Ga naar content

Cultuur in Peru

Zeg Peru en iedereen denkt aan de vele vindplaatsen van de Inca’s in het land (waaronder natuurlijk Machu Picchu). Minder bekend zijn de eeuwenoude beschavingen die hun sporen al veel eerder in het Zuid-Amerikaanse land hebben achtergelaten. Zoals de Nasca-, de Moche-, de Chavín- en de Chachapoyas-cultuur, waarvan op tal van plaatsen in Peru overblijfselen zijn teruggevonden. 

Bij elke nieuwe vondst leren we meer over deze voormalige bewoners, hoewel er ook nog talrijke mysteries zijn om te ontrafelen. Maak kennis met vier boeiende beschavingen en de rijke diversiteit in Peru. Leuke afwisseling tijdens een natuurreis naar Peru.

Oude beschavingen in Peru

Onderstaand delen we vier bijzondere culturen en bijbehorende vindplaatsen, die soms ook midden in de natuur liggen!

Rondreizen cultuur & natuur

1. Moche - kunst

Eén van de meest belangrijke vondsten van afgelopen decennia. De Moche-cultuur was een beschaving van ware kunstenaars in het noorden van Peru, die een rijkdom aan keramische voorwerpen en bewerkingen van goud, zilver en koper heeft nagelaten. De complexe decoratie beeldt vaak voorstellingen uit het dagelijks leven uit, waardoor wij nu, meer dan 2200 jaar later, een duidelijk beeld hebben van de bloeiperiode van de Moche en religieuze rituelen.

Culturen in Peru
© PROMPERU
Deel op Pinterest

Deze beschaving ontwikkelde zich vanaf 200 v. Chr. in de noordelijke kustregio’s La Libertad en Lambayeque. Naast de bewerking van keramiek en edelmetalen staan de Moche ook bekend om hun geavanceerde watersystemen om de landbouwgronden te irrigeren.

De ontdekking van de graftombe van de belangrijkste heerser “Señor de Sípan” in 1987, samen met 13 andere tombes, wordt gezien als een van de belangrijkste archeologische opgravingen van de laatste decennia. De hoeveelheid voorwerpen en sieraden die in de tombes zijn gevonden zijn indrukwekkend en de rijke decoratie op vazen, schalen, potten en ornamenten brengt dit boeiende tijdperk tot leven. 

De vondsten zijn onder meer te bewonderen in Royal Tombs of Sípan Museum, het Huacas de Moche archeologisch complex, de citadel Chan Chan en in Túcume - de Vallei van de Piramiden.

2. Nascalijnen

Fascinerend en mystiek. Dat zijn de enorme geogliefen – de befaamde Nascalijnen - in het woestijnachtige gebied van de Ica-regio (445 km ten zuiden van Lima). Deze tekeningen vormen de opvallende erfenis die de Nasca-cultuur heeft nagelaten. Het lijnenspel en de voorstellingen van allerlei dierfiguren, waaronder een aap en vogel laten zich het beste vanuit de lucht bewonderen.

Nascalijnen Peru
© PROMPERU
Deel op Pinterest

Het hoe en waarom van de afbeeldingen is nog altijd een mysterie. De Nasca-beschaving, die ook bekend is om hun uitgestrekte irrigatiesystemen, dateert uit de periode 200 v. Chr. – 600 n. Chr.

3. Chavín de Huantar

Een heel ander soort en vele eeuwen oudere beschaving vormen de Chavín. Verscholen tussen de machtige Andesbergketens Cordillera Negra en Cordillera Blanca in de regio Ancash ligt de archeologische vindplaats Chavín de Huántar, zo’n 400 km ten noorden van Lima. Het tempelcomplex is 3.177 m boven zeeniveau gebouwd en bestaat uit verschillende bouwwerken, plateaus, pleinen en terrassen, die met elkaar verbonden zijn via talrijke ondergrondse gangen. 

Chavin de Huantar
Deel op Pinterest

Het tempelcomplex was onder meer belangrijk voor vele ceremonies, zoals de ‘betaling aan de aarde’, waarmee de dankbaarheid werd getoond voor de oogst die was binnengehaald.  Bezoekers kunnen dit boeiende schouwspel ook zelf beleven tijdens “Chavín by Night” wanneer voorstellingen oude ceremonies tot leven brengen.

Naast de architecturale prestaties staat de Chavín-beschaving bekend om hun geavanceerde kunst. Kunstvoorwerpen, zoals stenen beelden en ornamenten, tonen vaak mythische dieren en goddelijke figuren. De Chavín-cultuur ontwikkelde zich tussen circa tussen 1200 en 200 voor Chr. en geldt als één van de oudste en belangrijkste beschavingen in Peru. In de regio worden nog regelmatig nieuwe opgravingen gedaan. Sinds 1985 is Chavín toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst.

4. Chacapoyas - Kuélap

Verscholen fort in de wolken. Je hebt geen grote fantasie nodig om te begrijpen welke uitdagingen de Chacapoyas tegenkwamen om het fort Kuélap te bouwen. De moeilijke locatie, boven op een berg op 3.000 m hoogte en de enorme hoeveelheid stenen en klei die nodig was om deze uitgestrekte plaats op te bouwen, maken duidelijk dat zij uitstekende constructeurs waren. 

Kuelap
© PROMPERU
Deel op Pinterest

Kuélap strekt zich uit over 6 hectare – één van de grootste van het Amerikaanse continent, en bestaat uit meer dan 420 ronde woningen. De indrukwekkende buitenmuren van meer dan 20 meter hoog, tonen de briljante strategie van de Chachapoyas, die op deze manier hun fort goed konden beschermen en verdedigen.

Een bezoek aan Kuélap is niet alleen een kennismaking met een oude cultuur, het brengt bezoekers ook naar de fascinerende bergjungle van de regio Amazonas in het noorden van Peru. Dankzij de hoogte lopen bezoekers regelmatig letterlijk in de wolken. Tot een paar jaar geleden was Kuélap alleen te voet bereikbaar, maar sinds de aanleg van een 4 km lange kabelbaan naar de top is deze interessante plek voor veel meer bezoekers toegankelijk. Kuélap dateert van 500 n. Chr. en is een absolute must-do in een rondreis Peru.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!