Ga naar content

Vakantie met baby

Op reis met een baby? Of een baby nu pasgeboren is, 1 maand of 3 maanden, 4 maanden of 6 maanden, 1 jaar of 2 jaar, het is altijd mogelijk om op vakantie te gaan. Je zult je uiteraard moeten aanpassen aan het kind, maar je kunt nog steeds genieten van die welverdiende vakantie. Waar kan ik heen met een baby? Wat is verantwoord en wat moet ik meenemen? Lees onze tips!

Leuke bestemmingen vakantie met baby

Wat zijn leuke vakantiebestemmingen met een baby? De bestemming doet er niet zoveel toe, wel wat je gaat doen. Een zwembad is altijd een succes! Hieronder een aantal tips voor een reis met baby.

1. Vakantie met Baby in Nederland

In Nederland of België heb je mogelijkheden zat. Je kunt kiezen voor een dagje weg: dierentuinen, natuurparken of gezellig wandelen langs de kust. Wil je echt met vakantie, dan kies je er toch best voor om enkele dagen in een bungalowpark of vakantiehuis te verblijven. Vind je het belangrijk dat je baby'tje lekker kan genieten van water, dan heeft Center Parcs het meest te bieden als vakantiepark: ze hebben heerlijke subtropische zwembaden. Voor een rustige vakantie dicht bij de natuur, maar toch met alle comfort van een vakantiepark, kies je het beste voor Landal Green Parks. Beide bungalowparken hebben bungalows die speciaal zijn uitgerust voor baby's en kinderen.

2. Vakantie met baby in Europa en daarbuiten

Wanneer je kiest voor een vakantie met baby in Europa of naar verre bestemmingen, is het goed om een overweging te maken of je met de auto, de trein of het vliegtuig wilt reizen. Een vakantie met de auto is soms vervelender dan een vakantie met het vliegtuig. Wij geven je hieronder in ieder geval alvast tips voor een vakantie met de auto en voor vliegen met een baby. Er zijn vele verre bestemmingen waar je heen kan reizen met een baby van slechts enkele maanden.

3. Vakantie met baby in de auto

Zorg ervoor dat je regelmatig stopt. Om de twee uur een pauze is eigenlijk een noodzaak, ook al ligt je baby heerlijk te slapen. Zorg dat je een speelkleed mee hebt in de auto en laat de baby hier even op spelen bij elke pauze. Zo zorg je voor de nodige beweging. Mocht je geen schaduwrijk plekje vinden op de parkeerplaats, neem de maxi cosi dan mee uit de auto, zodat deze niet te heet wordt. Neem babyvoeding mee voor onderweg. Als je baby nog melkflessen krijgt, neem deze dan mee in een koelbox of neem een thermosfles mee met heet water. 

Tijdens het reizen is het verstandig om je baby extra veel vocht te geven, vooral als het heet is. Een goede zonwering is vanzelfsprekend een must! Met airco en open ramen moet je opletten. Maak het niet te koud, zodat de baby niet verkouden aan de vakantie begint. Tijdens het rijden is het belangrijk om speelgoed en eventueel muziek met kinderliedjes bij de hand te hebben. Verder raden we aan om een nat washandje mee te nemen voor wat verkoeling.

4. Vliegen met baby

Met een baby vliegend op vakantie gaan is eigenlijk ideaal, omdat de baby (bijna) gratis meereist. Als je vliegtickets reserveert, wordt een baby omschreven als een kind van 0 t/m 1 jaar oud. Voor een baby wordt geen vliegtuigstoel gereserveerd. De voorwaarden verschillen per luchtvaartmaatschappij en dus zal je de informatie vooral zien tijdens het boeken. Iedere website geeft bovendien in de FAQ's nog meer uitleg over vliegen met baby

Vanaf 2 t/m 11 jaar betaal je het tarief voor een kind. Tijdens een vlucht kan een baby last ondervinden van pijn in de oren. Om dit te voorkomen of minder erg te maken moet je de baby veel laten drinken. Baby's drinken meer tijdens het vliegen. Neem dus ook wat extra melkpoeder mee voor het geval dat borstvoeding niet voldoende is. Oudere peuters kunnen een sapje drinken, bijvoorbeeld met een rietje. Vergeet ook niet zelf extra water te drinken.

Intercontinentale vluchten met baby
Tijdens verre vluchten naar een andere continent reis je door verscheidene tijdzones. Hou de tijd aan van het land van vertrek. Pas het ritme van je baby pas aan wanneer je in het land van aankomst bent. Een baby heeft ongeveer drie dagen nodig om te wennen aan de nieuwe tijdszone. 

Reistips baby
Deel op Pinterest

Wat mag je wel en niet meenemen in de handbagage?
Vloeistoffen, gels en spuitbussen zijn uitsluitend toegestaan in kleine hoeveelheden van max. 100 ml per stuk. Drie uitzonderingen voor vloeistoffen die je wel mee mag nemen: babyvoeding voor tijdens de vlucht, speciale dieetvoeding of medicijnen voor de baby tijdens de vlucht. Verder is het handig om volgende zaken mee te nemen in de handbagage: luiers, billendoekjes, washandje, slabbetje of spuugdoekje, kleding, handdoek, drinkbeker, speen, babyvoeding, lepeltje, melkpoeder, babyspeelgoed, trappelzak. Zorg er zeker voor dat je baby'tje makkelijke kleren aanheeft tijdens het vliegen.

5. Checklist vakantie met baby

Wat meenemen op vakantie met een baby? Zorg voor een goede paklijst, hou het bij in een document op je computer en dan kan je hem telkens aanpassen als je kind ouder wordt.

  • Kleding: Rompertjes - badpak of zwembroek -  lange en korte broeken - T-shirts - vest en trui - sokjes - schoentjes en slofjes - zonnehoedje - zonnebril - pyjama - slaapzak
  • Verzorging: Hydrofiele luiers en washandjes - badjas - luiers - zwemluiers - billendoekjes - shampoo en wasgel - tandenborstel en tandpasta - Vitamine D - verschoningsdoek - badje
  • Slapen: Babyfoon - Campingbedje met matras
  • Eten en drinken: Flessen en flessenspenen - flesvoeding - flessenwarmer - fruithapjes - peutermaaltijden - koekjes - melkpoedercontainer - kolf - slabbetjes - magnetronsterilisator
  • Vervoer: Autostoel - kinderwagen - buggy - babydrager - parasol - zonnescherm auto
  • Veiligheid en apotheek: Zwembandjes - polsbandje met naam en nummer - EHBO-set - ORS - paracetamol - antimuggenolie of muggenstekker - thermometer - zonnebrand voor kinderen - after-sun
  • Overig: Speelgoed - boekjes - boxkleed - spenen - knuffel

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!