Ga naar content

Thule Fietsendrager Easyfold XT

Het Zweedse merk Thule is in de jaren 60 van de vorige eeuw begonnen met de het ontwikkelen en produceren van dakdragers en langzaamaan uitgegroeid tot een wereldwijd bekend merk dat allerlei “bagageoplossingen” ontwikkelt: van dakdrager tot daktent, van fietsstoeltje tot rugtas.

De Thule fietsendrager Easyfold XT 2 getest

Recent hebben we de daktent Thule Approach getest op een boscamping. Daar horen ook stoere fietsen bij en we kregen van Thule de fietsendrager Easyfold XT 2 mee om ook deze uitgebreid te testen.
Hieronder beschrijven we het gebruik van deze fietsendrager. 

1. Fietsendrager installeren

Thule heeft goed nagedacht over de installatie van de drager, dit is echt een fluitje van een cent. De drager op de kogel zetten, het handvat naar beneden drukken: klaar. Misschien moet je de eerste keer de spanner losser of vaster zetten met een eenvoudige draai aan de knop. Simpeler kunnen ze het echt niet maken.

verstelknop kogel
Verstelknop kogel
Deel op Pinterest

De drager zit erg goed vast op de kogel, de fietsen op de foto’s wegen samen ca 30 kg en na een tocht van 150km zat het nog steeds net zo vast als bij vertrek. Wetende dat dit zo solide is, geeft een geruststellend gevoel.

De drager zelf kan een totaalgewicht van 60 kg aan fietsen meenemen, dus zelfs 2 e-bikes. De Easyfold is robuust en stevig, het voelt kwalitatief allemaal in orde. De goten zijn van plastic, maar dit doet niks af aan de kwaliteit.

Detail gesp
Detail gesp
Deel op Pinterest

Het gemak van installatie van de drager op de trekhaak maakt dat deze ook makkelijk uit te wisselen is op verschillende auto's

2. Vastzetten van fietsen

De fietsen worden op 3 punten bevestigd aan de drager: beide wielen en een frameklem. De wielen komen in de goot vast te staan door middel van pompgespen.

Wielbevestiging
Wielbevestiging
Deel op Pinterest

De goot is one-size-fits-all, Verplaatsen of verschuiven is niet mogelijk, maar dus ook niet nodig.

Het fietsframe wordt vastgezet door middel van de fietsarm, die eenvoudig kan worden verplaatst op het frame. Hierdoor kan je de beste plek voor de koppeling tussen fiets als drager gebruiken. De drager is daardoor behoorlijk flexibel en maakt het mogelijk verschillende soorten fietsen mee te nemen.

Framekoppeling
Framekoppeling
Deel op Pinterest

Wanneer je twee fietsen mee wilt nemen is het de eerste keer wel even puzzelen waar de armen geplaatst moeten worden.

De Thule Easyfold XT is er ook voor drie fietsen, dit is te doen, dit zal wellicht nog wat meer gepuzzel opleveren.

Bij full-suspension of echte down-hill mountainbikes vergt het vanwege de soms nogal exotische frames wat extra inspanning en het zou kunnen dat het niet past, bij mij lukte het wel. Advies is om in dit geval eerst te testen bij een verkooppunt.

Draaiknop
Draaiknop
Deel op Pinterest

Wanneer de fietsen vastgezet zijn op de drager, zitten ze ook echt vast. Bang voor beschadigingen op je fiets hoef je niet te zijn, Het fietsframe wordt namelijk vastgezet met een draaiknop die doorklikt wanneer het juiste moment is bereikt, ook weer zo’n detail waaraan je merkt dat Thule goed nadenkt over het gebruiksgemak.

Wanneer je een carbon fietsframe hebt, is er een (carbon) frame adapter nodig. Deze verdeelt de druk over een groter oppervlak van je frame en vermindert de kans op schade.

MTB/racefiets
MBT/racefiets
Deel op Pinterest

3. Kantelen

In het midden van de fietsdrager zit een voetpedaal waarmee je de drager kunt kantelen.

Kantelen met voetpedaal
Kantelen met voetpedaal
Deel op Pinterest

Dit is echt heel erg handig. Het hele frame met de vastgezette fietsen wordt dan achterover gekanteld, waardoor de kofferbak van je auto bereikbaar blijft. Er ontstaat ook voldoende afstand om tussen de drager en de auto spullen in of uit de auto te tillen zonder dat de fietsen weer van de drager afgehaald moeten worden, een absolute pre.

Kantelbaar
Kantelbaar
Deel op Pinterest

De Thule Easyfold XT is uitgerust met sloten: het heeft een slot op de trekhaak en op de beide fietsarmen/ frameklemmen. Zo zit je toch net wat lekkerder te lunchen als je onderweg geparkeerd bent.

4. Niet in gebruik

Wanneer je de drager niet nodig hebt, klap je hem eenvoudig in. De drager is dan klein genoeg om in de kofferbak te vervoeren of op te slaan in de schuur. De breedte is dan nog maar 31cm (68x31x68cm), formaat van een grote koffer. 

handige afmetingen
handige afmetingen
Deel op Pinterest

5. Waarvoor is de Thule Easyfold XT geschikt?

De Thule Easyfold XT is geschikt voor alle gangbare fietsen. Racefiets, MTB of e-bike kunnen allemaal mee, zolang het totale gewicht van de fietsen niet boven de 60 kg uitkomt.

De drager is geschikt voor fietsen tot een wielbasis van 130 cm. De meeste fietsen blijven hier wel onder, echter de full-suspension/ downhill mountainbikes kunnen nog wel eens langer zijn. Bij dit soort fietsen is het advies om zeker eerst eens te passen of de Easyfold XT met deze afwijkende fietsframes overweg kan.

Conclusie

Onze test van deze drager is uitermate positief. De Thule Easyfold XT fietsendrager voldoet aan alles wat je van een fietsendrager verwacht:

  • Flexibiliteit om fietsen van kindermaat 20 inch tot een full-suspension mountainbike met 29 inch wielen op één platform mee te nemen, zonder ook maar één schroef of bout los te draaien.
  • Het gemak waarmee de fietsendrager kan worden geplaatst op iedere auto met trekhaak.
  • Tijdens gebruik blijft de kofferbak bereikbaar zonder de fietsen te hoeven afladen.
  • De fietsendrager kan klein genoeg opgevouwen worden zodat hij niet veel ruimte inneemt in je schuur of garage.
Afbeelding van Sander Nijenhuis
Geschreven door
Sander Nijenhuis
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!