Ga naar content

Flevoland

Flevoland is een fascinerende provincie. Vrijwel alles wat je ziet is door mensen ontworpen en gecreëerd. Tegelijkertijd is de natuur ook haar eigen gang gegaan waardoor je een wonderbaarlijke samenwerking tussen mens en natuur bewondert. Wanneer je dit in gedachten houdt tijdens een natuurvakantie in Flevoland, wordt jouw ervaring extra speciaal. Ontdek de natuurparken, bossen, moeraslanden, meren, eilandjes en vele diersoorten van deze unieke provincie.

Natuurgebieden Flevoland

Waar moet je zijn om de mooie plekken in de jongste provincie van Nederland te ontdekken? Door de hele provincie zijn gebieden gecreëerd die nu langzaam door de natuur worden overgenomen. Onderstaand de mooiste plekjes in Flevoland.

1. Nationaal Park Nieuw Land

Nieuw Land is het grootste door de mens gemaakte natuurpark ter wereld! Waar de meeste nationale parken vooral zorgen dat natuur wordt behouden, wordt in dit nationale park ook ruimte geboden om natuur te creëren. Zo wordt er regelmatig nog nieuwe natuur gemaakt of aangepast wat ten goede komt aan de biodiversiteit. Wat is er allemaal te zien in het jongste nationaal park van Nederland? Ontdek het zelf:

 • Oostvaardersplassen
  Wie denkt aan natuur in Flevoland, zal al gauw denken aan de Oostvaardersplassen. Voor vogelaars is dit wetlandgebied de nummer 1 bestemming om eens te bezoeken. Vooral in de wintermaanden is het natuurgebied een paradijs voor vogelliefhebbers. Trekvogels komen hier in grote getalen samen, soms in groepen van wel tienduizend! Ook broedt hier sinds 2006 de machtige zeearend. Je bent vrij om het gebied op eigen houtje te verkennen tijdens een wandel- of fietstocht, maar tijdens een excursie met de boswachter leer je het gebied pas echt goed kennen. Ook wij zijn op pad geweest met een boswachter en wat was het gaaf!
 • Lepelaarplassen
  Een prachtig natuurgebied met natte graslanden, waterplassen en hoogstaand riet. Zoals de naam doet vermoeden, is dit de thuisbasis van een kolonie lepelaars. Ze leven hier al sinds de jaren 70! Naast lepelaars bewonder je hier nog vele andere vogelsoorten, maar liefst 300 zijn er waargenomen. De aalscholverkolonie, ijsvogels, roerdompen, zilverreigers en vele eenden- en ganzensoorten spot je vanuit de hutten rond de plas. Start jouw ontdekking vanuit bezoekerscentrum De Trekvogel en maak vanuit hier een rondje op de fiets of te voet en neem de tijd om goed om je heen te kijken. Let ook op afgeknaagde bomen, want dit zijn sporen van de bevers die hier leven.
 • Markermeer
  Een gebied dat eigenlijk bedoeld was voor inpoldering, is nu een meer waar de watersportmogelijkheden bijna onbegrensd zijn. Heerlijk wakeboarden, zeilen, varen, surfen of wat je ook wil doen. Niet alleen watersporters komen hier graag, ook vogelaars weten hun weg naar het meer te vinden. Hoewel er nog vele dieren leven gaat het niet goed met de biodiversiteit van het meer. Daar is het volgende op bedacht:
 • Marker Wadden
  Om de natuur van het Markermeer een handje te helpen, zijn de Marker Wadden aangelegd. Dit is een eilandenrijk speciaal gecreëerd om de natuur in het Markermeer te herstellen. De eerste resultaten zijn al te zien. Vogels, vissen en planten zijn goed vertegenwoordigd in deze nieuwe archipel. Hoewel de Marker Wadden nog volop in ontwikkeling zijn, is het wel al mogelijk om met een veerboot vanuit Lelystad naar het hoofdeiland te varen. Hier ervaar je niks dan rust. Nou ja, naast het gekwetter van duizenden vogels dan. Een bijzonder dagje uit omringd door nieuwe natuur, volledig door de mens gemaakt! Bedenk je tijdens een wandeling over het eiland wel dat je te gast bent in het leefgebied van kwetsbare planten en dieren.
Marker Wadden Flevoland
Deel op Pinterest

2. Natuurpark Lelystad

Dit was voor ons een grote verrassing, wat een tof park. Verwacht een combinatie tussen een dierentuin en een wildpark. Waar dieren wel binnen hekken leven, maar waar ze de ruimte krijgen in een natuurlijke omgeving met veel beschutting. Je hebt dan ook geen 100% garantie alle dieren te spotten. Met bijzondere diersoorten zoals de eland, wisent, przewalskipaard en moeflon kijk je hier je ogen uit. Het park is ook nog eens gratis! Je betaalt alleen parkeerkosten. Het is wel een aanrader om het park te steunen, omdat zij erg belangrijk werk verrichten voor wildlife. Ze helpen bijvoorbeeld mee om bedreigde diersoorten te beschermen en waar mogelijk uit te zetten in het wild. Tip: ga vroeg of doordeweeks, want in de weekenden weten vele mensen uit de omgeving het park te vinden. Lees alles over Natuurpark Lelystad.

