Ga naar content

Wandelen in Jordanië

Jordanië - Wat is het mooiste land om te wandelen in het Midden-Oosten? Jordanië, zonder enige twijfel. Tijdens actieve wandelreizen in Jordanië verken je alle culturele en natuurlijke hoogtepunten: prachtige wadi's, mystieke woestijnen en historische bezienswaardigheden. Al wandelend ervaar je het land op een veel intensere manier.

Wandelreis in Jordanië

Jordanië heeft prachtige canyons om in te wandelen. Tijdens een wandelreis loop je door nauwe kloven, tussen steile rotswanden en door groene rivierbeddingen. De groenste canyon is Wadi Bin Hammad. Het Dana natuurreservaat is zeker ook de moeite voor wie houdt van hiken: tussen de bijzondere rotsformaties leven tal van wilde dieren en vogels.

Hiken Jordanië
© Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

Je maakt er kans op het zien van zoogdieren als woestijngeiten, Arabische wolven, jakhalzen en hyena's. In het gebied kan je ook vale gieren, Palestijnse honingzuigers, witkruin tapuiten en zwartstaarten spotten. In de woestijn van Wadi Rum wandel je dan weer tussen prachtige rode zandduinen en torenhoge zandsteenformaties.

Gave groepswandelreizen

Alle wandelvakanties in Jordanië voeren ook naar de mooiste bezienswaardigheid van het land: Petra. De oude hoofdstad met haar indrukwekkende bouwwerken van de Nabateeërs ligt te midden van diepe kloven. De stad is toegankelijk via de Siq, een nauwe kloof die op sommige plekken slechts 2 meter breed is. Petra en Klein Petra omvatten een groot gebied, waar je enige dagen zou kunnen wandelen. Tijdens een wandelreis is een overnachting onder de sterrenhemel zeker aanbevolen.

Mooiste wandelgebieden in Jordanië?

Wat zijn de mooiste gebieden om te wandelen in Jordanië? Een overzicht van vijf mooie wandelgebieden:

1. Wandelen in Dana Natuurreservaat

Dana Natuurreservaat is het grootste natuurgebied van Jordanië, met een enorme biodiversiteit; ruim 800 plantensoorten, waaronder 3 endemische planten. Er komen tevens verscheidene zeldzame vogelsoorten en zoogdieren voor.

Dana
© Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

Er zijn verscheidene accommodaties in het natuurreservaat, zoals het Dana Village Camp. Diep in de Arabavallei bevindt zich Feynan ecolodge (open van 1 september tot 30 juni). Vanaf deze twee accommodaties zijn talloze wandelroutes uitgestippeld in elke moeilijkheidsgraad, van korte tot langere wandelingen.

2. Wandelen in Mujib Natuurreservaat

Het Mujib Natuurreservaat is wat kleiner dan Dana, maar leent zich ook uitstekend om te wandelen in Jordanië. De vallei ligt tussen de hooglanden en mondt uit bij de Dode Zee. Het gebied omvat ruim 300 soorten planten, 10 zoogdiersoorten, waaronder de prachtige Caracal en steenbokken, en vele vogels, waaronder buizerds, valken en arenden. 

Mujib Jordanië
Deel op Pinterest

Bij de kust van de Dode Zee bevinden zich mooie chalets, die een goede uitvalsbasis vormen voor wandeltochten in de Mujib vallei, zoals de Ibex Trail (3-4 uur) en de Mujib Trail (6-7 uur). Daarnaast kan je in het Mujib natuurgebied ook aan canyoning doen en moeilijkere wandelroutes volgen.

3. Wandelen in Aljoun

Het Ajloun natuurgebied is een klein natuurgebied, bestaande uit heuvels, valleien en bossen. Het is het meest bosrijke gebied van Jordanië, waardoor je hier ook veel wildlife kunt spotten, zoals hyena's, stekelvarkens, jakhalzen, wolven, vossen en wilde zwijnen. In het vruchtbare gebied groeien orchideeën, tulpen en de zwarte iris. Onder de bomen rekenen we pistachebomen en eiken. Vanuit de bungalows van Ajloun heb je een mooi uitzicht en vertrekken vele wandelroutes (open van half maart t/m oktober).

4. Wandelen naar Petra

Petra in Jordanië is voor velen de mooiste plek om te voet te verkennen. De prachtige natuur in combinatie met de bijzondere historische bezienswaardigheden maken het tot de voornaamste bezienswaardigheid van het land.

5. Wandelen in Wadi Rum

Wadi Rum in Jordanië is een van de mooiste woestijngebieden ter wereld. Prachtige warmrode rotsen steken torenhoog boven het oranje woestijnzand uit. Maak een wandeltocht onder begeleiding van een gids of trek een dag de woestijn in met een kameel! Helemaal bijzonder is een overnachting in een tent, onder de sterrenhemel uit 1001 nacht...

Ook in de overige natuurgebieden van Jordanië zijn er tal van mogelijkheden om te wandelen. Wil je meer weten over deze gebieden, lees dan onze algemene informatie over de natuur in Jordanië.

Wandelreizen Jordanië boeken

Gespecialiseerde natuurreizen organisaties hebben prachtige meerdaagse wandelreizen naar Jordanië, zowel in groep als privé. Bekijk op deze pagina onze tips om een onvergetelijke wandelreis in Jordanië te boeken bij een betrouwbare reisaanbieder. Meer weten over woestijnreizen of fly-drives in Jordanie? Bekijk dan onze tips voor een leuke Jordanie reis.

Beste tijd om te wandelen in Jordanië

Wat is de beste reistijd? De meeste wandelreizen in Jordanië vinden plaats in april, september of oktober.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!