Ga naar content

De Camargue

Tussen de Grand-Rhône en de Petit-Rhône, twee armen van de rivier die uitmonden in de Middellandse Zee, ligt een uitgestrekte delta, met kwelders en moerassen. Dit is een belangrijke verkeersader voor migrerende vogels. Het is de laatste stopplek voor vogels die aan hun oversteek naar het zuiden beginnen en de eerste plek om uit te rusten na de zware terugkeer van Afrika naar Europa.
Welkom in de Camargue, een uniek natuurgebied in Zuid-Frankrijk!

Natuur in de Camargue

Al in de jaren '20 van de vorige eeuw zag men het belang in van de natuur in de Camargue en werden soorten en landschappen beschermd. Dit heeft bijgedragen aan het behoud van de biodiversiteit, terwijl er elders in de omgeving veel toeristische infrastructuur gebouwd werd. De Camargue is een overwegend vlak gebied, het hoogste punt ligt slechts 4 meter boven zeeniveau. Hierdoor is het park makkelijk met de fiets of te voet te verkennen.

De wetlands stonden ook al geruime tijd op onze bucket list en dus waren we blij dat we in 2023 eindelijk konden afreizen naar dit ongerepte stukje Frankrijk.

Rhône
© Naturescanner
Deel op Pinterest

1. Landschap

De Camargue staat bekend om verschillende biotopen: stranden, rietvelden, poelen, vijvers, meren, de Rhône rivier en natuurlijk ook de Middellandse Zee. Deze combinatie maakt het tot een van de meest diverse ecosystemen van Europa.

De Camargue bestaat uit twee typen landschappen.
- Langs de 75 kilometer lange kust liggen duinen, stranden, zoutpannen, kwelders en lagunes met zout water en een zoute bodem. Om de zoutpannen te zien, kan je best via de zuidoostelijke kant bij Salin-de-Giraud toegang zoeken. Het zijn in feite lagunes, die aangepast zijn om zoveel mogelijk zout uit zee te winnen. De flamingo's hebben er een rijk gevuld menu en vertoeven hier graag.

Flamingo
Flamingo
Deel op Pinterest

Oostelijker strekt zich ca. 50 kilometer aan stranden en duinen uit, die continue aan verandering onderhevig zijn. Biologen genieten hier van de vele bijzondere planten en een aantal zeldzame insecten. Niet erg makkelijk bereikbaar zijn de duinbossen van Bois des Rièges in het centrale deel van de Camargue, die eeuwenoude jeneverbomen bevatten.

- Achter de zoute moerassen ligt een zoetwatergebied, dat gevoed wordt door de uitlopers van de Rhône rivier. Deze zones worden vaak gebruikt als landbouwgrond en hier vind je hogere begroeiing. Tal van diersoorten zoeken hun heil tussen struiken en gewassen.

Moeras Camargue
Camargue landschap
Deel op Pinterest

2. Dieren

De beweegreden voor veel natuurreizigers om naar het natuurreservaat te reizen zijn de flamingo's. De Greater Flamingo is het icoon van de Camargue! Dit is dan ook de enige plek in Frankrijk, waar de roze vogels zich voortplanten. Maar er is nog meer te zien voor de wildlife liefhebber! Van grote aantallen watervogels tot unieke insecten, bevers en genetkatten.

Flamingo
Dronefoto
Deel op Pinterest

Heel kenmerkend zijn ook de witte paarden die door de natuur galopperen. Vanaf de manege bij het Domaine de Méjanes kan je zelf in het zadel stappen. Onder begeleiding van een gids maak je dan een rondje van ca. 2 uur langs lagunes, weilanden en meren van de Camargue. 

Horse riding Camargue
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Paardrijden kan ook bij Bergerie d'Alivon, Marais du Vigueirat, Mas Saint-Germain en Mas de la Grenouillère. Wil je meer weten over de vogels en andere dieren in de Camargue, check dan zeker ook onze pagina met tips voor wildlife.

Mooiste plekken en tips voor je bezoek

Wat zijn de beste plekken voor een reis naar de Camargue? Een overzicht van bezienswaardigheden en goede plaatsen als uitvalsbasis van jouw avontuur.

1. Arles

We raden aan om je ontdekkingstocht in de Romeinse stad Arles te starten. Bij het Toeristenkantoor aan de Esplanade Charles de Gaule in het stadscentrum kan je terecht voor alle informatie over het natuurreservaat.

Arles Rhône
Deel op Pinterest

De stad zelf, met haar amfitheater en mooie oude huizen, is natuurlijk ook een bezoekje waard.

2. Musée de la Camargue

Een volgende interessante stop is het Musée de la Camargue, waar je alles te weten komt over de bijzondere relatie tussen mens en natuur door de eeuwen heen. Adres: Mas du Pont de Rousty.
In het Maison de la réserve et du Vaccarès (la Capelière), op de Route de Fiélouse, is een winkeltje met tentoonstelling. 