Natuurpark Lelystad Flevoland
© Mischa Kemna
Deel op Pinterest

3. Bossen in Flevoland

In Flevoland is volop ruimte voor uitgestrekte bossen. Het is dan ook een heerlijke provincie voor een boswandeling. Elk bos is uniek, wat is jouw favoriet?

 • Horsterwold - Dit bosgebied mag zich een van de grootste aaneengesloten loofbossen van Nederland noemen. In het uitgestrekte gebied heb je eindeloze mogelijkheden om te wandelen, fietsen, paardrijden en kanoën. Ontdek dit mooie bosgebied en misschien loop je wel een van de wilde dieren tegen het lijf. Reeën, vossen, konikpaarden, damherten en vele vogelsoorten voelen zich thuis in dit bos. Houd ook zeker de activiteiten van Staatsbosbeheer in de gaten. Zo ontdek je het Horsterwold met nog meer diepgang. Bijvoorbeeld tijdens een safari in de ecokar.
 • Waterloopbos - Techniek en natuur gaan hier hand in hand. Een bijzondere plek om te wandelen want behalve bomen kom je schaalmodellen van waterwerken tegen die verstopt liggen in de natuur. Vroeger was dit een openlucht laboratorium waar onderzoek werd gedaan naar de werking van water en de invloed van water op bouwwerken. Zo werden de Deltawerken hier in het klein getest, maar er is ook onderzoek gedaan naar waterwerken aan de andere kant van de wereld. Vandaag de dag kun je hier vrij wandelen en kom je onderweg onder meer de Maasvlakte en de havens van Rotterdam, Lagos en Libië tegen. Dankzij het vele water in het bos vinden ook ijsvogels en libellen het een erg fijne plek.
 • Kotterbos - Grenzend aan de Oostvaarderplassen. In dit populierenbos met wilgen en rietvelden is het heerlijk wandelen. De Eikenroute van 5 kilometer en de Populierenroute van 3,5 kilometer laten je al wandelend de schoonheid van het bos zien. Wie weet zie je een vos of een bever! Dankzij het water dat door het bos loopt, leent het gebied zich uitstekend om per kano of vlot verkend te worden. En wist je dat je hier een hindernisparcours hebt waar je lekker kunt klimmen? Ideaal bos dus voor met kinderen.
Bossen flevoland
Deel op Pinterest

In de provincie zijn nog veel meer bossen aangelegd. Loop eens een rondje door het Kuinderbos, Almerehout, Urkerbos, Hulkesteinsebos, Harderbos, Cirkelbos en vele andere.

4. Zwarte Meer en Vogeleiland

Het Zwarte Meer ligt op de grens van Flevoland en Overijssel en biedt een walhalla voor vogelaars. Ooit ontstaan tijdens de inpoldering van de Noordoostpolder en inmiddels uitgegroeid tot belangrijk leefgebied van vogels. De rietlanden zijn ideaal leefgebied voor de roerdomp, karekiet en het baardmannetje. In elk seizoen is het hier een feest om door je verrekijker te turen. Kijk bijvoorbeeld vanaf de Zwartemeerdijk en zoek naar de kievit, krakeend en tureluur. Kijk langs de oevers ook goed of je de kievitsbloem kunt zien, deze zeldzame bloemensoort is ontzettend mooi om te zien.

Het onbewoonde Vogeleiland is een beetje mysterieus. Het ligt midden in het Zwarte Meer en mag alleen met een excursie bezocht worden. Wie meegaat op de boot komt in een andere wereld terecht, eentje waar vogels de baas zijn. Maar liefst 60 soorten broeden op dit eilandje, waaronder de zeearend. Tijdens een vogelsafari naar het eiland heb je kans op het zien van bijzondere vogels zoals de nachtegaal, havik, grote karekiet en blauwborst. Je komt natuurlijk voor de vogels, maar let ook goed op de paddenstoelen. De bijzondere judasoor en grote zwavelzwam groeien op Vogeleiland.

5. Tulpen in Flevoland

Het voorjaar staat in Flevoland helemaal in het teken van tulpen. Héél véél kleurrijke tulpen. Het is een lust voor het oog, fotografen kunnen hier helemaal los. Dankzij de 100 kilometer lange Tulpenroute die je wandelend, fietsend en rijdend kan afleggen raak je nooit uitgekeken! Je geniet ieder voorjaar van het tulpenspektakel in het buitengebied van Zeewolde, Almere, Lelystad en Dronten. 

Noordoostpolder flevoland
Deel op Pinterest

In de Noordoostpolder vindt zelfs een Tulpenfestival plaats waar je 2000 tulpensoorten kunt bewonderen en vele activiteiten worden georganiseerd.

