je vanuit Turnov de Jizera Greenway volgen, dan rijd je voorbij het mooie Sychrov kasteel in neogotische stijl. De groene fietsroute vervolgt naar Mladá Boleslav, met het Škoda museum. De laatste etappe brengt je bij Káraný, waar de Jizera en de Elbe samenkomen.

4. IJzeren Gordijnroute

Deze ruim 700 km lange fietsroute - de Iron Curtain Trail - volgt de hele zuidelijke Tsjechische grens, langs het voormalige IJzeren Gordijn. Je trapt langs historische plaatsen, kastelen, parken en rivieren, door een glooiend landschap. Delen van de route voeren door de mooiste bossen van Tsjechië. Je komt ook door Cesky Krumlov, de tweede meest bezochte stad van Tsjechië. 

IJzeren Gordijnroute Tsjechie
Deel op Pinterest

5. Fietsen langs de Eger in West-Bohemen

De Egerroute was al erg populair onder wandelaars, maar is nu ook aangepast voor fietstoeristen. Het 223 km lange pad voert langs de rivier de Eger. Het draagt fietsmarkering nummer 6.

Fietsend door de vallei van de Eger wisselen nauwe rotskloven en prachtige monumentale gebouwen elkaar af. De route is overwegend vlak en rustig en daarmee erg geschikt voor een fietsvakantie in Tsjechië met kinderen. Af en toe wijk je af van de rivier en fiets je een stuk over een heuvel of door een bos, maar alle paden zijn geschikt voor fietsende gezinnen.

De Eger stroomt vanaf de grens met Beieren naar het noorden van Tsjechië, om hier bij Litoměřice uit te monden in de Elbe. De Eger fietsroute vangt aan bij Slapany of in Cheb en bestaat uit 5 etappes, met dagtrajecten van ca. 40-60 km. In Cheb kan je al meteen voldoende cultuur snuiven, want hier vind je een mooi kasteel, restanten van vestingmuren en prachtige gotische huizen.

Ook onderweg trap je voorbij verscheidene plaatsen, waar je even de fiets opzij kan zetten voor een bezoek aan een kasteel of een burcht. Een aanrader zijn de Svatoš rotsen en rotspilaren tussen Loket en Karlsbad (Karlovy Vary). Deze laatste heeft het beroemdste kuuroord van Tsjechië, en is dus een ideale plek om te overnachten tijdens deze fietsreis langs de Eger.

Svatos rotsen
Deel op Pinterest

Na Karlsbad vervolgt het pad door het Ústí gebied, een regio die bekend staat voor de hopteelt. Hier is zelfs een speciale bierroute uitgezet langs 14 brouwerijen in Tsjechië en Duitsland. De Egerroute voert langs 2 van deze brouwerijen. Ook is hier een oud vulkanisch gebied. In de idyllische stad Litoměřice mondt de Eger uit in de Elbe rivier en eindigt deze afwisselende rivierroute.

6. Fietsen rond het Lipno meer

Het Lipnomeer is een toeristische bestemming, waar je naast tal van watersporten, zoals kajakken en suppen, ook heel mooi kunt fietsen. Een route voert rond het meer.

7. Fietsen in Moravië

De regio Zuid-Moravië, in het oostelijke deel van Tsjechië is het gebied van wijn, folklore en tradities. Je hebt de beelden wellicht nog op het netvlies naar aanleiding van Wie is de Mol. Hier fiets je langs wijnvelden en cultureel erfgoed. Een van de fietstrajecten van EUROVELO doorkruist het gebied, de route van Gdansk naar Pula. 

Er zijn ook een 11-tal Moravische wijnroutes, die samen goed zijn voor 1.200 km aan fietsplezier. De belangrijkste is de Greenway Moravian Winetrail, waar de andere 10 routes op aansluiten. Met een afstand van 300 km is dit de langste route; hij vangt aan bij Znojmo (oosten) en eindigt bij Uherské Hradiste (westen). Het pad doorkruiste tien natuurparken en 70 wijnbouwplaatsjes.

Fietsen in Moravie
Deel op Pinterest

Brno wine trail (130 km) - is perfect wanneer je vanaf Brno wilt fietsen. De route is voornamelijk vlak en leidt langs kapelletjes en één van de grootste kloosters in Tsjechië – Rajhrad.
Mikulov route
(82 km) is een gevarieerde route langs meren, heuvels en het Mikulov kasteel.
De Kyjov wijnroute (85 km) is voor de ervaren fietser. Het pad slingert over heuvelachtig terrein met een aantal steile klimmen, door bossen en wijngaarden.

Overige Moravische fietswijnroutes zijn Znojmo wine trail (165 km), Mikulov wine trail (82 km), Velké Pavlovice wine trail (110 km), Mutenice wine trail (65 km), Podluzí wine trail (115 km), Bzenec wine trail (26 km), Uherske hradiste wine trail (75 km) en Stráznice wine trail (101 km).

Naast de wijnbouw zijn de historische bezienswaardigheden in deze regio erg interessant. Het Lednice-Valtice complex bestaat uit barokke kastelen, zuilen en jachthuizen. Andere mooie plekken zijn het kasteel Buchlovice vol pracht en praal, Dolni Vestonice en kasteel Buchlov, één van de oudste kastelen van Moravië.

Fietsvakantie in Tsjechië

Naast bovengenoemde populaire fietsgebieden zijn er uiteraard nog veel meer routes. De Tsjechische Fietsvereniging heeft recent een site gelanceerd waarop alle routes zijn terug te vinden. Zie Czechiabybike.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!