Ga naar content

Fjällräven Greenland No. 1 Down Parka W

Review - Van Fjällräven mochten we de Greenland No. 1 Down Parka voor dames, een outdoor jas met ethisch geproducerd donsvulling, testen. Down betekent immers "dons" in het Engels. Toen ik de verpakking opendeed en de jas er uit haalde, viel me dan ook meteen op dat de Fjällräven Greenland Parka bijzonder licht aanvoelt, hij weegt slechts 950 g.

Eerste indruk: een mooi, luchtig jacket. In onderstaande review geven we onze beoordeling en vertellen we meer over de verschillende facetten van de jas, zoals het materiaal, het dons en de prijs. Hopelijk helpen we je met onze ervaring in het maken van een goede keuze voor je aankoop.

Outdoor parka van Fjällräven getest

De Greenland No. 1 Down is een iets langer model jas, waardoor achterkant en dijen wat meer beschermd zijn dan bij het standaard model. Het is een makkelijk kledingstuk; je kunt het iedere dag aan in herfst en winter en het leent zich prima voor allerlei outdoor activiteiten; van een strandwandeling tot een fietstocht door het bos. Het is een lichtgewicht damesjas. De binnenkant is gevuld met dons, de steekzakken en borstzakken zijn gevuld met fleece. Op schouders en ellebogen is de jas verstevigd. Capuchon en manchetten zijn afgewerkt met bruine, leren details.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

1. Materiaal

Bijzonder aangenaam is het materiaal van de parka, zowel aan de binnen- als de buitenkant. Omdat deze jas een donsvulling heeft, besteden we hier wat extra aandacht aan. Het is natuurlijk aan jou om te beslissen of je überhaupt een jas met dons wilt kopen.

- Duurzaam en Ecologisch dons

De parka is voor 95% gevuld met warm, pluizig ganzendons en voor 5% met veren. Dit is 100% traceerbaar, wat betekent dat het Outdoor Merk de garantie geeft dat het uitsluitend ethisch geproduceerd dons van de hoogste kwaliteit bevat.

Al het dons wat ze bij Fjällräven gebruiken, is een bijproduct van ganzen die voor voeding worden gefokt. Zij werken met één enkele leverancier die het dierenwelzijn hoog in het vaandel heeft. Deze verkrijgt het dons van een aantal ganzenfokkers, waar de dieren in vrijheid kunnen samenleven en water hebben om in te zwemmen. Het transport van de dieren wordt zoveel mogelijk beperkt.

Deel op Pinterest

Alle betrokken partijen hebben de Fjällräven Code of Conduct ondertekend, waarin de levensomstandigheden en het welzijn van de ganzen aan strikte regels onderworpen zijn. Dwangvoeding en levend plukken zijn strikt verboden. Op de naleving van de regels wordt met grote regelmaat controle uitgevoerd. De kwaliteit en hygiëne van het dons worden gecontroleerd door een externe instelling, het International Down and Feather Laboratory.

- G-1000 materiaal

Qua kleur en materiaal vind ik het een zeer mooi kledingstuk. De buitenkant van de jas is gemaakt van G-1000® Eco materiaal, dat bestaat voor 65% uit polyester en voor 35% uit katoen. Het voelt prettig en soepel aan, het is een stevig en slijtvast materiaal en het is ook nog eens wind- en regenafstotend. Doordat het zeer lang mee kan gaan, is de damesjas hiermee gegarandeerd een duurzame aankoop.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

- Zachte binnenafwerking

Wat het meest prettig aanvoelt aan deze jas, is de zachte, grijze afwerking aan de binnenkant. Deze voering voelt een beetje glad aan, maar ook heel zacht. Het bestaat voor 100% uit polyamide.

2. Design en functionaliteit

De jas laat voldoende ruimte om er een dikke trui onder te dragen. Het model is niet getailleerd, hou daar rekening mee. Ik had de parka zelf eerst geprobeerd, maar bij mij staat hij niet goed, mede omdat ik een klein hoofd heb. Bij Henneke van Schaik, die regelmatig voor Naturescanner opdrachten uitvoert en wat langer is, zit hij dan wel weer als gegoten en zo konden we ook weer iemand blij maken. Het model moet je dus wel echt staan, maar als dat het geval is, dan heb je een hele mooie jas in handen! 

Naturescanner
Deel op Pinterest

- Kleur

We kozen de Night Sky versie, een elegante blauwe kleur. Dit item is ook verkrijgbaar in Laurel Green, een zachte legergroene kleur. Ben je op zoek naar een andere kleur, dan biedt de Fjällräven Kiruna Padded Parka meer kleuren. Ik vind de twee kleuren van deze jas echter heel mooi. De mouwen zijn afgewerkt met bruine leren details, die perfect matchen met de groene of blauwe kleur.

