Ga naar content

Wadi Rum

Een van de mooiste gebieden in Jordanië staat sinds 2011 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze onherbergzame woestijn is het leefgebied van dromedarissen en bedoeïenen. Diverse bekende films werden hier opgenomen, van de klassieker Lawrence of Arabia tot The Martian met Matt Damon, de thriller Theeb en Dune: Part Two.

Waar staat Wadi Rum om bekend, vanwaar die grandeur? Een wadi is een vaak drooggevallen rivierdal, waarvan er in de Arabische Wereld veel te vinden zijn. Wadi Rum is eigenlijk een immense vallei, die zich uitstrekt in het zuiden van Jordanië, tot bij de grens met Saudi-Arabië. Het rode woestijnzand op deze vlakte wordt omringd door imposante granieten en zandstenen formaties.

Rode woestijn in Jordanië

Mensen die nooit in een woestijn zijn geweest, begrijpen meestal niet waarom ik hier zo van houd. Het is moeilijk uit te leggen, je moet het denk ik zelf ervaren. Het is de combinatie van stilte, uitgestrektheid, het wisselende kleurenspektakel en de grillige rotsen die zoveel indruk maakt. Wadi Rum is niet de eerste woestijn die ik bezocht, maar zeker wel een van de mooiste.

Rode woestijn Jordanië
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Met een 4WD langs de mooiste plekken van Wadi Rum

In de ochtend werden we opgepikt voor een rit van drie uur door de woestijn. Dat zou moeten volstaan om alvast een goed beeld te hebben en enkele van de mooiste plekjes te zien. Tot onze verbazing was onze gids een Nederlandse vrouw. Brenda woont al ongeveer 15 jaar in Jordanië en runt hier haar eigen bedrijf, Jordan Desert Journeys. Ze biedt vooral retraites aan, maar ook avontuurlijke meerdaagse trektochten met paarden of kamelen. 

Deel op Pinterest

Hoewel ze helemaal de looks van een local heeft, is en blijft ze toch een Nederlandse vrouw. Het was bijzonder interessant om vanuit haar perspectief te horen hoe het leven in Jordanië is.

Wadi Rum staat bekend als rode woestijn. Ik had verwacht dat de enorme zandbak dus voornamelijk uit rood zand zou bestaan, maar het is zeker niet de enige kleur. Elke bocht die we omdraaiden met de jeep, onthulde zich weer een ander landschap. Dan weer lag er een okerkleurige zandvlakte voor ons, dan weer rotsen in vijftig tinten bruin en dan weer stuivend rood zand.

Oker
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het mooie aan de woestijn is ook dat kleuren veranderen in de loop van de dag. Elke stand van de zon werpt weer een nieuw licht op de rotsformaties en de golven in het zand. Het licht rond zonsopgang en -ondergang laat andere kleuren oplichten dan wanneer de zon loodrecht boven het landschap brandt.

1. Dieren in Wadi Rum

De dorre woestijn omvat ook leven. Op geen andere plek in Jordanië zag ik zoveel vogels als in Wadi Rum. Veel geziene vogels zijn de Sinaïroodmus en de witkruintapuit. Ook de kleine torenvalk laat zich met regelmaat zien.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Onder de zoogdieren kunnen we uiteraard kamelen en dromedarissen rekenen. Meer verrassend zijn Arabische wolf, de caracal, de gestreepte hyena, de Arabische rode vos, de Nubische steenbok, Arabische oryx, Abessijnse egels en wilde katten, die zich in de desolate woestijn schuil houden. Talrijke reptielen komen in de ochtend tussen de rotsspleten vandaan om de warmte van de zon op te zoeken. Slangen, maar ook mooie blauwe hagedissen, zoals de Sinaï agame.

Hagedis
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Wandelen in Wadi Rum

Te voet zie je de natuur altijd meer in detail. Ook in Wadi Rum in Jordanië kan je prachtige wandelingen maken. Twee etappes van de bekende langeafstandstrektocht The Jordan Trail voeren door de woestijn. Hou er wel rekening mee dat het te voet erg heet kan worden en dat het fijn is om wandelingen af te wisselen met bijvoorbeeld kamelentochten.

