Ga naar content

Natuur bij Almere

Almere is de jongste stad van Nederland. Het ligt in Flevoland, met een bloeiende gemeenschap, die veel meer te bieden heeft dan alleen moderne architectuur en een bruisend centrum. Achter de bebouwing schuilt namelijk een schat aan natuurlijke pracht van uitgestrekte parken en vogelrijke moerasgebieden. 

Mooie plekken Almere

De diversiteit aan landschappen die het stadscentrum omringen, zullen je blijven verrassen, natuurbeleving is hier nooit ver weg. Waar vind je de natuurlijke schatten van Almere?

1. Kromslootpark

Moeraslandschap het Kromslootpark ligt in het hart van de stad en biedt een fijne ontsnapping aan de drukte. De kronkelende paden, omgeven door groen, en het schilderachtige water doen je vermoeden dat je ver buiten de bewoonde wereld bent.

Kromslootpark
© Naturescanner Sandra
Deel op Pinterest

Het vertrekpunt voor je ontdekkingsreis is parkeerplaats de Bergplaats. Via een bruggetje brengt het Rietzangerpad je naar het uitkijkpunt en een openbare vogelhut. Tijdens de wandelroute van 3,5 km heb je kans om o.a. de roerdomp, bever, ijsvogel of de boomvalk te zien. 

Vogels kijken
© Naturescanner Sandra
Deel op Pinterest

Wil je deze natuur eens vanaf het water bewonderen, dan is het een goed idee om met je eigen kano de gemarkeerde route te varen. Om de rust voor dieren en planten te bewaren, is de kanoroute beperkt en mag je dus niet door het gehele park vrij kanoën. 

Vanaf het Blanchardpad kun je dit gebied ook met de fiets bezoeken, deze fietsroute blijft veelal aan de rand van het park.

2. Lepelaarplassen

Tussen de Noorderplassen en het Markermeer liggen de Lepelaarplassen, een paradijs voor vogels. Dit natuurreservaat trekt meer dan driehonderd vogelsoorten aan, waaronder de lepelaar en de kwikstaart. Het is onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land, waar ook de Oostvaardersplassen en Marker Wadden deel van uit maken.

Lepelaarsplassen
© Naturescanner Sandra
Deel op Pinterest

Vogels spotten is een populaire activiteit in dit gebied. Wil je het liefst in alle rust turen, kies dan een vroeg of laat moment op de dag. De ijsvogel wordt regelmatig gezien vanuit de openbare Lepelaarhut, maar midden op de dag is de kans hierop, gezien het aantal bezoekers, vele malen kleiner.

Krakeend spotten
© Naturescanner Sandra
Deel op Pinterest

De waterstand in de graslanden is gecontroleerd hoog, zodat vogels en eenden een voedselrijk en veilig onderkomen hebben. In de maanden mei en juni zie je de koekoeksbloemen en de Rode ogentroost in bloei komen en wordt het gebied vanaf de wandelpaden gezien mooi kleurrijk.

3. Groene Kathedraal

Op een afstand van 11 km vanaf het centrum van Almere vind je de opvallende Groene Kathedraal, een kunstwerk van bomen, dat is aangelegd in de vorm van de kathedraal van Reims. Deze groene oase is onderdeel van Land Art Flevoland en geeft je een artistieke ervaring. 

Groene Kathedraal
© Naturescanner Sandra
Deel op Pinterest

De 178 enorm hoge populieren lijken op kerkzuilen, waardoor je meteen het gevoel krijgt in een echte kerk te zijn. Hier zijn geen regels dat je stil moet zijn, maar toch ga je door de sfeer vanzelf zachter praten.

Op loopafstand kan je de contra-kathedraal ontdekken, hier is de omtrek van de kathedraal uitgespaard in het groen en kom je terecht in een groot open veld. Vanuit de lucht zullen de contouren van beide kathedralen veel beter te zien zijn. 

Kom je met de auto, dan parkeer je in de lus aan het einde van het Kathedralenpad (dit lijkt een fietspad, maar is toch echt een autoweg).

4. Noorderplassen

De Noorderplassen liggen vlakbij de Lepelaarplassen en zijn beschermd natuurgebied. Toch is er ook veel ruimte voor recreatie. Zo vind je aan de zuidkant van de grote plas een strandje met horeca. In de zomer is dat een heerlijke plek om af te koelen. Aan de noordkant zijn er verschillende eilandjes zoals Pirateneiland en Zeeroverseiland.

Aan de Noorderplassen ligt ook vogelkijkhut de Oeverloper, dus vergeet je verrekijker niet! Wandelaars en fietsers kunnen terecht op 18 km aan wandel- en fietspaden waarmee je helemaal om de Noorderplassen heen gaat. Onderweg vind je genoeg mooie pauzeplekken. Op het water is het fijn en rustig varen en je kunt terecht bij verschillende aanlegplaatsen, vooral in de buurt van Camping Waterhout op het Schateiland.

