Ga naar content

De Mooiste Netwerkwandelingen

Sinds het begin van corona zijn we met zijn allen steeds vaker te vinden in de natuur dicht bij huis. We vinden het heerlijk om te wandelen in gebieden die we nog niet kennen, en ons alsnog op vakantie te voelen, in eigen land.

Zakformaat wandelgidsen Elmar

De Netwerkwandelingen van Elmar zijn kleine zakformaat wandelgidsjes Nederland, met telkens 15 uitgezette routes in een bepaalde regio in het land. Wij probeerden ze uit en delen graag onze ervaring en beoordeling.

1. Wandelroutes over onverharde paden

Het is soms wat lastig om een goede wandelroute te vinden. De klompenpaden en knooppuntenroutes zijn handig, maar soms voeren deze te veel over asfaltwegen. De Netwerkwandelingen gidsjes van Elmar Uitgeverij brachten voor ons de oplossing! Deze handige zakformaat wandelgidsjes tonen een selectie van routes, waarbij je zoveel mogelijk over onverharde paden en gras loopt.

2. In ieder gidsje 15 veelzijdige wandelingen

Alle wandelgidsen in de serie Netwerkwandelingen van Elmar bevatten 15 wandelingen tussen de 5 en 20 km. De auteurs hebben routes samengesteld, die zoveel mogelijk over onverhard terrein voeren. De wandelroutes zijn met zorg uitgestippeld en vormen een combinatie van verschillende gemarkeerde routes. Meestal zijn het nieuwe routes, met delen over bestaande knooppuntenroutes of klompenpaden. Tijdens een wandelvakantie in een van deze gebieden kan je de veelzijdigheid ontdekken, want elke route is weer anders.

Deel op Pinterest

3. Goede markering en topografische routekaartjes

Alle routes zijn goed gemarkeerd en volgen knooppunten of kleurenpijlen. Verdwalen is haast niet mogelijk. 
Bij iedere wandelroute staat een duidelijk topografisch kaartje, met plaatsnamen, knooppunten en uitgebreide informatie, zoals start- en eindpunt, lengte, horeca, parkeerplaatsen en bereikbaarheid per openbaar vervoer. Ook is aangegeven of de route met de hond gelopen kan worden.

4. Foto's en illustraties

Gekleurde landschapsfoto's en historische illustraties helpen bij het maken van een keuze uit een van de 15 wandelroutes. Ook tijdens het wandelen is het leuk om de informatie bij deze foto's te lezen. Met meer achtergrondinformatie is een wandeling toch altijd leuker!

5. Downloadbare GPS-tracks

Bij alle wandelgidsen in de serie Netwerkwandelingen kan je gratis GPS-tracks downloaden op de website van Uitgeverij Elmar.

7 gidsjes in de serie "De Mooiste Netwerkwandelingen"

Deze gidsjes zijn nieuw in onze shop, check Netwerkwandelingen gidsjes.

In mei gaven we een van deze gidsjes weg en de winnaar is Ingrid Claassen. Zij kreeg op 2 juni bericht van ons. Hieronder ziet u de reacties van alle kandidaten op de prijsvraag.

Inzendingen (60)