- Capuchon met leren afwerking

De capuchon van de parka zit erg fijn. Er zijn geen veters om aan te trekken, je sluit de capuchon af met knopen bij de hals. Met de knoopjes blijft de capuchon erg goed zitten, precies om het gezicht heen. Het bruine leren zoompje om de jaskap past niet alleen mooi qua kleur bij de jas, het zorgt ook voor extra stevigheid. Op de achterkant van de capuchon zit een afstelriempje om de capuchon kleiner in omvang te maken, indien gewenst.

Naturescanner
Deel op Pinterest

- Jaszakken

De borst- en steekzakken zijn netjes afgewerkt en aan de binnenkant zijn alle pockets gevuld met fleece. De twee borstzakken hebben drukknopen, zonder rits. De steekzakken hebben een rits, maar die kan je ook open laten staan tijdens een wandeling, zodat je lekker je handen in beide zakken kunt steken.

In een van de steekzakken zit nog een extra zakje om kleinere dingen, zoals een brillendoekje of huissleutel in te steken. Dat zijn van die leuke details waar ik van houd! Ook aan de binnenkant van de jas bevindt zich een ruime binnenzak gemaakt van mesh, een hoogwaardige stof. Deze is ook met rits af te sluiten.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

- Sluiting

De jas heeft drukknopen en een tweewegrits. Hiermee kan je het kledingstuk goed afsluiten, maar de ritssluiting is af en toe nog wel wat lastig. Het is wel fijn dat je de rits ook naar boven kunt openen, wat makkelijk is als je even wilt rusten op een bankje of steen. Je hoeft dan niet je hele jas open te ritsen. Ook op de fiets vind ik jassen met twee ritsrichtingen altijd handig.

3. Winddichtheid en waterdichtheid

Het is geen regenjas, maar aangezien ook deze Fjällräven jas gemaakt is uit G-1000® Eco houdt hij het grootste deel water wel tegen. Wanneer je in de regen wandelt, blijven de druppeltjes op de stof liggen. Je kunt het kledingstuk nog extra impregneren met de Greenland Wax, die in de Fjällräven shop of jouw outdoor winkel besteld kan worden.

Qua winddichtheid zit je helemaal goed met de Greenland No. 1 Down Parka W. Rits de jas helemaal dicht en doe de drukknopen dicht en je merkt niets van wind. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Duurzaamheid

De reden waarom wij graag met Fjällräven samenwerken, is dat het outdoor merk zich veel inzet voor verduurzaming van kleding. Van alle outdoor merken zijn zij het meest transparant hierover; bij iedere jas of slaapzak die dons bevat, zit een uitgebreide uitleg over het hele productieproces.

De slijtvaste G-1000 stof aan de buitenkant is ontwikkeld om jarenlang mee te gaan. Daarnaast maakt Fjällräven geen gebruik van fluorkoolstof voor het impregneren, omdat deze schadelijk is voor het milieu. Daar komt bij dat Fjällräven op het gebied van duurzaamheid sowieso speciale richtlijnen heeft voor milieu, productie en werkomstandigheden waardoor de kleding zo min mogelijk negatief effect heeft op mens en natuur. Ook heeft het als doel om in 2025 volledig CO2-neutraal te worden.

Naturescanner
Deel op Pinterest

Prijs Greenland No. 1 Down Parka W

De Greenland Parka van Fjällräven heeft wel een prijskaartje en is hiermee niet voor iedereen bestemd. Op de site van Fjällräven kost de jas € 750,-. Deze prijs komt uiteraard door de hoge kwaliteit van het dons waarmee de parka gevuld is. Je krijgt er dan wel een dagelijkse favoriet voor terug, die je jaar na jaar kunt blijven dragen. Ook dat is duurzaam: investeren in kleding die lange tijd mee kan gaan!

Conclusie

Bij het testen en beoordelen van de Greenland Down Park No. 1 W voor dames, van het merk Fjällräven kunnen we de prijs niet onvermeld laten. Het is een kledingstuk voor een bepaalde doelgroep die wat meer te besteden heeft en deze prachtige outdoor jas kan aankopen. Het is een jas, waar je jarenlang plezier van gaat hebben en die je dagelijks kan aan doen. De Parka ademt aan alle kanten kwaliteit uit, het is een mooie, lichte en vooral zeer behaaglijke damesjas, wind- en regenbestendig, met veel zakken. Een pareltje voor wie net wat meer geld over heeft voor kwaliteit en voor een duurzaam product. 

Deel op Pinterest

Dit product was een gift van Fjällräven om te testen voor gebruik.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!