Ga naar content

The Jordan Trail

De beste manier om een land te leren kennen is met de benenwagen. Want te voet heb je meer tijd om rond te kijken, het landschap, de planten en bloemen, kleuren en geuren in je op te nemen. Steeds meer reizigers kiezen er voor om al wandelend een land te verkennen en zo zijn de laatste decennia overal ter wereld nieuwe langeafstandsroutes uitgezet.

Een hele bekende lange afstandswandeling is de Jordan Trail in Jordanië. De ontwikkeling hiervan heeft bijgedragen aan een hele nieuwe vorm van toerisme in het land. Het trekt avontuurlijke reizigers, die op een hele andere manier genieten van al wat een land te bieden heeft. Met respect voor natuur én cultuur.

De route

De route is 675 kilometer lang.  Ze vangt aan bij de Romeinse ruïnes van Umm Qays in het noorden van het land en voert helemaal naar Aqaba in het zuiden. Grosso modo wordt de Jordan Trail ingedeeld in 8 etappes en kan in ca. 40 dagen in zijn totaliteit afgelegd worden. Het doorkruist 75 dorpen en steden en voert langs alle voornaamste bezienswaardigheden van Jordanië. 

Jordan Trail
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Cindy van Naturescanner liep een aantal korte stukken van de trail om een globaal overzicht te hebben van de route.

Natuur en cultuur

Terwijl je over de Jordan Trail wandelt maak je kennis met een rijke cultuur. Deze is gevormd door een komen en gaan van beschavingen, die elk hun stempel hebben gedrukt op het land. Ook vandaag de dag nog is Jordanië een mengelmoes aan culturen.

Tijdens een homestay of verblijf in een kleinschalige bed and breakfast proef je de heerlijke keuken met invloeden uit alle windstreken. De trail passeert diverse historische sites, zoals Umm Qays, Jerash en Petra en voert langs betoverende natuurwonderen.  

Jordaniërs - Jordan people
© Naturescanner
Deel op Pinterest

En dan zijn er natuurlijk de schitterende natuurgebieden. Van de glooiende beboste heuvels in het noorden, de ruige wadi's en kliffen met uitzicht op de Jordaanse Riftvallei, de rozerode rotsen van Petra, het eindeloze zand en de imposante bergen in Wadi Rum, tot aan de kristalheldere wateren van de Rode Zee.

Ontstaan van de Jordan Trail

Het toeristische concept van de Jordan Trail bestaat nog maar enkele jaren. Maar de paden waren er al lang voor die tijd. Want in feite loop je over eeuwenoude ezelspaden en karavaanroutes. De paden hier werden in de oudheid al gebruikt door handelaren, die vanuit Azië, Afrika, Europa of andere Arabische landen hun waren gingen verkopen.

Jordanië trail
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Door een stijgende vraag naar actieve reizen sloeg men in Jordanië de handen in elkaar. Boeren en gidsen werkten nauw samen met reisaanbieders en Bedoeïenenstammen, om samen de verschillende etappes te ontwikkelen. In 2015 werd de Jordan Trail Association opgericht voor de verdere ontwikkeling van de trail, de toegankelijkheid te verbeteren en het onderhoud ervan. Sinds 2016 ontvangt de JTA subsidies en steun van diverse bronnen. De Jordan Trail is ook een stimulans voor de economische ontwikkeling van lokale gemeenschappen en creëert werkgelegenheid.

Jordan Trail
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Etappes van de Jordan Trail

Hieronder een kort overzicht van de verschillende stukken. Elk deel heeft zijn eigen charmes. Het noorden is rustiger en bevat veel groene stukken, de bezienswaardigheden langs de Jordan Trail in het zuiden wil je gezien hebben.

Etappe 1 - Umm Qays naar Ajlun

Het eerste deel ligt in het groenste deel van Jordanië. Umm Qays is een vindplaats van Romeinse ruïnes in het uiterste noorden van het land. Vanaf de archeologische site kijk je uit op de buurlanden Israël, Syrië en Libanon. De etappe voert vanaf dit punt via Wadi Ziglab en het Byzantijnse klooster van Tel Mar Elias naar Ajlun, een natuurreservaat, met in de nabijheid een belangrijk kasteel uit de islamitische verdediging ten tijde van de kruisvaarders.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Duur: 4 dagen. Afstand: 80 km.

Etappe 2 - Ajlun naar As-Salt

Ajlun heeft een mooi natuurgebied en enkele culturele bezienswaardigheden, zoals het kasteel en de nieuwe kabellift. Bezoek ook Anjara, waar volgens de overlevering Jezus met zijn moeder Maria zou gerust hebben in een grot. Vanaf Ajlun wandel je verder naar het stadje Salt.

Via Burma daalt het pad naar de King Talal Dam en biedt een uitzicht over de grote watermassa die zich oostwaarts uitstrekt tussen beboste oevers. Vervolgens gaat de trektocht over een heuvelachtige kam, langs vruchtbare landbouwgronden en het dorpje Rmemeen Verderop vervolgt het pad in een smalle vallei, om dan weer te stijgen en uiteindelijk de stad Salt te bereiken.

King Talal Dam
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Duur: 4 dagen. Afstand: 62,4 km

Etappe 3 - Salt naar Wadi Zarqa Ma'in 

Neem zeker de tijd om Salt te verkennen. De plaats is gebouwd op drie heuvels, maar staat vooral bekend om haar prachtige oude Ottomaanse huizen. Het is heerlijk om hier in een theehuis neer te strijken, nadat je de winkeltjes in Hammam Street bent langs gestruind. De gele zandstenen huizen hebben koepelvormige plafonds - al dan niet met fresco's - boogjes en mooie binnenplaatsen. Veel van deze soms eeuwenoude huizen behoorden toe aan rijke handelaren. 

