Ga naar content

Fietsen in Volendam

Een typisch Hollandse plaats verken je het allerbest op de typisch Hollandse manier. Juist, per fiets. Wat zo heerlijk is aan fietsen bij Volendam is dat je ook door de rustige polderlandschappen trapt, langs het Markermeer en mooie omliggende dorpen zoals Monnickendam en Marken kan zien. Wij hebben zelf ervaren hoe leuk het is om Volendam per fiets te verkennen en delen graag onze tips.

Fietsverhuur Volendam

Wie geen eigen fiets wil meenemen, kan ook prima een fiets huren. Rent & Event biedt het meest complete aanbod van zowel reguliere fietsen als e-bikes, e-fatbikes maar ook e-choppers en e-scooters. Werkelijk voor iedereen zit er dus een fijne optie bij. Wie bij Rent & Event zijn of haar fiets ophaalt krijgt er gratis de leukste tips en route suggesties bij. Ze zijn elke dag van de week geopend, wel zo fijn! Wij gingen op pad met de e-fatbike, een stoere elektrische fiets waarmee we op een relaxte manier omgeving Volendam hebben verkend.

E-fatbike huren Volendam
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Fietsen rond Volendam

Als je alleen een rondje Volendam doet ben je zo uitgefietst. Combineer daarom jouw fietstocht met de omliggende dorpjes en landelijke gebieden. Rent-Event stippelde de volgende route voor ons uit:

Fietskaart Volendam
© Naturescanner
Deel op Pinterest


1. Volendam naar Katwoude

Nadat we de fietsen ophaalden bij Rent-Event hebben we uiteraard eerst een rondje gefietst door Volendam. Daarna fietsten we zuidwaarts naar Katwoude, langs de dijk met grazende schaapjes. De weidse uitzichten over de polderlandschappen zijn prachtig en ook de huizen en boerderijen langs de weg zijn niet verkeerd!

Fietsen in Katwoude
© Naturescanner
Deel op Pinterest

In Katwoude zijn we op bezoek geweest bij Kaasboerderij de Jacobshoeve voor een kijkje achter de schermen. We mochten rondkijken in de super moderne stallen (met massageborstels voor de koeien!) en zagen hoe de kalfjes lekker buiten aan het grazen waren. Wanneer de kalfjes binnen staan mag je ze aaien.

Bij de boerderij schoven we aan voor een overheerlijke lunch bij Theetuin Katwoude, met uitzicht op de kalfjes in de wei. We hadden pech met het weer en konden dus niet op het fijne terras zitten, maar ook binnen is het knus. Lekker natuurlijk ingericht met veel hout en groene accenten.

Theetuin Katwoude
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Katwoude - Monnickendam
Met onze buik weer vol vervolgden we onze weg naar het historische centrum van Monnickendam. Gelijk bij binnenkomst waren we onder de indruk. We hobbelden het dorp in over de klinkersteentjes en vergaapten ons aan de oude gebouwen met gevelstenen met allerlei iconen erop. We zijn nog even afgestapt bij een van de drie kerken voordat we doorreden door de oude straatjes met pittoreske huizen. In Monnickendam waan je je echt even terug in de tijd!

Monnickendam
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Monnickendam - Broek in Waterland
Door naar Broek in Waterland, wat vaak wordt omschreven als een van de mooiste dorpjes van Nederland. We hadden harde wind tegen op het fietspad dat dwars door de weilanden heen ging, maar gelukkig was dat met de elektrische e-fatbike geen probleem. Met standje 5 haalden we de 28 kilometer per uur! 

We maakten een mooi rondje door de oude kern van Broek in Waterland, waar de huizen veelal gemaakt zijn van hout dat is geschilderd in zachtblauw en groen. Het deed ons een beetje denken aan de typisch Scandinavische huizen. Heel bijzonder dat dit ook in Nederland bestaat.

Fietsen Broek in Waterland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Broek in Waterland - Zuiderwoude
Vanuit Broek in Waterland gingen we op pad naar Marken, maar eerst een stop in het ieniemienie lintdorp Zuiderwoude. Het oudste dorp van gemeente Waterland! Slechts 300 mensen wonen hier in alle rust in een omgeving die zo op een ansichtkaart had kunnen staan. De pittoreske witte ophaalbrug met groene houten huisjes erachter was het hoogtepunt. Je zou er zo willen wonen! 