Sanne Elzinga
Mijn mooiste wandelingen zijn toch wel die in Nationaal Park de Meinweg in Limburg. Prachtig natuurgebied waar eigenlijk te weinig aandacht voor is.
Inge Bergsma-Kiezebrink
In Groningen heb je het pronkjewailpad. Een serie prachtige wandelingen met onderweg allerlei leike bezienswaardigheden, winkeltjes en bijzondere horeca.
Sharonne Rohof
Ik vind de buurt bij de paltz heel mooi
Jolanda Minjon
In Amelisweerd, vanaf de Oudegracht langs de Krommerijn naar Rhijnauwen lopen en daar pannekoeken eten. Liefst op een relatief rustige doordeweekse dag. 😉
Ans Has
RONDWANDELING DE DUINTJES/GARDEREN Schitterende boswandeling om te genieten van de natuur
Jan van Lievenoogen
De Oisterwijkse Vennen en Bossen. De 14 vennen wandeling brengt je langs de prachtige grote vennen en gevarieerde bossen van Oisterwijk. Ook kun je hier diverse vogels spotten in dit unieke gebied. Echt een aanrader.
Betty Jaasma
Het Rysterbosk in Gaasterland
Danielle Munnik
Het Pieterpad, die ik loop met een vriendin. Omdat we door een heel afwisselend landschap komen en het altijd weer een verrassing is waar we langs komen. Omdat het zo gezellig is om ondertussen bij te kletsen. En om het voldane gevoel na een etappe.
co koppelaar
de wandeling door de drunense duinen, erg afwisselend door bossen met leuke vennetjes, maar ook open zandvlaktes met aan het begin/eind (bij parking) een restaurant waar je nog even kunt nagenieten alvorens weer terug te gaan.
S. Jangbahadoer
Overal
Ward Wassink
De omgeving van Berg en Dal is mijn favoriet. Echter in mijn woonplaats op de Sallandse Heuvelrug is het ook prachtig.
Henk de Graaff
Mijn mooiste wandeling is die van Warten naar Eernewoude met het pontje over het Prinses Margrietkanaal.
Sabine lockefeir
De wandeling door de zak van zuid beveland
Anneliese de Waal
Ik loop graag door het Groene Hart, dwars door de polder van het Groene Hart. Het Groene Hart heeft prachtige weilanden en vogels, je loopt er rustig en het is er prachtig.
paula okkerse
ik woon in Hilversum en het voetstappenpad is onwijs mooi om te wandelen, door de bossen en over de hei. Langs beekjes. Je komt de grazende schapen en koeien tegen. En als je geluk hebt een reetje.
Pieter Brugge
wandeling door het Reestdal
ANNA Wienen
Ik hou ervan om in de Brunssumerheide te gaan wandelen... als je er loopt kun je je niet voorstellen dat er een wereld bestaat met elektriciteit, auto's en drukte..
Erik van Kuler
Door de Kennemerduinen vanaf vertrekpunt Parnassia. Zeer gevarieerd, reliëfachtig en fraaie natuur!
Sabine Vermeersch
Een wandeling in Volendam
anita wilmsen
Door het gooi, de rust en mooie natuur, zalig
roy moreno
in de amsterdamse bos met dieren geluiden
BEP Heutink
wandeling in het Waterloopbos
Mijnie Zonnenberg
Heerlijk vooruit in de Biesbosch
will langenberg
Dat is een lange strandwandeling aan de Nederlandse kust , van het ene paviljoen naar de andere. Daar lekker wat eten en drinken en dooor!!!
Michelle van Leeuwen
Op zondagochtend over de heide als die in bloei staat. Geen mensen en een zee van paars
Ilse Kamstra
Het holtingerveld in drenthe havelte wij waren daar verdwaald waardoor een route van 2 km er 1 van 16 werd maar dan nog hebben we zoveel moois gezien
S. Jangbahadoer
Overal
Laurens De Ketelaere
NP De Biesbosch
Mariëlle Roijen
Veluwezoom
Roos Wiss
Langs de Wallage in Nijmegen
Linda Hilgers
De N70 wandelroute in het Rijk van Nijmegen, een hele mooie klim en daal route door de bossen en met mooie vergezichten!
Jhon Dovens
wandelen over de strabrechtse heide in mierlo geweldig hoe je hier tot rust komt
Truus Habets
De NS route van Dieren naar Velp.
ANJA jager
