Ga naar content

Interview Marica van der Meer

Fietsen van Walcheren naar de Waddenzee

In haar nieuwste boek "Fietsen van Walcheren naar de Waddenzee" (Uitgeverij Elmar) neemt reisleidster en fotografe Marica van der Meer ons mee op een fietsroute dwars door Nederland.

De Friezin is bekend om haar avontuurlijke fietstochten van Nederland naar Australië, van Patagonië naar Alaska en haar dwaalspoor rond de wereld. Maar vanwege corona ‘noodgedwongen’ in Nederland. Tijdens deze veelzijdige fietstocht van Vlissingen naar Harlingen neemt ze de lezer, fietser mee langs de meest bijzondere plekken in Nederland, waaronder vier nationale parken. Reden voor Naturescanner om een interview te doen met Marica. 

© Marica van der Meer
Deel op Pinterest

Interview Marica van der Meer

Naturescanner: "Marica, jij fietste al naar de uiteinden van de Wereld. Je hebt de mooiste plekken op de aardbol gezien. Kan Nederland jou nog bekoren?"
Marica
: "Natuurlijk wil ik het liefst iedere keer iets anders zien en ik dacht Nederland al vrij goed te kennen, maar op een fiets ziet ons land er zo anders uit. Ik werd echt aangenaam verrast door de rust, die fietspaden bieden in ons dichtbevolkte land, de prachtige uiterwaarden van verschillende rivieren, waar vaak wel fietspaden zijn, maar geen autowegen. En overal op de wereld ontmoet je interessante mensen, ook in Nederland."

Naturescanner: "Je fietste 550 kilometer door Nederland, op een manier die nog niet eerder werd vertoond. De route voert met een grote lus door het binnenland van kust naar kust. Hoe kwam je op het idee van deze route?
"
Marica
: "Ik wilde natuur combineren met mooie kleine steden en een stukje historie. De natuur van de Nationale Parken en rivierenlandschappen. Vlissingen, Middelburg, Nijmegen, Deventer en Zwolle zijn prachtige oude steden, maar niet te groot om doorheen te fietsen. De vestingstadjes Willemstad en Woudrichem bieden veel historie. Maar ook Veere in Zeeland en Sloten, Hindeloopen, Workum en Harlingen in Friesland, zijn prachtige stadjes. De Deltawerken en de Hollandse Waterlinie zeggen over de eeuwige strijd tegen het water in Nederland. Het is een combinatie geworden, die een prachtig beeld geeft van ons land."

Marica fietst over stormvloedkering
Deel op Pinterest

Naturescanner: "Uiteraard vragen we ons af wat voor jou het mooiste stukje was?"
Marica
: "Ieder deel van de route heeft zijn eigen charme. Ik werd aangenaam verrast door weilanden van rode zeekraal tot aan de horizon in Zeeland, de paarse bloemenpracht in de Biesbosch, de prachtige fietspaden langs de grote rivieren en de verschillende vestingstadjes langs de Hollandse waterlinie. Maar ook het gezellige Nijmegen, het fotogenieke Deventer, de waterlelies in het Weerribben-Wieden Nationale park en het glooiende landschap van Gaasterland in Friesland."

© Marica van der Meer
Deel op Pinterest

Naturescanner: "Je fietste langs vier nationale parken, die de rode draad vormen in jouw boek. Je hebt gekozen voor vier bekende parken. De meeste mensen kennen de Biesbosch en Hoge Veluwe al, Giethoorn is erg toeristisch. Vanwaar die keuze en niet de minder bekende parken?"
Marica
: "Het is natuurlijk niet voor niets dat deze plekken populair zijn. Ik was dan ook op zoek naar de mooiste route door Nederland en daar horen deze Nationale Parken absoluut bij. Giethoorn was voor mij juist een hele aparte ervaring. Ooit gekampeerd met Duitsers van Turkse afkomst en een aantal vrouwen uit Iran?"

Naturescanner: "Wat was het meest verrassende onderdeel van deze fietsroute? Wat zal je het meest bijblijven? Heb je iets heel geks meegemaakt onderweg?
"
Marica
: "De veerbootkapitein van Loevestein bleek doof te zijn, maar zijn collega uit de 19de eeuw was blind. Ik heb een heel leuk interview met de kapitein opgenomen in het boek. Ook de visser die op de haven van Makkum visnetten zat de boeten had een bijzonder verhaal. Vooral de vriendelijkheid van de mensen is bijzonder, wanneer je onderweg bent met bagage aan je fiets. En alle verschillende accenten onderweg vond ik prachtig, van Zeeuw, tot Brabants, tot het dialect van Gelderland en Overijssel tot het Fries."

© Marica van der Meer
Deel op Pinterest

Naturescanner: "Vorig jaar was de fietsroute langs het Pieterpad een succes. Wat zou jij meest aanbevelen? Deze route of het Pieterpad?"
Marica
: "Natuurlijk allebei! Het grote verschil is wel dat het Pieterpad oorspronkelijk is opgezet als wandelpad en mijn route is uitgezet met fietsers als uitgangspunt."

Naturescanner: "Tot slot nog een vraag voor de natuurliefhebbers. Wat is het allermooiste plekje in de natuur dat jij ooit gezien hebt?
"
Marica
: "Ik hoop dat ik in het antwoord op deze vraag de hele wereld mag betrekken. Mijn favoriete stukje wereld is de Boliviaanse hoogvlakte in het Andesgebergte. Een hoge woestijn, met rode vulkanen, lagunes in de kleuren groen, blauw en rood, met daarin roze flamingo’s. Het was er wel erg moeilijk fietsen, want de wegen zijn gravel- en zandwegen met wasborden. Dan ga je wel waarderen wat voor een ongelooflijk mooi fietsnetwerk wij in Nederland hebben!"

Winnaars gratis exemplaren!

In mei 2021 hadden wij een prijsvraag, waarbij je 2 exemplaren kon winnen. De winnaars van het boek worden vandaag bekend gemaakt.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!