Ga naar content

Fietsen in de Algarve

Wil je de Algarve voorbij de toeristische zandstranden ontdekken? Dan is een fietsvakantie in de Zuid-Portugese streek een absolute aanrader. Van de woeste kliffen in het westen, de groene bergen van de Serra Monchique tot het dorre Westernlandschap in het oosten. Op de fiets ervaar je de Algarve in zijn gevarieerde schoonheid.

Wanneer op fietsvakantie in de Algarve?

Met een recordaantal van 3200 zonuren per jaar mag de Algarve met de eer van zonnigste plek van het Europese vasteland strijken. Met name in het voor- en najaar kun je heerlijk fietsen in Zuid-Portugal met temperaturen boven 20 graden, onder een blauwe hemel als op een briefkaart. Maar ook in de wintermaanden is de Algarve, met een gemiddelde dagtemperatuur van 16 graden in januari, geschikt voor een fietsvakantie – hoewel het weer in de wintermaanden natuurlijk wisselvalliger is. Buiten het hoogseizoen is de regio bovendien een stuk rustiger. Dat geeft je de ruimte voor een ontspannen verkenning van de streek.

Leuke fietsvakanties in Portugal:

Waar kun je het mooiste fietsen in de Algarve?

Wat zijn mooie fietsgebieden in het zuiden van Portugal? De schoonheid van de Algarve zit hem grotendeels in de variatie die de regio biedt. Van de groene bergen in het westen tot de dorre heuvels tegen de Spaanse grens in het oosten. Een aanrader is dan ook om de Algarve met een meerdaagse fietstocht tussen de westkust en de Spaanse grens te verkennen. Dat kan zowel met bergachtige fietsetappes op de racefiets, als met vlakkere tochten op de toerfiets of e-bike. Operators als MegaSport Travel bieden dergelijke fietsvakanties aan.

Het 'vergeten' binnenland

Natuurlijk zijn er spectaculaire kustroutes langs kliffen en zandstranden. Maar de troef van de regio is wat ons betreft het 'vergeten' binnenland. Het binnenland van de Algarve herbergt een schat aan rustige wegen en fietsroutes, grotendeels van prima kwaliteit. Tijdens ons bezoek aan de streek kwamen we soms urenlang geen auto tegen.

Je fietst er door serene natuur en dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Plof neer op het terras bij de plaatselijke bodega en zie het lokale leven aan je voorbij trekken. Van bejaarde mannen die een kaartje leggen in het café tot de dame met krulspelden die de planten water geeft voor haar huis.

Top 4 fietsgebieden in de Algarve

Wat zijn de mooiste streken om op de fiets te verkennen? Een overzicht van bekende fietsroutes en minder bekende fietsgebieden in de Algarve.

1. Sagres en het zuidwestelijkste punt van Europa

Het schiereiland rond de westelijke kustplaats Sagres is het zuidwestelijkste punt van het Europese vasteland. Het plaatsje met zijn imponerende fort ligt op zo'n 30 kilometer ten westen van de badplaats Lagos. Je fietst er door een gebied met ruige natuur. De Atlantische Oceaan beukt er tegen woeste kliffen. Surfers balanceren op de hoge golven. Het binnenland van Sagres bestaat uit een plateau van ongeveer 100 meter hoogte, met een aantal zijwegen naar smalle baaien tussen de kliffen. Via rustige wegen bereik je de Cabo de São Vicente die de zuidwestelijkste uithoek van het Europese vasteland vormt. Van deze plek werd eeuwenlang verondersteld dat ze het einde van de wereld vormde.

Deel op Pinterest

2. Serra de Monchique

Ten noorden van de havenstad Portimão ligt de Serra de Monchique. Deze bergketen wordt gedomineerd door de Fóia, met 902 meter het hoogste punt van Zuid-Portugal. De Serra de Monchique krijgt de meeste neerslag van de regio en is opvallend groen. Je fietst er door groene beekdalen met witte huizen en rozentuinen en klimt er door weelderige bossen.

De Fóia rijst als een reusachtige piramide uit boven de glooiende kuststrook. Je klimt naar het plaatsje Monchique op 458 meter en begint dan aan de klim naar de top via een weg die zich over een lengte van 7,3 kilometer tegen een stijging van 6 procent om de berg wikkelt. Tijdens de klim fiets je met spectaculaire vergezichten over de Atlantische Oceaan die je zowel in het zuiden als in het westen omringt. Vanaf de top tuur je over de groene bergen en de witte badplaatsen langs de Atlantische kust.

3. Fietsen in de Serra do Caldeirão

De bergketen Serra do Caldeirão vertoont trekken van een Westernlandschap. De streek ten noorden van Albufeira in het hart van de Algarve, is een stuk droger dan de Serra de Monchique en de heuvels zijn er lager. Fietsend doorkruis je er dorre valleien met kurkboomgaarden. Portugal is de grootste kurkproducent ter wereld, wegens zijn gunstige klimaat voor de kurkeik: door de nabijheid van de zee is het vochtig, terwijl het zelden vriest.

Eén van de bekendste beklimmingen in het gebied is de Alto do Malhão, een 2,5 kilometer lange helling naar 501 meter hoogte. De klim was meermaals scherprechter in de wielerwedstrijd Volta ao Algarve. Wegschilderingen met namen van de renners herinneren daaraan als je de kale heuvel met stijgingspercentages rond 10 procent beklimt. Eenmaal boven wacht een panoramisch uitzicht met het silhouet van de majestueuze Fóia aan de horizon.

Aanrader voor een koffiestop is het idyllische dorp Alte. De plaats aan het riviertje Ribeira de Alte ligt als een groene oase ‘aan de voet van vier bergen’, zoals de streekdichter Cândido Guerreiro schreef. Het witte dorpje wordt omringd door sinaasappelgaarden.

4. Fietsen rond de Rio de Guadiana

Deze streek in de oosthoek van de Algarve bevindt zich aan de rivier de Rio Guadiana op de grens met Spanje en Portugal. De regio wordt gekenmerkt door laag heuvelland tot een hoogte van ongeveer 200 meter en stuwmeren voor de watervoorziening. Fietsend richting het noorden doorkruis je desolate landschappen met trekjes van een woestijn. Imponerend zijn de uitzichten op het diepblauwe water van de stuwmeren Barragem do Beliche en Barragem de Odeleite. Tegen de heuvels zie je naaldbomen als in een diorama in het landschap geprikt. De oevers van de rivier zijn relatief groen, met rietkragen, sinaasappelgaarden en rozentuinen.

Deel op Pinterest

Het witte stadje Alcoutim aan de rivier is de moeite van een bezoek waard tijdens je fietstocht. De plaats wordt gedomineerd door een indrukwekkende Romeins-Moorse burchtruïne. Aan de overzijde van de rivier wappert de Spaanse vlag boven de burcht van het Andalusische zusterstadje Sanlúcar.

Vliegen naar de Algarve

Corendon heeft in het laagseizoen wekelijks twee rechtstreekse vluchten van Amsterdam naar Faro. In het hoogseizoen vliegen ze drie keer per week vanuit Amsterdam op Faro. Je fiets kan mee vanaf 25 euro per enkele reis (vooraf aanmelden). Transavia vliegt vanaf verschillende luchthavens naar Faro.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Fietsjournalist Bram de Vrind
Geschreven door
Fietsjournalist Bram de Vrind
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!