Ga naar content

Zandverstuivingen in België

België - Onze zuiderburen hebben een aantal prachtige, relatief onbekende natuurgebieden met zandverstuiving. Meteen over de grens vind je al enkele mooie stuifzanden, zoals de Kalmthoutse Heide en de Lommelse Sahara. We nemen je graag mee op ontdekking naar deze natuurlijke zandbakken!

Ontstaan van verstuivingen

Tijdens de jongste ijstijd, die ca. 11.000 jaar geleden afliep, kreeg Vlaanderen te maken met gigantische zandverstuivingen, omdat er in die tijd nog niet overal gesloten begroeiing bestond. Daardoor ontstonden verlagingen in het landschap, met daarin vennen. Hogere afzettingen van zand vormden duinen. En geleidelijk aan groeide rond die vennen en duinruggen ook vegetatie, zoals berken- en eikenbossen. In latere tijden vond overbegrazing plaats, waardoor het huidige landschap vorm kreeg.

Mooiste zandverstuivingen in Vlaanderen

Het overgrote deel van de zandverstuivingen ligt op Vlaams gebied.

1. Lommelse Sahara

De zandverstuiving bij het gelijknamige dorp Lommel (in de Belgische Provincie Limburg) maakt deel uit van het Nationaal Park Bosland. Erg mooi is het meer in het midden van het gebied en daarmee is het met stip een van de fraaiste natuurgebieden over de grens. Lees meer over de Belgische Sahara en de natuur in Limburg.

© Ivan Dalen
Deel op Pinterest

2. Kalmthoutse Heide

Op de grens tussen Nederland en België ligt dit heidegebied, waar het heerlijk vertoeven is. Lees meer over de Kalmthoutse Heide.

3. Oudsberg en de Duinengordel

In het Nationaal Park Hoge Kempen ligt de grootste en hoogste stuifduin van Vlaanderen. De Oudsberg is een 30 meter hoge zandberg en bevindt zich in het Gruitroderbos. Hij maakt deel uit van de zogeheten Duinengordel.

4. Kesselse Heide

In de buurt van Nijlen ligt deze purperen heide. Althans in augustus wordt het gebied bedekt met een paars tapijt. Afwisselend landschap van naald- en loofbossen, vennen, zandverstuivingen en heide.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!