Ga naar content

Westelijke Sahara reis

Tussen Marokko en Mauritanië ligt de kustwoestijn van de Westelijke Sahara. Omdat  het gebied nog steeds omstreden is, was het lang ontoegankelijk voor toerisme. De huidige rust heeft er voor gezorgd dat de lokale bevolking weer kan profiteren van reizigers op zoek naar de rand van woestijn en zee en een andere weg tussen Marokko en Mauritanië is er niet echt.

Laayoune

Laayoune is een provincie (tevens ook een stad) die van bijzonder belang is voor vogels. In de trekperiode staan de vogels bij lagunes hier bijna poot aan poot. Grote Flamingo's profiteren van hun lengte en steken boven het gewoel uit. Steltkluten, honderden Drieteenstrandlopers en Tureluurs scharrelen door het gewoel heen. Op zoek naar rust maar vooral ook voedsel op hun lange tocht van noord naar zuid. Dit is de één van de laatste grote stopplaatsen voor de beroemde Banc d'Arguin in Mauretanië. Ten zuiden van Laayounne liggen enkele wadi’s met oasen en enkele kleine zoetwater meren. Casarca’s, marmereenden maar ook allerlei steltlopers en uiteraard ook roofvogels als de bruine kiekendief weten deze plekken feilloos te vinden. De Marokkaanse kustplaats Tarfaya en de Khnifiss lagune is tevens de moeite voor vogelaars.

Woestijn

Het grootste deel van de Westelijke Sahara bestaat uit woestijn. Landschappelijk steeds weer anders maar voor de lokale fauna een moeilijk leefmilieu. Griel, Witbandleeuwerik en Woestijntapuit zijn als één van de weinige vogels in staat hier nog voedsel te vinden.

Dakhla

In het uiterste zuiden van het land ligt Dakhla, niet echt een memorabele stad. Een kustplaats op een landtong, gelegen vlak bij het Unesco erkende Nationale Park Dakhla. Gebied bij uitstek om kennis te maken met de bedreigde monniksrob. De aantallen steltlopers zijn hier nog hoger dan bij Tarfaya in Marokko, maar het zijn vooral de verschillende sterns die dit gebied zo bijzonder maken. Reuzenstern, grote stern, Bengaalse stern, dwergstern etc. Kleine poeltjes lonken hier verleidelijk naar sahelzand- en kroonzandhoenders die hier water komen halen voor hun kuikens. Op de telefoondraden kijken Zuidelijke klapeksters toe. 

Reizen naar de Westelijke Sahara

Vanaf Agadir is er de keus om of het vliegtuig naar Dakhla te pakken of te kiezen voor een lange bustocht naar Laayoune. Het grensgebied met Algerije is momenteel nog niet veilig genoeg voor toerisme. Bij de kust zal je merken dat er talloze scheepswrakken liggen (mensen laten hier hun oude kotters vergaan, lekker goedkoop opruimen). Verder zie je in de Westelijke Sahara vooral veel kamelen, maar verder is er niet echt veel te beleven. Kamelen zijn hier veel geld waard. Mocht je een keer willen overnachten op een camping die gebruikt wordt door kamelenkaravaans, overweeg dan om dit niet te doen. Dit zorgt namelijk voor een vreselijke stank en herrie.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!