Ga naar content

Ajlun

In het noordelijke deel van Jordanië bevindt zich het plaatsje Ajlun / Ajloun. Het ligt op slechts 25 kilometer van de Romeinse ruïnes van Jerash en dus leuk te combineren tijdens een uitstap vanaf Amman. Maar het is ook een leuke tussenstop voor wie van Amman naar Umm Qays in het uiterste noorden rijdt. En voor actievelingen is het goed om te weten dat Ajlun langs de bekende Jordan Trail ligt.

Mooiste plekken in Ajlun

Tijdens een rondreis in Jordanië is het leuk om hier een tot twee nachten te verblijven. Naast enkele historische en culturele bezienswaardigheden, vind je er een mooi natuurpark, het Ajloun Forest Reserve. Je kunt wandelen in de natuur en genieten van de rust.

1. Natuurreservaat Ajlun

Het beschermde natuurgebied staat onder toezicht van het RSCN, dat een groot aantal natuurparken in Jordanië beheert. De Royal Society for The Conservation of Nature is een onafhankelijke vrijwilligersorganisatie die zich toelegt op de bescherming en het behoud van de natuur.

Bezoekerscentrum Ajlun
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

Ze richten zich o.a. op het fokken van bedreigde diersoorten die met uitsterven bedreigd worden en zorgen voor een herintroductie van ibex, gazelle en Arabische oryx. In Ajlun richt men zich vooral op de herintroductie van de ree, maar ook op de bescherming van het unieke steeneiken woud.

Het park is ca. 12 km² groot en werd opgericht in 1987. Naast de receptie zit een kleine shop, met lokale natuurproducten en souvenirs, waarvan de opbrengst naar natuurbescherming en het behoud van de reeën gaat.

Het Ajloun Forest Reserve biedt leuke accommodaties midden in de natuur. Overnachten kan in een van deze knusse lodges, met een fenomenaal uitzicht op de omgeving. De lodges zijn online te boeken via Booking.com. De bungalows zijn ruim opgezet, met een eigen badkamer en keukentje.

Bijzonder overnachten in Jordanië
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Verscheidene dieren vinden hun onderkomen in het natuurpark. Tijdens een tocht over een van de uitgezette paden maak je kans om verscheidene vogelsoorten te zien. BirdLife International heeft het park erkend als een belangrijk vogelgebied. Verder leven er naast reeën ook nog wilde zwijnen, steenmarters, vossen en wolven.

Zelf zagen we tijdens ons bezoek aan Ajlun maar weinig dieren, maar rond zonsondergang weerklonk het indrukwekkende gehuil van jakhalzen. Een indringend geluid dat afnam naarmate de zon verder onder zakte. Toch zijn dit niet de enige bijzondere dieren. Het meest onwaarschijnlijke dier dat hier leeft vind ik de gestreepte hyena. Ik zou niet geweten hebben dat die hier voorkomt, toch is het een feit.

Naast wildlife vind je in het natuurgebied ook unieke flora. Kenmerkend is toch wel de groene begroeiing die je niet meteen zou verwachten in Jordanië. Er groeien diverse soorten uit het Middellandse Zee gebied, zoals steeneiken, de johannesbroodboom, terpentijnboom en de aardbeiboom met zijn opvallende rode stam. Ook de zwarte iris (nationale bloem van jordanië) en het wit bosvogeltje (Cephalanthera Longifolia) groeien in deze omgeving.

2. Wandelingen in Ajlun

Vanaf de receptie van het reservaat voeren enkele wandelpaden door de natuur, met onderweg verscheidene informatieborden en een uitzichtpunt. De Roe Deer Trail is maar 2 km lang, de Rasoun Trail is ongeveer 7 km. Elders in het gebied zijn langere hiking trails uitgezet. Even trek tijdens een wandeling? Je mag gewoon fruit plukken van de bomen, van vijgen tot granaatappels. De Mar Elias Trail - vernoemd naar de profeet - leidt langs peren- en vijgenbomen naar de ruïnes van een van de oudste kerken in het land. Vanaf Mar Elias kan je de weg nog vervolgen naar Ajlun Castle.

Wandelen Ajlun
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Vanaf het dorp Rasoun (ten noorden van het park) vertrekt de 12 kilometer lange Orjan Village Trail. Deze geeft je een beeld bij de leefwijze van de lokale bevolking en voert langs rotswanden en oude watermolens. Een moeilijkere hike is de Rockrose Trail in en rond het reservaat (8 km). Goed om te weten is dat de langere trails niet toegankelijk zijn tijdens de Ramadan.

3. Ajlun Kasteel

Maakt niet uit of je van het noorden naar het zuiden rijdt of van het westen naar het oosten, de ruïne die boven op de heuvel pronkt, op 1.100 meter boven de zeespiegel, kan je niet missen. Met haar zeven torens is Ajlun Castle een van de meest markante historische bezienswaardigheden van de regio.

Ajlun Castle Jordan
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het kasteel, dat in het Arabisch Qal'at Ar-Rabad heet, werd gebouwd in 1184 na Chr. op bevel van Saladin. Doel van het bolwerk was de verdediging van de ijzermijnen van Ajlun, en natuurlijk ter bescherming van de kruistochten die in deze periode plaatsvonden onder leiding van Richard Leeuwenhart. Het is een bekend voorbeeld van militaire islamitische architectuur. 

Toren van het Ajlun Castle
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een route voert door het bouwwerk en geeft je een goed beeld van hoe men hier ruim 1000 jaar geleden geleefd moet hebben. Lange trappen leiden langs verschillende ruimtes. De zalen zijn vaak voorzien van hoge plafonds en smalle ramen. Sommige ruimtes gaf men een open dak om frisse lucht binnen te laten. 

Gangen in het kasteel
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Kabelbaan

De recent geopende kabelbaan van Ajlun belooft een nieuw toeristisch trekpleister te worden. Tijdens een ritje van 10 minuten overbrugt de lift een afstand van 2,5 kilometer en biedt prachtige vergezichten over de beboste heuvels en het groene landschap in de regio. 

Het vertrekstation ligt in het Eshtafina Forest en het eindpunt bevindt zich bij het kasteel. Een ritje kost ca. 4 Jordaanse dinars (iets meer dan € 5).

Kabellift Ajlun
© Naturescanner
Deel op Pinterest

5. Jordan Trail

Hou jij van hiken? De bekendste langeafstandswandeling van Jordanië, de Jordan Trail, voert langs het kasteel van Ajlun! De totale route is maar liefst 675 kilometer lang en de meeste mensen kiezen ervoor om slechts een of enkele etappes te wandelen. De meest noordelijke etappe voert van Umm Qays naar Ajlun.

Jordan Trail Ajlun Castle
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De etappes in het noorden van het land zijn een stuk rustiger dan de etappes in populaire trekpleisters, zoals Wadi Rum en Petra. Wie dus graag de rustigere stukken opzoekt, zit hier op de juiste plek.

Wil je de totale route wandelen, dan doe je er ca. 40 dagen over. Je maakt dan kennis met de enorme diversiteit aan landschappen in Jordanië. Wil je meer weten over de hiking mogelijkheden, lees dan ook onze tips over wandelen in Jordanië.

Onze reis naar Ajlun werd mede mogelijk gemaakt door het Jordan Tourism Board en Royal Jordanian.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!