Ga naar content

Wandelen in Jordanië

Wat is het mooiste land om te wandelen in het Midden-Oosten? Jordanië, zonder enige twijfel. Tijdens wandelreizen in Jordanië verken je alle culturele en natuurlijke hoogtepunten: prachtige wadi's, mystieke woestijnen en historische bezienswaardigheden. Al wandelend ervaar je het land op een veel intensere manier.

Wandelreis in Jordanië

Jordanië heeft een grote diversiteit aan gebieden om in te wandelen. Tijdens een wandelreis loop je door nauwe kloven, tussen steile rotswanden en door groene rivierbeddingen. Loop over oude herderspaden of door dramatische woestijnlandschappen.

De rotslabyrinten van Petra zijn weer heel anders dan de groenste canyon, Wadi Bin Hammad. Het Dana natuurreservaat is zeker ook de moeite voor wie houdt van hiken: tussen de bijzondere rotsformaties leven tal van wilde dieren en vogels.

Hiken Jordanië
© Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

Je maakt tijdens een wandeling in de natuurreservaten kans op het zien van zoogdieren als woestijngeiten, Arabische wolven, jakhalzen en hyena's. Kijk ook in de lucht voor vale gieren, Palestijnse honingzuigers, witkruin tapuiten en zwartstaarten. In de woestijn van Wadi Rum wandel je dan weer tussen prachtige rode zandduinen en torenhoge zandsteenformaties.

Gave groepswandelreizen

The Jordan Trail

De echte "die hard" hoeft niet verder te zoeken. Die wil dé epische hike van Jordanië lopen. The Jordan Trail is een hike van 675 kilometer langs alle highlights van Jordanië. De trektocht is onderverdeeld in etappes en voert vanaf de ruïnes van Umm Qais dwars door woestijnen, langs wadi's, canyons en oude nederzettingen tot aan Aqaba bij de Dode Zee. Een tocht van 40 dagen.

De mooie landschappen, prachtige uitzichten en gastvrije bevolking maken dit tot een van de mooiste hikes ter wereld. Het biedt een unieke en avontuurlijke manier om Jordanië te verkennen, weg van de gebaande paden. 

Jordan Trail
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wil je liever een deel lopen? Dat kan! Tijdens The Jordan Trail reis van Travelbase loop je een deel van deze trektocht. Je bent 5 dagen op de trail waardoor het ook goed te doen is voor een korte wandelreis naar Jordanië. Je krijgt eerst de tijd om de Dana Vallei te bezoeken voor je naar de start van de trektocht in Shobak wordt gebracht. Vanaf hier volg je de route Wadi Feynan - Teletat Al Sofor - Um Ratam - Al Baydha - Petra langs canyons en door de woestijn. Tussen de 11 en 18 kilometer per dag.

Mooiste wandelgebieden in Jordanië?

Wat zijn de mooiste gebieden om te wandelen in Jordanië? Een overzicht van vijf mooie wandelgebieden:

1. Wandelen in Dana Natuurreservaat

Dana Natuurreservaat is het grootste natuurgebied van Jordanië, met een enorme biodiversiteit; ruim 800 plantensoorten, waaronder 3 endemische planten. Er komen tevens verscheidene zeldzame vogelsoorten en zoogdieren voor.

Dana
© Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

Er zijn verscheidene accommodaties in het natuurreservaat, zoals het Dana Village Camp. Diep in de Arabavallei bevindt zich Feynan ecolodge (open van 1 september tot 30 juni). Vanaf deze twee accommodaties zijn talloze wandelroutes uitgestippeld in elke moeilijkheidsgraad, van korte tot langere wandelingen.

2. Wandelen in Mujib Natuurreservaat

Het Mujib Natuurreservaat is wat kleiner dan Dana, maar leent zich ook uitstekend om te wandelen in Jordanië. De vallei ligt tussen de hooglanden en mondt uit bij de Dode Zee. Het gebied omvat ruim 300 soorten planten, 10 zoogdiersoorten, waaronder de prachtige Caracal en steenbokken, en vele vogels, waaronder buizerds, valken en arenden. 

Mujib Jordanië
Deel op Pinterest

Bij de kust van de Dode Zee bevinden zich mooie chalets, die een goede uitvalsbasis vormen voor wandeltochten in de Mujib vallei, zoals de Ibex Trail (3-4 uur) en de Mujib Trail (6-7 uur). Daarnaast kan je in het Mujib natuurgebied ook aan canyoning doen en moeilijkere wandelroutes volgen.

3. Wandelen in Ajloun

Het Ajloun Forest Reserve is een klein natuurgebied, bestaande uit heuvels, valleien en bossen. Het is het meest bosrijke gebied van Jordanië, waardoor je hier ook veel wildlife kunt spotten, zoals hyena's, stekelvarkens, jakhalzen, wolven, vossen en wilde zwijnen. In het vruchtbare gebied groeien orchideeën, tulpen en de zwarte iris. Onder de bomen rekenen we pistachebomen en eiken. Vanuit de bungalows van Ajloun heb je een mooi uitzicht en vertrekken vele wandelroutes (open van half maart t/m oktober). 

Trail Ajlun
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Wandelen naar Petra

Bijna alle wandelvakanties in Jordanië hebben de mooiste bezienswaardigheid van het land op het programma: Petra. De oude hoofdstad met haar indrukwekkende bouwwerken van de Nabateeërs ligt te midden van diepe kloven. De stad is toegankelijk via de Siq, een nauwe kloof die op sommige plekken slechts 2 meter breed is - of via Klein Petra. De wandelliefhebbers hebben een voorkeur voor deze route, ook wel de Back Trail genoemd.

Deze leidt via de achterkant naar de bekende kloosters en graftomben. De trail is in zijn totaliteit ca. 15 kilometer lang, met een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Sowieso zijn er nog meer trektochten te maken in deze omgeving. Petra en Klein Petra omvatten een groot gebied, waar je meerdere dagen zou kunnen wandelen.

Wandelen over de Back Trail Petra
© Naturescanner
Deel op Pinterest

5. Wandelen in Wadi Rum

Wadi Rum in Jordanië is een van de mooiste woestijngebieden ter wereld. Prachtige warmrode rotsen steken torenhoog boven het oranje woestijnzand uit. Maak een wandeltocht onder begeleiding van een gids of trek een dag de woestijn in met een kameel! Granieten en basalt gestreepte bergen wisselen af met gladde rotswanden en oude rotstekeningen. Helemaal bijzonder is een overnachting in een tent, onder de sterrenhemel uit 1001 nacht... 

Woestijn in Jordanië
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ook in de overige natuurgebieden van Jordanië zijn er tal van mogelijkheden om te wandelen. Wil je meer weten over deze gebieden, lees dan onze algemene informatie over de natuur in Jordanië.

Wandelreizen Jordanië boeken

Gespecialiseerde natuurreizen organisaties hebben prachtige meerdaagse wandelreizen naar Jordanië, zowel in groep als privé. Bekijk op deze pagina onze tips om een onvergetelijke wandelreis in Jordanië te boeken bij een betrouwbare reisaanbieder.

Beste tijd om te wandelen in Jordanië

Wat is de beste reistijd? De meeste wandelreizen in Jordanië vinden plaats in april, september of oktober. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!