wandelen door Drenthe langs de hunebedden en door de heide met de schapen
Christine Froger
Wandelen in Zeeuws-vlaanderen. Van Terneuzen na de kust door het binnenland.
Lee-Ann Ten Pas
Mooiste wandeling was bij ons eerste bezoek jaren geleden aan de nieuwe vriend van mijn moeder. Onze eerste kennismaking met de natuur in de Achterhoek (als toen nog Amsterdammers)
Nina Haven
Vlakbij Assen ligt Kampsheide: een prachtig gebied met een bijzondere sfeer vanwege de vele Jeneverbesstruiken, een hunebed en een aantal grafheuvels. Ik vind het altijd een mooie plek om te wandelen!
Ron Schijf
Mijn mooiste wandeling is altijd weer die door de prachtige eeuwenoude binnenstad van Amersfoort.
Charmaine Kleberg
Ik hou van wandelen over het strand en in de bossen. De mooiste tot nu toe was op de Veluwe. Ik zou dit boek graag willen winnen voor m'n vriend die nu voornamelijk thuis werkt.
Marion Nooren
Ik vind er vele mooi maar net walknofnwisdom tot malden gelopen en vond ik prachtig .afwisselend
Donny Crombosch
De Wandeling in Spaarnwoude waar we veel Schotse hooglanders zagen en wilde paarden. Leek net of we ergens in het buitenland waren.
Janneke troost
in de omgeving van Dussen, lopen langs het water, een mooie natuur, hier kan ik genieten.
Linda van der Eijck
Het was een wandeling in Arnhem die ik maakte met mijn man nadat hij een beroerte had gehad. Het was een test om te kijken hoe het met mijn man ging.
Nelly Nieuwenhuis
Vorden en omgeving in de Achterhoek
Rachelle Renes
De stille kern in Zeewolde, zoals de naam al zegt; lekker stil! Mooie natuur en af en toe zie je de wilde paarden voorbij galopperen.
Ingrid Claasen
Vanuit Schoorl (Klimduin) via het fietspad door bosrijke omgeving en duinrug naar Hargen aan Zee lopen over de heide en duinen naar de Zee. Tussenstop bij de Berekuil. Onderweg heb je 2 klimduinen ook erg leuk voor de kinderen.
FEINETTe Brouwer
Bakkeveen vind ik prachtig om te wandelen maar ook hardlopen is daar ijn.
Monica Kienhuis
De omgeving van het Lutterzand (start bij Paviljoen 't Lutterzand') is prachtig en zeer afwisselend.
Liesbeth Martens-Keijzer
Rondom Hummelo en Keppel in de Herfst
co bie
mijn mooiste wandeling was bij het Reindersmeer in het Natuurgebied Maasduinen. het is erg veelzijdig gebied, bergachtig, bossen, heide en alles rondom het Reindersmeer, een helblauw meer.
inge groenen
Groene Wissel Arnhem (nr. 100) | Juwelen van Arnhem Deze prachtige wandeling in Arnhem is afwisselend en veel in het groen en die moet iedere wandelliefhebber en natuurgenieter doen!
Suzanne van der Molen
De Onlanden op de grens tussen Groningen en Drenthe! Het drassige landschap is ideaal voor veel verschillend wild, van bijzondere vogelsoorten tot otters. Je komt altijd iets bijzonders tegen.
Bobby Brand
De omgeving van Voorne-Puttten, een prachtig gebied!
Ine Rijkhof
Een wandeling in het Buursezand in Twente.
Steve Marinus
De mooiste wandelingen waren voor mij op Texel!
Rene van Dam
Wandelen op Landgoed Twickel in Delden, langs de watertoren, het kasteel, historische boerderijen, houtzagerij, vlonderpad en schapen.
Willem de Wal
Dat is nog altijd een rondwandeling vanaf Lauwersoog dwars door het Lauwersmeergebied en dan via vijfhuizen en Zoutkamp terug naar Lauwersoog, je bent dan wel ongeveer 15 km onderweg.
henny versendaal
Het gebied tussen kasteel doorwerth en landgoed duno. Mooie bossen en vergezichten over de rijn
Dineke Wiersema
Klompepad bij Wageningen, andere routes dan normaal en ook door particulier terrrein, heel mooi en divers.
Lies Coenen
Mijn mooiste wandeling is de Walk of Wisdom, in Nijmegen.
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!