3. Domaine de Méjane

Vertrekpunt voor ruitertochten. Je vindt hier tevens een restaurant en een klein museum. Wie liever niet op een paard stapt, kan plaatsnemen in een treintje, dat tegen een rustig tempo langs dezelfde route tuft. De begeleidende uitleg is helaas alleen in het Frans.

Ruitertocht Camargue
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Tijdens een tocht met het paard rijd je langs de spoorlijn, het Étang du Vaccarès en kleinere watertjes, waar flamingo's balanceren op één poot. De Camarguestieren kijken ons sloom aan terwijl we voorbij paraderen. Reigers vliegen op van tussen het riet en zelfs een beverrat laat zich zien. Het is een rustgevend, prachtig ritje.

4. Domaine de la Palissade

Vanaf het hoofdgebouw heb je hier toegang tot een beschermd natuurgebied met wandelpaden en ruiterpaden. Tochten met gids zijn een optie, maar je kunt ook op eigen houtje wandelen over de uitgezette routes. En leuk voor actieve reizigers: van begin april tot eind oktober kan je kajakken op de Rhône. Naast het informatiecentrum zijn picknickbanken aanwezig. Het aantal vogels is hier zeer groot, dus hou je camera / verrekijker klaar. 

La Palissade Camargue
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De Sentier du Clos d'Argent is een korte rondwandeling van 1,8 kilometer door ooibos en andere landschappen. De andere kant op zijn twee langere wandelingen. La Baisse Claire is een 3 kilometer lang pad met oranje bewegwijzering en La Sableuse een 8 kilometer lange verlenging hiervan, met gele bewegwijzering. Wanneer stieren en paarden hier grazen, kan de langste route gesloten worden.

5. Château de Tourvieille

Dit gebouw bevindt zich in de buurt van Salin-de-Giraud en dateert van het begin van de 17de eeuw, toen het nog een controleplaats was voor binnenkomende schepen. Nu is er nog slechts een toren van 9 meter hoogte over, met uitzicht over de lagunes en moerassen. Parkeren kan 50 meter verderop, bij een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Je kunt het zandpad vervolgen tot je bij watertjes uitkomt. Een hele tocht, maar vaak wel met kans op flamingo's.

Tourvieille toren
© Naturescanner
Deel op Pinterest

6. Pont de Gau vogelpark

In het westelijke deel ligt een van de meest interessante gebieden voor vogelaars. Het Parc ornithologique du Pont de Gau is de beste plek om vogelsoorten te ontdekken, observeren en fotograferen. Het vogelgebied is elke dag van het jaar geopend. Vijvers, moerassen, kanalen, rietbedden en zoutmoerassen bieden een grote hoeveelheid aan soorten.
Het pluspunt van Pont de Gau is de verrassende nabijheid tussen bezoeker en natuur: hier is het de mens die opgaat in de vogelwereld!

Zwarte roodstaart Camargue
© Naturescanner
Deel op Pinterest

7. Rijstvelden

Wist je dat er ook rijst verbouwd wordt in de Camargue? 20% van de oppervlakte wordt gebruikt voor rijstteelt. De rijst onttrekt een groot deel van het zout van de bodem, waardoor er in een latere oogst ook andere gewassen verbouwd kunnen worden. De rijstvelden worden in april onder water gezet en drooggelegd in september voor de oogst. Wie hier meer over wil weten, kan langs bij het Maison du Riz (Mas de la Vigne in Albaron). Tijdens een bezoek is er een tentoonstelling en loop je een korte trail langs rijstvelden. Op verzoek kan je rijst proeven. 

Wandelen 

Allereerst goed om te weten: waar water is, zijn muggen. En die zijn hier zeker ook aanwezig. Niet eerder werden we in Europa dermate belaagd door muskieten, dus aangepaste kleding en DEET zijn ten zeerste aanbevolen op je paklijst. Een groot aantal aangelegde paden maken het mogelijk om te voet door de wildernis te trekken en van dichtbij de fauna en flora te bestuderen. Tijdens een wandeling zie je altijd meer om je heen. 

Camargue te voet
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ook met de auto is het leuk om rond te toeren door de Camargue. 

Vakantie in de Camargue

Wil je zelf ook een keer naar deze unieke delta, dan kunnen we het zeker aanraden. Het gebied is prima te bereiken met eigen auto of camper, of met de trein. Zelf reisden wij met NS International van en naar Marseille, met overstap in Parijs en Rotterdam.
Je kunt ook vliegen naar Montpellier of Marseille (vluchten kan je nu ook boeken via Booking.com), maar dat is natuurlijk minder duurzaam. 

Sunset Camargue
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door Arles Tourisme en Atout France.

Wil je nog meer weten over andere gebieden die we bezochten, bekijk dan alle tips over Zuid-Frankrijk.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!