Ga naar content

Petra in Jordanië

Mooiste plekken in Jordanië - Een van de meest fascinerende kloven op aarde om te wandelen is Petra in Jordanië. Petra is de bekendste bezienswaardigheid van Jordanië. De prachtige in rotsen gebouwde roze stad kennen we allemaal van foto's, maar wat is er zoal te zien? Is Petra veilig, en waar kan je een rondreis langs Petra boeken? Naturescanner geeft je alle tips voor een reis naar Petra!

Wat te zien in Petra?

Waarom is Petra een bekende bezienswaardigheid in Jordanië en waarom krijgt het een vermelding op een natuurreizen site? Petra is een historische stad die vooral rond het begin van de jaartelling haar bloeitijd had als handelsknooppunt van met name wierrook in het Midden-Oosten. Naar schatting leefden er toen ca. 25.000 mensen in de stad. Het was de hoofdstad van de Nabateeërs, die hier een rijkelijk leven leidden, tot ca. 550 na Christus. Wat er vandaag de dag van overblijft zijn voornamelijk ruïnes.

Het grootste deel van Petra is uit de rotsen gehakt en om bij de monumenten te komen moet je een flink eind wandelen tussen torenhoge rotsen. Ook natuurliefhebbers zullen genieten van het prachtige landschap en de kloven van het Petra gebied.

Tips voor een rondreis langs Petra

Klein Petra en de Siq

De meeste rondreizen in Jordanië voeren eerst langs Klein Petra, een voorstadje en voorproefje van Petra. Ook hier vind je mooie façades, trappen en nissen. Om de belangrijkste bezienswaardigheden van Petra te zien moet je door de Siq. Deze 2 km lange, smalle kloof voert naar de overblijfselen van de oude stad. De Siq leidt tot pal voor de Khazneh, de Schatkamer, het bekendste monument van Petra.

Daarna kan je via trappen en paden wandelen naar tal van andere in de rotsen gehouwen graftomben en historische bezienswaardigheden, zoals het Klooster. Onderweg kan je merken dat er een vernuftig irrigatiesysteem werd aangelegd door de Nabateeërs. Door deze watertoevoer werd de stad een ware oase in de rotsachtige woestijn. Het totale gebied beslaat een oppervlakte van 250 km².

Jouw reis op maat samenstellen?

Bezienswaardigheden van Petra

Wat te zien in Petra? De belangrijkste bezienswaardigheden van Petra zijn de Schatkamer (Khazneh) en het Klooster (Ad Deir). De Khazneh is de bekende graftempel die op de meeste foto's van Petra staat. De 40 meter hoge tempel werd rond 85 v. Chr. uitgehouwen in de rotsen. Verderop op een berg kan je een andere bekende bezienswaardigheid bezoeken, Ad Deir, wat het Klooster betekent: dit is het grootste monument van Petra.

Andere bekende bezienswaardigheden zijn het urnengraf, de Grote tempel, de Romeinse weg, het paleisgraf, de Kerk en de hoge offerplaats. Bezoek zeker ook de Schrijn van Aaron in de omgeving van Petra. Dit is volgens de overdracht de plaats waar Mozes' broer begraven zou liggen.

Boek een losse bouwsteen!

Ontdekking van Petra

Het is pas in 1812 dat een Zwitserse aardrijkskundige, Johann Louis Burckhardt, de ooit welvarende stad van de Nabateeërs ontdekte. De meeste gebouwen die nog overbleven waren toen tot ruïnes geworden, als gevolg van aardbevingen. De kloven die zijn ontstaan zijn het gevolg van tektonische activiteiten en zijn niet uitgehouwen. Het duurde nog een hele tijd, tot de jaren '20 van vorige eeuw, alvorens men verder ging met opgravingen. Pas sinds de jaren '50 is de stad een toeristisch trekpleister.

King's Highway

De mooiste route om Petra te bereiken vanaf Amman of Madaba is de King's Highway, in plaats van de snellere, maar meer saaie Desert Highway. De King's Highway voert langs Wadi Mujib en andere kloven in Jordanië, het imposante Kerak kruisvaarderskasteel en door de bergen. De stad zelf is slechts via een nauwe kloof bereikbaar: gedurende 1,5 kilometer wandel je tussen de imposante rotswanden van de Siq, die op sommige plaatsen wel 200 meter hoog zijn. Op haar smalste punt is de kloof slechts twee meter breed.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!