Zuiderwoude
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Aangezien Zuiderwoude zo klein is, fiets je voor je het weet het dorp alweer uit, de polder in.

5. Broek in Waterland - Marken
Marken was zo’n plekje dat ik al heel lang wilde zien. Vroeger was het echt een geïsoleerd eiland dat enkel per boot bereikbaar was. Vandaag de dag ligt er een dijk waardoor je ook met de fiets (of wandelend/met de auto) naar dit bijzondere dorpje kan rijden. Vanuit Zuiderwoude fietsten we eerst door de polder, tot we tegen de Zeedijk aanfietsten. Hier moesten we de fietsen even omhoog tillen via de trap om vervolgens bovenop de dijk verder te fietsen. Een heerlijke route met aan de ene kant uitzicht op de Gouwzee (onderdeel van het Markermeer) en aan de andere kant de weilanden met grazende koeien.

Fietsen naar Marken
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bij binnenkomst in Marken werden we begroet door grazende schaapjes. Een warm welkom! We hebben het eiland rondgefietst via de dijk, langs de vuurtoren (die bij ons helaas in de steigers stond) en zo door tot aan de haven. Vanuit daar zijn we te voet doorgewandeld door de schilderachtige straten met zwarte en groene huisjes met feloranje daken en langs de typische witte ophaalbruggen. 

Fietsen Volendam Marken
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Mijn verwachting was dat alle huizen op het eiland zo pittoresk zouden zijn als op de foto's, maar er staan ook 'normale' bakstenen huizen in heel andere stijl dus stel je daarop in! We zijn ook nog even het Marker Museum binnengelopen. Hier krijg je meer context over het vroegere eilandleven. Lees meer over de highlights van Marken.

6. Marken - Volendam 
Het is een flink stuk terug naar Volendam en we hadden er inmiddels genoeg fietskilometers op zitten en dus pakten we de Volendam Marken Express die elk half uur tot driekwartier in beide richtingen vertrekt. Het is ook nog eens heel leuk om een boottochtje te maken over het Markermeer. Met de wind in je haren zie je de haven van Marken langzaam kleiner en kleiner worden en de huisjes van Volendam komen langzaam dichterbij. De aankomst in de haven van Volendam vanaf het water is prachtig!

Volendam haven
Deel op Pinterest

Zo zie je het dorp ook nog even uit een ander perspectief. Het is sowieso een erg leuk idee om Marken en Volendam op één dag te bezoeken, of je nou gaat fietsen of niet. Lees al onze tips voor een dagje Volendam Marken.

Via deze fietstocht hebben wij de highlights in en rond Volendam per fiets kunnen ontdekken, een hele leuke ervaring. Zeker omdat dit mijn eerste kennismaking met Volendam en omgeving was. Wat het leuk maakt is de variatie in de route. Van de pittoreske oude dorpjes met boerderijen en kneuterige huisjes tot de omliggende weilanden met grazende koeien en schapen op de dijk en het uitzicht over het Markermeer. Wij hebben genoten!

Fietsroutes Volendam en omgeving

Een deel van onze route ging over het Zuiderzeepad, een langeafstandspad rond de voormalige Zuiderzee. Eentje voor de échte fietsliefhebbers, want deze route is maar liefst 440 kilometer en heeft 8 deeltrajecten. Dus als je op zoek bent naar een leuke fietsvakantie in eigen land is dit wellicht een leuke route om te volgen!

De route die wij gevolgd hebben is pas een van de vele mogelijkheden. Ook leuk is om Volendam te combineren met Purmerend (+/- 22 km), Edam (+/- 6,5 km), Amsterdam (+/- 50 km) of de Zaanse Schans (+/- 50 km).

Tot slot is Fietstocht Gouwzee van 30,6 kilometer een leuke aanrader voor een dagtocht. Deze brengt je naar Purmerend, Edam, Volendam, Marken, Monnickendam en Ilpendam, met een rondje om de Gouwzee. Zoek je weg via knooppunten of neem de gedetailleerde fietsgids van de ANWB mee.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!