Lees meer over wandelen in Jordanië

Wandeltocht
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Slapen bij Bedoeïen in de woestijn

De Wadi Rum woestijn is vandaag de dag nog steeds bewoond door Bedoeïenenstammen die vooral leven van toerisme. Je kan overdag een bezoek brengen aan deze hartelijke mensen, maar het is ook mogelijk om een bijzondere overnachting bij de Bedoeïenen te ervaren.

Slaap in een tentenkamp en geniet 's avonds van de mooie sterrenhemel in de woestijn. Gezellig kletsend met andere toeristen merk je al snel dat Wadi Rum bij iedereen veel verwondering oproept.

Woestijntenten
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Na een overnachting in deze omgeving voel je je heerlijk. Daarna een kopje verse Arabische koffie en een nieuw avontuur in de woestijn kan beginnen.

4. Jeepsafari in Wadi Rum

Met een jeep kan je tot diep in het woestijngebied doordringen en de mooiste plekken van Wadi Rum bezoeken. De gids vertelt je graag meer over de verscheidene films die in dit landschap werden opgenomen. Iconische bulten in het landschap, zoals Jebel Rum en Jebel Um Ishrin, schuiven voorbij terwijl je je afvraagt op welke planeet je bent beland. 

Jeep Wadi Rum
© Naturescanner
Deel op Pinterest

5. Kamelentocht in Wadi Rum

Eén van de populairste excursies voor toeristen is een tocht per kameel door de woestijn van Jordanië. Te voet Wadi Rum verkennen is vaak erg heet en vermoeiend. Vooral 's middags is het fijn als je dan even kan zitten en relaxen, op het "schip van de woestijn". 

Kameel Wadi Rum
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Hierbij krijg je het authentieke gevoel om net als de bevolking door dit landschap te sjokken. Sommige mensen vinden het zielig voor de dieren, anderen zeggen dat het al duizenden jaren gebruikelijk is om kamelen te berijden. Of je dit zelf wilt doen, is natuurlijk geheel aan jou.

Nog enkele leuke individuele reizen

6. Rotstekeningen

Tijdens een kamelen- of jeepexcursie wordt er vaak gestopt bij de Khaz’ali Canyon, een kloof waar veel rotstekeningen ontdekt werden. De tekeningen dateren uit de periode tussen 400 voor en 400 na Christus. Er zijn letters of een soort alfabet te vinden en diverse tekeningen van kamelen mensen en antilopen. 

Rotstekeningen Wadi Rum woestijn
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Deze tekeningen zijn echter niet uniek in hun soort. Op diverse andere plekken in de woestijn vind je nog meer rotstekeningen. Onze gids vertelt ons dat ze met regelmaat nog nieuwe plekken aantreft met graveringen.

7. Mooiste zonsondergang

In de Wadi Rum woestijn kan je genieten van de mooiste zonsondergang. Het zand en de rotsformaties doorlopen het hele kleurenspectrum van alles wat er tussen geel en donkerrood ligt. Prachtige oranje en dieprode kleuren die moeilijk vast te leggen zijn op foto. Want het is immers nooit zo mooi als in het echt...

Bijzonder overnachten in Wadi Rum

Een overnachting onder de sterrenhemel, of in een luxe tent, er zijn tal van leuke accommodaties te vinden in Wadi Rum.

Wat doen in Wadi Rum?

Wat is er te zien in Wadi Rum in Jordanië? De mooie rode kleuren van de Wadi Rum woestijn willen veel reizigers met eigen ogen zien. Stille genieters kunnen hier originele foto's maken van mooie landschappen. Actieve reizigers kunnen deelnemen aan tal van tours en excursies in Wadi Rum. Ook cultuurliefhebbers vinden hier hun gading: naast de natuurlijke bezienswaardigheden zijn er rotstekeningen en een tempel van de Nabateeërs gevonden. 

Rotsen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Reizen naar Wadi Rum

Er zijn diverse manieren om een reis naar Wadi Rum in Jordanië te ondernemen. Je kan op eigen houtje reizen en losse vliegtickets en hotels boeken. Kies je voor meer zekerheid en vind je het fijn als alles netjes voor je geregeld is, dan heb je de keuze uit vooraf samengestelde rondreizen, of een reis op maat die je kan aanvragen bij een van onze partner reisorganisaties.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!