Ga naar content

Trailrunnen

Wat is trailrunning? Trailrunnen is het nieuwe wandelen in combinatie met hardlopen. Niet je PR staat centraal, maar meer de afstand, de hoogte en bovenal, de beleving. Waar kun je mooie trails vinden om te trailrunnen? Wij laten je kennis maken met deze fantastische activiteit, en nemen je mee langs de mooiste trajecten. 

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging tijdens je vakantie in de bergen? Dan is trailrunnen de nieuwe manier om het landschap te ontdekken. Trailrunning gaat niet over hoe snel je loopt, maar de uitdaging zit in de hoogteverschillen en de verschillen in ondergrond. Op sommige stukken zul je zelfs wandelen in plaats van hardlopen, omdat het pad te steil is of er teveel keien liggen.

Bestemmingen voor trailrunnen in Europa

Waar kun je de mooiste trails vinden om te trailrunnen? Welk land heeft de best geschikte trails? Hieronder onze selectie van trailrun evenementen en leuke bestemmingen.

1. Nederland

In ons eigen landje worden jaarlijks tientallen trailrun evenementen georganiseerd. Van Noordwijk tot Brabant en van zomer tot winter worden er evenementen georganiseerd met verschillende moeilijkheidsgraad en met verschillende afstanden. Kies jij voor de trail door de Nederlandse duinen, of ga je toch liever voor de erwtensoep trail in december?

2. Zwitserland

De Matterhorn in Zwitserland leent zich jaarlijks voor de Matterhorn Ultraks, een pittige trail met grote hoogteverschillen. De trail heeft verschillende moeilijkheidsgraden en afstanden. In het Zwitserse vind je verder ook het Berner Oberland waar er trails bestaan die alleen maar stijgend zijn! Na afloop kun je dan met de bus weer naar beneden. 

Trailrun bestemmingen Europa
Deel op Pinterest

Een grote favoriet hier is de Blüemlisalp lauf door prachtige bloemenweides. In de Berner Voralpen vind je de Schilthorn, waar de Inferno halve marathon wordt georganiseerd. Deze trail is niet voor beginners. Ook wel de "Devlish mountain race" genoemd, heeft deze run een klim van ongeveer 2 kilometer en kan het weer hier wel eens omslaan. Dan kun je de race lopen in de sneeuw. 

3. Ierland

Een ontzettend gangbaar land voor trailrunnen is Ierland. Iedere trail is hier anders, zo is er in Tollymore zelfs een 10k by night mogelijk! Ook voor de gevorderde runner heeft Ierland heel wat te bieden. Maurice Mullins Ultra is een uitdagende trail waar je regenval kunt verwachten. De ondergrond is daarom ook een uitdaging op zich. 

4. Italië

De Italiaanse Alpen zijn naast skiën en wandelen ook een geschikte bestemming voor het lopen van trailruns. Bekende trails hier zijn onder andere de Val Formazza Bettelmatt run, een veelzijdige en uitdagende trail door het glooiende berglandschap. Verwacht ook hier dat er misschien sneeuw ligt. Ook de Dolomieten zijn een populair gebergte voor trailrunnen. Een toegankelijke race is de Brixen Dolomieten race. Ruige paden met prachtige berggezichten, maar minder extreme klims. Uiteraard vergt deze race training, maar voor de beginner is dit een mooie track om kennis te maken!

5. Frankrijk

Een van de prachtigste trails vind je in de Franse Alpen. De Écrins bieden fraaie uitzichten over de Alpen met bloemenweides en vogels in overvloed. De Grand Trail des Écrins heeft naast een prachtige race voor volwassenen op verschillende afstanden, ook nog een race voor kids! Ideaal als je je kinderen wilt laten kennismaken met jouw passie. De Vars Mountain Trail heeft een winter- en een zomereditie, reden voor twee reisjes per jaar!

6. Lanzarote

Een adembenemende trail door het vulkanische landschap over het zwarte zand. Ideaal om te combineren met je zonvakantie naar de Canarische Eilanden. 

Bestemmingen buiten Europa

Wat zijn de beste verre bestemmingen voor trailrunning?

1. Marokko

In de buurt van Marrakech is de High Atlas Trail. Voor de echte fanatiekeling, want deze trail duurt maar liefst zes dagen!

2. Nieuw-Zeeland

Een waar walhalla kan Nieuw-Zeeland genoemd worden als het aankomt op trailrunnen. De agenda met runs is hier eindeloos, en de verschillende trails met vergezichten over de bergen en dalen zijn onbeschrijflijk mooi. Sommige runs in New Zealand lopen door wijngaarden, en andere pal langs de kust. 

3. Turkije

Ook het berglandschap in Turkije leent zich perfect voor trail races. De binnenlanden van Turkije zijn werkelijk adembenemend en het toont je meer dan je op een alom bekende strandvakantie zou zien van de natuur in dit land. Een kop Turkse thee heb je na een trail in het warme Turkije wel verdiend!

4. Singapore

Misschien onverwacht, maar in Singapore worden leuke trailruns georganiseerd voor de liefhebber. In Singapore kan het weer verrassend uit de hoek komen, en in deze metropool zul je de race lopen met vele nationaliteiten. Verwacht fantastische uitzichten over zee en lange paden langs de kustlijn. 

Trailrunning Gear

Welke spullen heb je nodig voor trailrunning? Gewone hardloopschoenen zijn voor trailrunning niet voldoende. Door de verschillen in ondergrond en weersomstandigheden zijn de schoenen die je in Nederland draagt tijdens het hardlopen op asfalt niet voldoende. Vooral voor je knieën is het verstandig om te kiezen voor speciale trailschoenen. Denk daarnaast aan voldoende water en snacks, dus een goede rugzak is van belang. Door de verschillende weersomstandigheden is het ook verstandig om goed ventilerende, maar ook waterdichte kleding te dragen. Decathlon heeft een speciale pagina voor trailrun gear. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Anne Bosveld
Geschreven door
Anne Bosveld
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!