Denemarken natuur

Liefhebbers van een natuurvakantie hebben een bepaalde band met Scandinavische landen. Ook Denemarken, het kleinste van de noorderburen, is fantastisch voor een natuurreis: het fraaie landschap geeft een rustgevend gevoel. Lees onze tips voor een vakantie in de natuur in Denemarken en geniet volop van rust!

Natuur in Denemarken

Denemarken bestaat uit het schiereiland Jutland en 474 andere eilanden, waaronder Funen, Seeland en Lolland. Het klimaat in Denemarken heeft veel weg van het klimaat in Nederland, hoewel de zon in Denemarken net iets feller is in de zomer. Ook de kust is vergelijkbaar met onze kust. Naast lange zandstranden bestaat de natuur in Denemarken uit veel heuvels, heidegebieden, meren, rivieren, beuken- en dennenbossen. Overal vind je mooie aangelegde routes voor wie lekker actief wil zijn tijdens een vakantie: je kunt er eindeloos wandelen, fietsen, golfen of vissen. De meeste fietsroutes zijn vlak, waardoor fietsen in Denemarken makkelijk is en ook leuk met kinderen.

Mooiste gebieden in Denemarken

Wat zijn de mooiste plekjes in Denemarken en wat is de mooiste route voor een rondreis? De Margrietroute is een 3700 km lange autoroute die door het hele land voert en veel toeristen kiezen ervoor om via deze route de verscheidenheid aan landschappen en natuur in zich op te nemen. Een pareltje in de Oostzee is het eiland Bornholm: hier heb je de meeste zonuren en je vindt er alles wat de natuur van Denemarken te bieden heeft op 1 eiland.

Jutland (Jylland)

Jutland is de benaming van het schiereiland dat zich vanaf het Europese vasteland uitstrekt en is half Deens, half Duits. Het is een betrekkelijk vlak gebied met wat heuvels, veengronden en zandstranden. Het eerste nationale park dat in Denemarken opgericht werd was het Thy NP, het zogenaamde laatste ongerepte gebied, waar de natuur voornamelijk bestaat uit duinen en struikgewassen. Stille meren zijn er een toevluchtsoord voor watervogels en duizenden migrerende vogels. Meerdere nationale parken worden nog opgericht, waaronder Skjern Å in het westen van Jutland (veel zalm en watervogels) en Mols Bjerge, een gebied op het schiereiland Djursland in Oost-Jutland. Dit is een heuvellandschap met bossen, moerassen en weiden. Het westen van Jutland is met 400 kilometer aan kust ideaal voor watersportliefhebbers: tijdens een actieve vakantie kan je hier surfen op de Noordzee, zeilen of vissen in de rivieren, meren en zee. De stranden lenen zich perfect voor wandelen, paardrijden of het beoefenen van sporten zoals beach volleybal. Midden-Jutland kenmerkt zich dan weer door heuvels, meren, bossen en rivieren en je kunt er een perfecte vakantie in de natuur doorbrengen. Oost-Jutland staat bekend om de pittoreske vissersdorpen en oude landerijen. De oostkust van Denemarken leent zich dan weer uitstekend voor een vakantie met de kinderen. Kortom, op Jutland voor ieder wat wils voor een geslaagde Denemarken vakantie!

Funen (Fyn), de Tuin van Denemarken

Het tweede grootste eiland van Denemarken en een groot aantal kleine omliggende eilandjes vormen samen Funen. Dit deel van Denemarken staat bekend als de "Tuin van Denemarken" en is een aanrader voor een korte natuurvakantie. In Funen vind je naast betoverende tuinen en parken ook heuvels en duinen en het biedt volop mogelijkheden om buiten te zijn. Bij het strand en de zee kan je sportvissen, zeilen, zwemmen en zelfs duiken. In het binnenland van Funen brengt de serene stilte van de bossen je tot rust. Neem deel aan wandelingen en fietstochten langs idyllische boerderijen en landgoederen. Je vindt hier onder andere de langste wandeling van Denemarken, die ruim 200 km lang is.

Seeland (Sjælland)

Het eiland Seeland is ook een groen eiland, waar je prachtig kan fietsen. Ook hier tref je zandstranden en de mogelijkheid om watersporten te beoefenen. De stad Kopenhagen bevindt zich op Seeland en een culturele citytrip naar de hoofdstad van Denemarken is goed te combineren met een heerlijke natuurvakantie of fietsvakantie. En anders kan je nog steeds de drie natuurmusea van Kopenhagen bezoeken: het Amber Museum, het Botanisch Museum en het Geologisch Museum. Wil je echter genieten van een echte groene vakantie, dan zijn Funen en Thy volgens sommigen de aanraders voor een reis naar Denemarken. Bij de spectaculaire krijtrotsen van Mon in het zuiden van Seeland kun je op zoek gaan naar fossielen en je mag ze zelfs meenemen naar huis!

Amagerstrand, Kopenhagen

Op slechts 5 km van het centrum van Kopenhagen bevindt zich een reeks stranden en een kunstmatig eiland. Door het aanleggen hiervan is er ook een lagune ontstaan, die erg populair is bij watersporters.

Rondreis Denemarken

Een vakantie of rondreis in Denemarken kan je op veel manieren regelen. Met eigen vervoer is het land uitstekend te bereiken, maar natuurlijk ook met het vliegtuig. Bij KLM bijvoorbeeld boek je zo tickets naar Kopenhagen: ze hebben minstens vijf vluchten per dag. Je kan er ook voor kiezen om een volledig georganiseerde rondreis in Denemarken of verzorgde fietsvakantie te boeken, je hoeft dan zelf niets meer te regelen. Bekijk onze vakantietips Denemarken.

Beste reistijd Denemarken

Wat is de beste periode voor een vakantie in Denemarken? Het weer in Denemarken lijkt op het weer in Nederland. Gemiddeld valt er wel minder regen. De beste reistijd is dus april t/m oktober. De temperatuur in Denemarken in de zomer ligt aangenaam tussen de 20 en 25 graden met af en toe een uitschieter naar boven.

http://www.booking.com/country/th.html?aid=335238
Denemarken natuur
Denemarken natuur
Denemarken natuur Jutland Deense kust Vissenbjerg, Funen Margrietroute Denemarken


Vakantietips Denemarken

Bekijk ook

Natuurvakantie in Denemarken. Jouw tips?

Marjolein Vegers

15-01-2011 om 11:05 uur

Zeer indrukwekkend en verrassend mooi: de krijtrotsen van Møn!


Marjolein Vegers

15-01-2011 om 11:09 uur

Op weg naar Noorwegen voor een oversteek bij Hirtshals, neem dan een dag extra om Skagen en omgeving te verkennen in het noordelijkste topje van Jutland. Prachtige zandduinen met een half begraven kerktoren als laatste herinnering aan het dorpje wat onder het zand is verdwenen.