Ga naar content

Mooiste stranden Algarve

Portugal en de Algarve hebben veel te bieden, waaronder talrijke prachtige stranden. Praias in allerlei soorten en maten, kilometers goudgele zandstranden, imposante rotsformaties en idyllische kleine baaitjes. De zonaanbidders, de wandelaars en de surfers komen in de Algarve volledig aan hun trekken. Jacques van Rooijen kent de mooiste stranden in de Algarve op zijn duimpje en deelt graag zijn tips.

De naam Algarve

Tijdens de Moorse bezetting van het Iberisch schiereiland was de Algarve het meest westelijke deel van het bezette gebied. ‘Al-Gharb’ noemde de Moorse bezetter dat deel van het Iberisch Schiereiland, wat in het Arabisch ‘het westen’ betekent. Volgens de overlevering heeft de Algarve daar zijn naam aan te danken. De prachtige stranden lagen er tijdens de Moorse bezetting in 715 n.C. en liggen er nog steeds.

Stranden in de Algarve

De Algarve kent een zuidelijke kust, die het meest bekend is bij toeristen, en een westelijke kust. Beiden grenzen aan de Atlantische Oceaan, waardoor er vaak een verkoelend briesje waait. Door de invloed van de oceaan is de westkust aanzienlijk koeler. In juli en augustus kan dat aangenaam zijn, toch is de zuidkust bij toeristen het meest populair. Onderstaand een overzicht van mooie en rustige stranden in de Algarve.

1. Stranden bij Ria Formosa

De Algarve kent twee verschillende landschappen. Tussen Faro en de Spaanse grens ligt Parque Natural Ria Formosa. Dit gebied is vlak en kenmerkt zich door lange lagunes met een labyrint van uitgestrekte goudgele zandstranden, eilanden, zandbanken en duinen. Dit beschermde natuurgebied is te vergelijken met de Nederlandse Wadden. De stranden en eilanden zijn met reguliere ferry’s te bereiken. Daarnaast leent Ria Formosa zich uitstekend voor prachtige fietstochten en wandeltochten door de zandduinen en langs de zoutpannen.

Mooiste stranden Algarve
Deel op Pinterest

De eilandjes rond Tavira, Santa Lucia, Fuseta of Olhāo zijn typerend voor dit gebied met grote uitgestrekte begroeide zandbanken aan de oceaan en de lagunes met mooie stranden. Ilha de Tavira, een tien kilometer lang strand en duingebied is voor 2 euro met de ferry te bereiken. Ook Santa Lucia heeft een ferry verbinding met hetzelfde gebied. Vermijd augustus, dan is het erg druk, maar in het voor- en najaar kom je nauwelijks mensen tegen.

2. Strand Faro

Faro heeft ook een mooi strand vlakbij het vliegveld. Als ik een late vlucht terug naar Nederland heb, breng ik hier mijn laatste dag door. Let op: er is maar één brug die het strand met het vaste land verbindt en dat leidt soms tot files. Nog één tip voor het zuidoostelijk deel van de Algarve: Cacela Velha, een slapende enclave aan het strand, met in de buurt het visrestaurant Fabricá do Costa.

Stranden in de Algarve
Deel op Pinterest

Vanaf Faro meer naar het westen openbaart zich een totaal andere kust. Het vlakke land maakt plaats voor rotsformaties, veelkleurige kliffen, idyllische strandjes en pijnboombossen. Praia da Falésia is één van mijn lievelingsstranden, populair, maar buiten het hoogseizoen zeker niet druk. Het loopt van Vilamoura naar Olhos de Áqua. Zeer de moeite waard voor een prachtige wandeling. Start op de hoog boven de zee uitstekende rode kliffen en loop terug via het strand.

3. Stranden bij Alvor en Albufeira

Verder naar het westen nemen de kleinere stranden en verlaten baaien in aantal toe. Praia dos Trȇs Irmãos, het strand bij Alvor, mag je niet missen. Alvor was 40 jaar geleden een idyllisch vissersdorpje, inmiddels door massatoerisme uitgegroeid tot een onaantrekkelijk toeristenfestijn, maar Trȇs Irmãos blijft de moeite waard. Tussen Albufeira en Alvor ligt Algar de Benagil, een strand onder de rotsen met werkelijk een uniek uitzicht op zee. Time for a picture, zou ik zeggen.

Algarve strandvakantie
Deel op Pinterest

4. Stranden bij Portimao en Lagos

Verspreid langs de kust van Portimão tot Lagos vind je idyllische baaitjes met kleine strandjes waar je in het voor- en naseizoen heerlijk kunt genieten van de rust; Praia do Camilo, Praia da Rocha en Praia da Angrinha. Angrinha, gelegen aan de monding van de Arade rivier, heeft een eigen kasteel dat Portimão in het verleden tegen piraten en andere indringers moest beschermen. De piraten zijn verdwenen, maar het kasteel blijft een bezienswaardigheid. Via een korte wandeling vanuit Ferragudo is het strand van Angrinha te bereiken.

En dan op weg naar de meest zuidwestelijke punt van Europa, Sagres. Hoe de zee hier op de rotsen beukt en er zelfs onderdoor vloeit is indrukwekkend!

5. Stranden West-Algarve

De westkust richting het noorden is nog grilliger, de kustweg kronkelt zich als een ontwaakte cobra langs inhammen, baaien en kliffen. De oceaan krijgt aan deze kust meer vrij spel, wat de zee woester, de golven hoger en het weer onvoorspelbaarder maakt. Ideaal voor surfers, zeilers en andere watersporters. Praia do Amado is het Walhalla van Europa als het om surfen gaat. De surfschool is op het strand gevestigd.

Surfstranden Algarve
Deel op Pinterest

Dit is slechts een kleine greep uit de vele stranden die de Algarve rijk is. Het is zeker de moeite waard om zelf op onderzoek te gaan, want strandjes zijn er in overvloed!

Jacques van Rooijen heeft vele reizen binnen en buiten Europa gemaakt. Je kan overnachten in zijn luxe vakantiehuis in de Algarve. Voor meer informatie kijk op www.villatareja.nl.

Veelgestelde vragen

Geschreven door
Jacques van Rooijen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!