Ga naar content

Woestijn in Namibië

Mooiste plekken in Namibië - Wie op het punt staat een reis naar Namibië te maken, zal enigszins al houden van woestijnen. Namibië wordt ingedeeld in 5 grote geografische gebieden; het Centraal Plateau, de Namibwoestijn, de Grote Plateaurand, het Bosveld en de Kalahariwoestijn. Twee van deze gebieden bestaan uit woestijn en semi-woestijn, de Namib en de Kalahari.

Mooie woestijngebieden in Namibië

Naar aanleiding van onze rondreis een overzicht van de mooiste gebieden met woestijn.

1. Namibwoestijn Namibië

De Namib is de bekendste woestijn van het land en eigenlijk ook de enige échte woestijn. Het is een van de grootste woestijnen van Afrika en misschien wel de oudste woestijn op aarde. Hij strekt zich uit over 2000 kilometer langs de kust van Namibië, Zuid-Afrika en Angola.

Het noordelijkste deel in Angola is beter bekend als de Moçâmedes Desert, in het zuiden loopt de Namib over in de Kalahari. Bij de kust is de Namibwoestijn een echte zandwoestijn, met de bekende oranje zandduinen van de Sossusvlei en het daarnaast gelegen Deadvlei.

Gave Groepsreizen

De oranje duinen in Namibië zijn de op een na grootste zandduinen ter wereld. Verder landinwaarts maakt de zandwoestijn plaats voor een grindwoestijn. Overdag kan het zeer heet worden in de Namibwoestijn, terwijl 's nachts de temperatuur kan dalen tot onder het vriespunt. Bij de kust komen vaak dikke mistbanken voor, waardoor er in de loop der eeuwen tal van schepen zijn vastgelopen. De noordelijke kust van Namibië wordt niet voor niets de Skeleton Coast genoemd: hier liggen honderden scheepswrakken verspreid.

Duinen Namibië woestijn
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Kalahariwoestijn

De Kalahari woestijn in Namibië is eigenlijk een halfwoestijn, die zich grotendeels uitstrekt over Botswana en deels over Namibië. Hier ben je echt weg van elke vorm van civilisatie, de natuur is hier puur en onaangetast. Kenmerkend voor de Kalahariwoestijn zijn de golvende duinen, het rode zand en de groene begroeiing.
Locals noemen de Kalahari ook wel "het dorsland", oftewel "het dorstige land". Tijdens een wandeltocht in de Kalahari maak je kennis met de verrassende wereld van deze woestijn: vele dieren en planten leven in deze halfwoestijn, zoals springbokken en struisvogels. 

Rondreis Kalahari
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De acaciabomen dienen als bevestiging voor grote vogelnesten, de zogenaamde "Kalahari hotels". Sommige van deze vogelnesten huisvesten wel 400 wevers. Een gids is aanbevolen om de Kalahari in Namibië te verkennen; die weet vaak veel meer dieren te spotten en kan je van dichtbij kennis laten maken met het leven in de woestijn. Wandelend zie en hoor je meer dan in een excursie per jeep, maar tijdens een jeeptocht kan je dan weer grotere delen van de woestijn verkennen. Diverse reisorganisaties bieden de mogelijkheid om te overnachten in een tent in de Kalahari. Je geniet van een spectaculair vergezicht over de woestijn en een sterrenhemel die je nooit zal vergeten!

San in de Kalahari
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Dragon's Breath Cave
Onder de Kalahari komen grote ondergrondse waterreserves voor, zoals het Dragon's Breath Cave, het grootste ondergrondse meer op aarde. Dit meer is waarschijnlijk een overblijfsel van een meer dat ooit boven de grond lag en toont aan dat de Kalahari ooit een veel natter gebied is geweest. Lake Makgadikgadi was een immens meer en droogde naar schatting ongeveer 10.000 jaar geleden uit.

San bosjesmannen

De San mensen bewonen de Kalahari woestijn al sinds 20.000 jaar. Ze hebben hier altijd weten overleven van de jacht en water halen ze uit planten en woestijnmeloenen, die op of onder de grond groeien. Ze wonen in zelfgebouwde primitieve hutten. In Namibië leven nog weinig bosjesmannen op de originele wijze, de meesten zijn verhuisd naar Botswana. Bij het mooie Bagatelle Resort kan je deelnemen aan een excursie onder begeleiding van bosjesmanne.

Planten en dieren in de woestijn in Namibië

Wat leeft er zoal in de woestijn in Namibië? In de Kalahari halfwoestijn komen vooral grassen, lage struiken en kleine boompjes voor. In de droogste gebieden maken de grassen plaats voor losse graspollen, die prachtig contrasteren met de oranje aarde. Omdat het er meer regent dan in een echte woestijn komen er ook meer dieren voor dan bijvoorbeeld in de Namibwoestijn.

Oryx Namibië
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Tal van trekvogels maar ook vele kleine dieren en zoogdieren, waaronder olifanten, giraffen, leeuwen, gnoes, stekelvarkens, hyena's, cheeta's, stokstaartjes, antilopen en bavianen. Vogels als de secretarisvogel, diverse arenden, uilen en valken kunnen gespot worden in de woestijn. Het regenseizoen vindt plaats van november tot maart en dat is dan ook de periode dat grote groepen dieren zich verplaatsen in de Kalahari. In de zomerperiode trekken ze weer weg naar het noorden.

Aangezien de Namib een van de oudste woestijnen ter wereld is komen er veel endemische planten en dierensoorten voor. Het zijn vooral kleine woestijndieren die hier weten te overleven, maar in de noordelijke gebieden komen ook grotere dieren zoals leeuwen en gemsbokken voor.

Bij de kust is een grote rijkdom aan zeehonden en zeevogels, vanuit Swakopmund kan je een excursie boeken waarbij je gaat kajakken naar de zeehondenkolonie (zie de bouwsteen van Riksja Namibie). Het Namib-Naukluft Nationaal Park is een van de grootste wildparken in Afrika, waar Afrikaanse bosolifanten, zebra's en andere zoogdieren veelvuldig voorkomen.

Grassen, waaronder duingras, en struikachtigen zoals de potloodplant, de dollarstruik en Welwitschia mirabilis zijn de meest voorkomende planten. 

Welwitschia
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!