Salt
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Na Salt wordt het landschap dorrer. Het pad voert over de ruige hoogvlakte boven de Dode Zee, langs Bedoeïenenkampen. Bij het fort van Mukawir gaat het over een andere heuvelrug, om dan weer af te dalen langs de basaltkliffen en de het groene water in Wadi Zarqa Main en later in de diepe kloof van Wadi Wala.

Duur: 4 dagen. Afstand: 84,4 km

Etappe 4 - Drie Wadi's naar Karak

De route van de Drie Wadi's naar de Al-Karak-regio begint aan de zuidrand van Wadi Wala; van daaruit volgt het de rand van een plateau met prachtig uitzicht over Wadi Hidan en Wadi Mujib. Wadi Mujib wordt ook wel de Grand Canyon van Jordanië genoemd! Hij is erg breed en 800 meter diep. In de vallei stroomt het hele jaar door water.

Na een lange klim gaat het pad verder naar het zuiden over een plateau met rode aarde en landbouwgronden, langs de ruïnes van Magdelina op de rand van Wadi ibn Hammad (een beschermd gebied) voordat het 300 meter afdaalt in Wadi el Tawahin. Vervolgens wandel je weer omhoog via Wadi ez Zaiyatin om het imposante kruisvaarderskasteel van Al-Karak te bereiken, dat boven het omringende landschap uitsteekt.

Duur: 4 dagen. Afstand: 75 km

Etappe 5 - Karak naar Dana

Vanaf Karak voert een andere bijzondere etappe langs Wadi Ziglab, de kliffen van Tor al Taboun, Wadi Hasa en enkele authentieke dorpen naar Dana Biosphere Reserve. Dana Natuurreservaat is het gebied met de grootste verscheidenheid aan habitats en hiermee ook de grootste biodiversiteit. Liefhebbers van planten, vogels en ruige rotsformaties zullen dit een prachtig gebied vinden.

Onderweg kom je voorbij de indrukwekkende Wadi Hasa, die 1000 meter diep het landschap insnijdt. Bij het afdalen volg je een pad een pad tussen de imposante kalkstenen kliffen van Tor al-Taboun, zigzaggend om de wadi over te steken en aan de andere kant omhoog te klimmen, langs Bedoeïenenkampen onderweg. Via de dorpjes kom je bij de Edomitische ruïnes bij Sela en Mi'tan. Via de diepe Wadi Labun loop je daarna over makkelijker terrein naar Dana.

Dana Jordan Trail
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Duur: 4 dagen. Afstand: 83,2 km

Etappe 6 - Dana naar Petra

Vanaf het veelzijdige natuurgebied Dana voert de trektocht naar de hiermee verbonden regio rond het wereldwonder Petra. Je zal merken dat de natuur in Petra grote gelijkenissen vertoont met de natuur in Dana. Deze etappe van de Jordan Trail staat bekend als een van de beste hikes ter wereld!

Vanaf Dana loop je door de brede kloof van Wadi Dana richting de ruïnes van Feynan. De trail leidt daarna door diverse landschappen; kloven, heuvels en valleien wisselen elkaar af. En alsof al dat natuurschoon nog niet genoeg is, word je aan het einde van deze Jordan Trail etappe beloond met een van de zeven wereldwonderen, het Nabateese meesterwerk Petra. Let wel, toegang tot Petra vereist een pas, die alleen bij de hoofdingang kan worden gekocht. Deze route komt via Klein Petra, dus je dient van tevoren een pas te kopen.

Duur: 4 dagen. Afstand: 84,5 km

Jordan Trail Petra
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Etappe 7 - Petra naar Wadi Rum

Je verlaat Petra om naar het volgende hoogtepunt langs de Jordan Trail te wandelen, de rode zandwoestijn van Wadi Rum. Onmiskenbaar een van de mooiste plekken in het Midden-Oosten. De prachtige bergen van deze woestijn veranderen de hele dag door van kleur.

De verbinding tussen de twee legendarische locaties van Jordanië is een weeklange trekking over een van de meeste ongerepte stukken van de Jordan Trail. Het begint met enkele diepe wadi's en vervolgt over zanderige vlaktes met buitenaardse rotsformaties. Hier, in de lege woestijn komt elke wandelaar tot zichzelf.

Duur: 5 dagen. Afstand: 90,6 km

Jordan Trail Wadi Rum
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Etappe 8 - Wadi Rum naar de Rode Zee

Na een verkenning van het dramatische maanlandschap keer je terug naar de aarde. De laatste etappe van de Jordan Trail voert van Rum naar Aqaba, bij de Rode Zee. Ook dit is weer een van de mooiste delen van de route, het is gewoon moeilijk kiezen.

Na de woestijn verlaat het pad Jebel al Qiddar en zijn wadi om naar het westen af ​​te dalen via Wadi Waraaqa, langs een aantal cisternen langs de route naar het Bedoeïenendorp Titen. Voorbij Titen nog een laatste pas, alvorens de Rode Zee en de Golf van Aqaba dan eindelijk in beeld komen. Het einde van de Jordan Trail bevindt zich tussen de grens met Saoedi-Arabië en de haven van Aqaba.

Duur: 6 dagen. Afstand: 112 km

Zelf de Jordan Trail wandelen

Wil je zelfstandig de langeafstandswandeling van Jordanië wandelen? Op de officiële site van de Jordan Trail vind je meer informatie ter voorbereiding van de trail en een lijst van gecertificeerde gidsen. Wij hebben deze site gebruikt als extra bron voor het beschrijven van de routes, aangevuld met mijn eigen ervaringen, tips en foto's. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!