Ga naar content

Bagatelle Kalahari

Reistips Namibië - Op enkele uren rijden vanaf Windhoek verandert de bruine, beetje saaie omgeving stilaan in het typische Namibische Kalahari landschap. Boeren met geiten maken plaats voor het echte wild en steeds vaker wijzen de vingers in de auto naar links, dan weer naar rechts, want springbokken, oryxen en zebra's worden hier vaak gezien.

Kalahari in Namibië

De Kalahari in Namibië is een semi-woestijn, met veel begroeiing en dus ook veel dieren. Het is een oranje zandwoestijn, begroeid met citroengele grassen, lage struiken en groene bomen. Dit alles vormt een prachtig kleurenpalet en hiermee is de Kalahari een van onze favoriete gebieden in Namibië. Er leven veel wilde dieren, vooral antilopen, zoals springbokken, elandantilopen, oryxen, zebra's en gnoes. In de omgeving van Mariental vind je een aantal mooie hotels.

Bagatelle Kalahari resort

Een van de mooiste hotels in de Kalahari in Namibië is het Bagatelle Kalahari Game Resort. Je kan er overnachten in lodges en ze hebben ook mooie staplekken voor jeeps met daktent of grondtent. Vanaf de hoofdweg voert een rood zandpad over 4 km naar het hoofdgebouw met receptie en restaurant. 

Overnachten Kalahari
© Booking.com
Bagatelle Kalahari Game Ranch
Deel op Pinterest

Aan de linkerkant zie je de ruime kampeerplaatsen, aan de rechterkant, op een duinrichel een aantal lodges. Naast de receptie bevinden zich ook kamers. Kamperen bij Bagatelle is geweldig: de staplaatsen zijn zeer ruim en voorzien van een eigen huisje met sanitaire voorzieningen. Diverse dieren lopen vrij rond op de camping: mangoesten, grondeekhoorns, struisvogels, parelhoentjes en springbokken.

Excursies Bagatelle Resort

Een reis naar de Kalahari loont extra de moeite als je een excursie maakt. In het park kan je deelnemen aan diverse tours: bespaar hier dus niet op, ze zijn zeer de moeite waard, en dan met name de Nature Drive!

1. Bushman walk

1,5 uur durende wandeling onder begeleiding van een gids en drie stamleden van de San bosjesmannen. De San staan bekend om hun gekke kliktaal. In deze taal vertellen ze je van alles over hun overlevingstechnieken in de Kalahari; hoe ze gebruik maken van planten en bomen en hoe ze aardvarkens en stekelvarkens vangen.

Bushman walk Kalahari
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Verderop is een nagebouwd San dorp, waar een hele familie met jonge kinderen sieraden toont die ze maken met naalden van stekelvarkens en met de schelpen van struisvogeleieren. Hoewel weinig bosjesmannen nog op deze manier leven proberen ze wel de San cultuur in stand te houden: zo worden kindjes nog steeds opgevoed in de kliktaal.

2. Game drive

Deze excursie moet je zeker doen als je verblijft in het Bagatelle resort in de Kalahari. Tijdens een 3-uur durende jeeptour rijd je door de prachtige natuur van de semi-desert. Je kan het landschap best omschrijven als een aaneenschakeling van valleien, met daartussen telkens een duinrichel. Met de jeep rijd je van de ene vallei in de andere (let op: met eigen vervoer kan je hier niet komen). Boven op elke duin staat de auto telkens enkele tellen stil en kan je genieten van een adembenemend uitzicht over de vallei. 

Geelgroene grasvlakten die hier en daar onderbroken worden met het roodoranje zand van de woestijn. De begroeiing bestaat uit typische Afrikaanse bomen, waaronder oryx, zebra en gnoe de schaduw opzoeken. Ook giraffen komen voor in het gebied. De tour wordt uiteraard afgesloten met de typische "Sundowner": onder het genot van een drankje kijk je vanaf een duintop naar de zonsondergang.

3. Cheetah feeding

Het Bagatelle hotel heeft drie cheetah's die in een soort van gevangenschap leven. Het is niet te vergelijken met dieren bij ons in de dierentuin, omdat ze een enorm terrein hebben waar ze vrij kunnen rondlopen. De dieren krijgen iets voor zonsondergang een groot stuk vlees. Dit kan je bijwonen. Terwijl de cheetah's hun maaltijd verorberen mag je zelfs vlak naast de dieren lopen. Ze zijn aardig gewend aan mensen.

4. Night drives en paardrijden

Naast bovengenoemde populaire excursies is het ook nog mogelijk om deel te nemen aan een night drive in de Kalahari en met gids een paardrij excursie te maken.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!