Ga naar content

Voetstappenpad Hilversum

Natuur in Nederland - Als je door de bossen en over de heide van 't Gooi loopt, zijn ze je vast wel eens opgevallen. De brede, betonnen paaltjes met witte voetafdruk. Dit is de markering van het Voetstappenpad, een lange afstandswandeling van 25 kilometer rondom Hilversum. 

Wandelen rondom Hilversum

Het Voetstappenpad Hilversum is een historische wandelroute, deze werd in 1938-1939 aangelegd door de gemeente Hilversum omdat men het Gooi indertijd aantrekkelijker wilde maken voor toeristen. De route werd in 1940 geopend, maar zonder feestelijk moment vanwege de Tweede Wereldoorlog.

Sinds de jaren '40 van de vorige eeuw is er veel veranderd, dat betekent dat je nu een klein stuk door de Hilversumse wijk Kerkelanden wandelt en de A27 oversteekt. Toch loop je bijna uitsluitend door de Gooise heidevelden en bossen en dat maakt dit een prachtige wandeling voor de natuurliefhebber.

Voetstappenpad Hilversum route

De wandelroute kent veel verschillende opstappunten. Het officiële startpunt is bij het kantoor van het Goois Natuurreservaat aan de Nieuwe Meentweg, maar je kunt ook beginnen bij bijvoorbeeld Theehuis 't Bluk of restaurant Groot Kievitsdal, waar je goed de auto kwijt kunt. Omdat het om een rondwandeling gaat, is de keuze aan jou waar je de wandeling begint. 

De route en markeringen zijn in de jaren '90 volledig hersteld. Je kunt de tocht lopen via de betonnen paaltjes en de nieuwere bewegwijzering in de vorm van een rond rood bordje met witte voetstap. De volledige route vind je ook in het boekje van het Gooise Natuurreservaat.

Voetstappenpad Hilversum
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Tip! Vind je 25 kilometer als dagtocht te lang? Verdeel de route dan over twee dagen. De eerste dag start je bij Hilversum Mediapark (het is dan een klein stukje lopen richting de heide, om de route op te pakken). De tweede dag start je bij station Hollandsche Rading, waar je via een wandelpaadje langs het spoor een stuk terugloopt om de route weer op te pakken.

Het Voetstappenpad Hilversum komt door de volgende natuurgebieden:

1. Heidevelden tussen Bussum en Hilversum

De heidegebieden Bussumerheide, Westerheide en Zuiderheide zijn behoorlijk uitgestrekt. De eerste twee gebieden worden gescheiden door het 'Gebed zonder End', een van de doodwegen die vanuit verschillende Gooise dorpen naar het Sint Janskerkhof lopen. 

Westerheide
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Om de Zuiderheide te bereiken, steek je de drukke weg tussen Hilversum en Laren over bij de dagcamping.

2. Laarder- en Hilversums Wasmeer en Cronebos

Aan het einde van de Zuiderheide kom je langs het Laarder Wasmeer, waar het landschap zich na sanering ontwikkelt. Na het Cronebos (voorheen: Tolbos) met beuken en douglassparren, dat door Natuurmonumenten wordt beheerd, kom je langs het Hilversumse Wasmeer, een ven dat op natuurlijke manier is ontstaan. 

Het dankt zijn naam aan het wassen van de schapen door boeren, voordat ze werden geschoren. Vanuit het uitzichtpunt spot je vogelsoorten als fuut, dodaars of bergeend en rondom het water groeien klokjesgentiaan, zonnedauw en veenpluis.

3. Zwarte Berg en Tienhovens Kanaal

Na het oversteken van de A27 en het spoor via de Natuurbrug Zwaluwenberg, kom je in natuurgebied de Zwarte Berg. Hier was vroeger oerbos te vinden en je kunt er regelmatig een ree spotten. Het hoogste punt is 16,2 meter. 

Het Tienhovens Kanaal is een doodlopende geul. De bedoeling was om 'm door te trekken naar de Zuiderzee, maar omdat de Heuvelrug te hoog lag, is dit plan nooit doorgegaan. Een gedeelte van het kanaal wordt nu opengehouden voor amfibieën. 

4. Hoorneboegse Heide

Dit heidegebied aan de zuidkant van Hilversum ziet in het voorjaar geel van de bloeiende bremstruiken. In het najaar zijn er vele vogels te spotten op de overgang tussen heide en bos. Ook staat de Hoorneboegse heide dan, net als de heide in de rest van 't Gooi, prachtig paars in bloei.

Hoorneboegse heide
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

5. Corversbos

Na een wat saaier stuk door de wijk Kerkelanden, kom je opeens verrassend snel weer in een stuk natuur: het Corversbos. Je vindt hier deels mooi bos en deels akkers, waar winterrogge, zonnebloemen en boekweit worden verbouwd. 

Tip! De echt fanatieke wandelaar neemt ook nog een kijkje in een van de fraaie 's Gravelandse landgoederen. Het Voetstappenpad komt langs Gooilust, Jagtlust en Hilverbeek, maar er niet doorheen. Lees meer over deze landgoederen op onze pagina Wandelen in 't Gooi

6. Spanderswoud en de Snip

Het Spanderswoud was vroeger heidegebied dat helemaal dichtgroeide en overging tot productiebos. Tegenwoordig is de kap gestopt en vormt het een prachtig natuurbos met waterpartijen en open stukken heide. Omgevallen bomen blijven liggen om ruimte te bieden aan insecten en paddestoelen. Je vindt er nu vele planten- en dierensoorten en oude beukenlanen. 

Spanderswoud
Deel op Pinterest

De Snip is het overgangsgebied tussen het Spanderswoud en Zanderij Crailo. Er zijn bomen gekapt om het gebiedje open te houden, waardoor de natuur zich verder kan ontwikkelen. 

7. Zanderij Crailoo

Dit natuurgebied is ontstaan door afgraving van zand, dat werd gebruikt voor de spoorbaan naar Amsterdam. Nu is het een mooi stukje natuur met water en vlonderpaden. In het voorjaar zie je hier vele jonge vogels en in het moerasachtige stuk vind je plantjes als de zonnedauw. Ook zijn er een paar flinke zwerfkeien te vinden in Zanderij Crailoo.

Zanderij Crailoo
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Via de Natuurbrug Zanderij Crailo, met 800 meter het langste ecoduct van Europa, bereik je de Bussumerheide en is de cirkel weer rond. Deze brug is in 2006 aangelegd om kleinere natuurgebieden met elkaar te verbinden en dieren meer leefruimte te geven.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Janneke Kaim
Geschreven door
Janneke Kaim
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!