6. Natuur bij Almere

Ontdek het groen in en om Almere! Van mooie stadsparken tot aan natuurgebieden in de buurt en een stadsboerderij. Reporter Sandra bezocht de mooiste plekken bij Almere.

Groene Kathedraal
Groene Kathedraal bij Almere
Deel op Pinterest

Activiteiten in Flevoland

Bij de aanleg van de provincie is ook rekening gehouden met recreatie. Wandelpaden en fietspaden genoeg en ook aan watersportmogelijkheden geen gebrek. Wat zijn de leukste dingen om te doen in Flevoland?

Wandelen in Flevoland

Door de hele provincie vind je de mooiste wandelroutes. Wandel door de bijzondere natuur van Nationaal Park Nieuw Land of ga lekker de bossen in. We geven hier een aantal voorbeelden van wandelroutes in Flevoland.

 • Beverroute Harderbos: 8 kilometer. Dit pad brengt je door de afwisselende natuur van het Harderbos. Onderweg ontdek je hoe het bos zich heeft ontwikkeld. Je ziet diverse boomsoorten zoals de populier en de beuk maar je ziet ook de zwemplas die nu door eenden wordt bewoond. Je wandelt door graslandgebied Kievitslanden waar je weidevogels spot en natuurlijk ga je op zoek naar bevers. Een prachtige uitgebreide tocht!
 • Boswachterspad 't Lange Pad Oostvaardersplassen: 7,5 kilometer. Parkeer bij het Buitencentrum in Lelystad en hike daarna de wildernis in. De hoogtepunten van deze route zijn de kijkhutten waar je vele vogelsoorten kunt spotten. Maar ook het sprookjesachtige wilgenbos waarvan de stammen met mos zijn begroeid. Kijk goed om je heen en je kan weleens heel bijzondere dieren zien. Niet alleen ijsvogels, lepelaars en foeragerende ganzen maar ook konikpaarden en edelherten. Bij ons stond een groep konikpaarden midden op het pad!
Wandelen in Flevoland
© Naturescanner
Deel op Pinterest
 • Wandelroute Marker Wadden: 2,5 tot 6 kilometer. Ontdek het nieuwste stukje Nederland tijdens een prachtige wandeling over het eiland. Totaal heeft het hoofdeiland 12 kilometer aan paden. Kies bijvoorbeeld voor het Lange Pad van 6 kilometer. Je wandelt hierbij deels over vlonderpaden en hebt onderweg de kans om bij drie vogelkijkhutten te speuren naar vogels. Vooral heel bijzonder is Vogelkijkhut Duikeend die je op ooghoogte brengt met zwemmende vogels. Kijk een watervogel recht in de ogen!
 • Giezenpad Harderbroek - Leuk kort laarzenpad (ongeveer 3 km) dat je meeneemt door bos, langs rietland en naar bijzondere vogelkijkhutten.

Natuurlijk is er nog veel meer te voet te ontdekken in de provincie. Volg een van de knooppuntenroutes of zoek je eigen pad. Meer inspiratie vind je in de wandelgids Flevoland van Reisboekhandel De Zwerver.

Fietsen in Flevoland

Flevoland op de fiets, dat is pure vrijheid. Met de fiets maak je snel grote afstanden waardoor je een groot gebied kunt ontdekken. Een fietsvakantie in Flevoland is dan ook een aanrader. Fiets door de natuurgebieden of trap je weg over de dijken en kijk uit over het water. Wie op fietsreis gaat in Flevoland doet er goed aan een fietskaart met knooppunten (ook verkrijgbaar bij Boekhandel de Zwerver) mee te nemen.

Een mooie route is de fietstocht door Nationaal Park Nieuw Land, uitgezet door de ANWB. In 44 kilometer krijg je een goede indruk van de Oostvaardersplassen, de Lepelaarplassen en het Markermeer. Je kunt op eigen initiatief de route uitbreiden met een bezoek aan de Marker Wadden. Nog een route van de ANWB die we willen tippen is Flevoland van kust tot kust, 62 kilometer lang. Je start bij de Randmeren om vervolgens langs de Oostvaardersplassen, Markermeer, Hollands Hout, Natuurpark Lelystad en diverse bossen terug te komen bij het startpunt.

Watersport

Dankzij het vele water kunnen watersporters helemaal los in provincie Flevoland. Varen, kanoën, kajakken, zeilen, kitesurfen, windsurfen, golfsurfen, suppen... Bedenk het en het kan. Enkele fijne plekken om te genieten van het water zijn het Gooimeer, Eemmeer en Veluwemeer maar ook natuurlijk het IJsselmeer en het Markermeer bieden tal van mogelijkheden. Ook een dagje aan het 'strand' is erg leuk. Tal van kleine en onbekende strandjes liggen aan de oevers van de meren. In alle rust genieten van verkoeling op warme dagen!

Bijzondere overnachtingen Flevoland

Maak jouw vakantie in Flevoland compleet met een originele overnachting. Het is onvergetelijk om te slapen in een van onderstaande huisjes:

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!