5. Camping Waterhout

Aan de Noorderplassen ligt Camping Waterhout, de ideale uitvalsbasis om alle natuurpracht ook nog eens op het perfecte moment te ontdekken. De Lepelaarplassen vind je op loopafstand, dus je rolt zo vanuit je gehuurde tweepersoons kampeerlodge de vogelkijkhut in.

Camping Waterhout
© Naturescanner Sandra
Deel op Pinterest

De inrichting bestaat uit een binnen- en buitenzitje, compact keukentje en twee losse eenpersoonsbedden, die met gemak tegen elkaar geschoven kunnen worden. Zo is dit verblijf klein, maar erg fijn. Vanaf de camping heb je een prachtig uitzicht op het water en ook toegang tot verschillende outdoor activiteiten, zoals varen, zwemmen en vissen.

Wil je het liever droog houden, neem dan de fiets, met de fietsknooppunten stel je zelf een mooie route samen. Voor het gemak start je bij knooppunt 54, bij de ingang van de Lepelaarplassen, net over de rode brug.

Rode brug
Toegang tot de Lepelaarplassen
Deel op Pinterest

De wc-rol, die normaal gezien een must have is op een camping, kun je tijdens je verblijf bij Waterhout thuislaten, aangezien de sanitaire voorzieningen goed ingericht zijn en erg netjes worden onderhouden.

Vanaf de camping fiets je in 10 minuten naar hartje stad, ideaal als je nog een hapje wil eten in het centrum. Aan de grote markt is er genoeg keuze, zoals de unieke culinaire ervaring bij BoutiQ Almere, waar je samen kleine hapjes kunt delen.

6. Boerderij uniek leven

Uniek leven is een mooi en duurzaam initiatief van Wim en Annie en bevindt zich in de directe omgeving van de Groene Kathedraal. Op deze boerderij geniet je van lekkere gerechten, die voornamelijk bereid zijn met lokale producten. 

Boerderij Uniek Leven
© Naturescanner Sandra
Deel op Pinterest

Verder kun je een bezoekje brengen aan de biologische kruidentuin. De Kruidenreus is in de vorm van een menselijk lichaam aangeplant en zo wordt direct zichtbaar welke kruiden op welk orgaan werken. De tuin wordt momenteel verhuisd, waardoor deze helaas gesloten blijft in 2024. 

Uniek leven bestaat uit drie energieneutrale gebouwen, bestemd voor horeca, woonruimte en de zorgboerderij. Hergebruik van water draagt ook weer bij aan hun duurzame visie. Jarenlang zijn ze intensief bezig geweest met de opbouw van dit fijne plekje en in dit familiebedrijf denken ze samen goed na over hoe elke volgende stap zo duurzaam mogelijk kan zijn. Vol enthousiasme zorgen zij goed voor elkaar en voor alle gasten. Wat een gezellige, waardevolle plek!

7. Stadsboerderij de Kemphaan

De stadsboerderij is onderdeel van het stadslandgoed en is meer dan een biodynamisch bedrijf, want naast de groenteteelt en landbouw is er ook een missie om alle kennis te delen. Zo worden bezoekers betrokken bij het boerenbestaan en bewust gemaakt van de waarde van onze aarde.

Met boeiende lessen, inspirerende excursies en andere interactieve activiteiten voor jong en oud ontdek je op de boerderij hoe gezond voedsel en zinvol werk hand in hand gaan. 

Boerenmarkt
© Naturescanner Sandra
Deel op Pinterest

De Boerenmarkt met verkoop van biologische producten van de Kemphaan en andere lokale ondernemers kun je elke zaterdagochtend bezoeken. Wellicht wil je dan ook even in de stal bij de koeien kijken of gezellig op het terras genieten van alle bedrijvigheid.

Stadslandgoed de Kemphaan ligt midden in de natuur, dus je kunt nog meer fijne groene plekken ontdekken. Zo kun je op pad met de boswachter of een kookworkshop volgen. Het landgoed is de ideale plek voor verschillende soorten uitjes en bijeenkomsten voor een of meerdere dagen.

Tuin IVN
Bomentuin
Deel op Pinterest

Bezoekerstip: ben je benieuwd welke soorten bomen en struiken je in Almere kunt vinden? Dan bezoek je de IVN Bomentuin op het landgoed. Daar zijn alle bomen en struiken verzameld en opnieuw aangeplant, zodat je van dichtbij kunt bewonderen hoe groen en divers Almere het hele jaar door is!

Deze ontdekkingstocht in een groen Almere vond plaats op uitnodiging van VisitAlmere.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Sandra Engels
Geschreven door
Sandra Engels
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!