Ga naar content

Moldavië

Moldavië is een nog vrij onontdekte bestemming in Oost-Europa. Als buurland van Roemenië en Oekraïne, kun je je voorstellen dat hier een overvloed aan natuur en groen op je te wachten ligt. Wat zijn de mooiste plekken in Moldavië? En welke gebieden mag je niet overslaan tijdens je vakantie in Moldavië? Wij nemen je mee langs onze favorieten van dit mooie land. 

Moldavië reis

Moldavië is een ongerepte reisbestemming, en herbergt nog veel mooie pareltjes. Het land staat bekend om de wijn en je kan er vele oude kloosters en andere historische gebouwen bezoeken. Moldavië is een tweetalig land, er wordt zowel Russisch als Roemeens gesproken. Qua grootte is het land vergelijkbaar met Nederland, ook is het land licht heuvelachtig. Om deze reden is een fietsvakantie zeer aantrekkelijk, weinig klimmen, en relatief veel zien, omdat de afstanden niet zo ver zijn. De hoogste heuvel van het land, Balanesti, ligt in het noorden van het land - het gebied de Subkarpaten - bij de Balti steppe. 

Natuur en dieren in Moldavië

De natuur van Moldavië is beeldschoon en ongerept, ruim 12% van het land wordt bedekt met bos. De mooiste natuur vind je in Noord Moldavië. 

De Balti steppe is een heuvelachtig landschap waar veel gewassen worden verbouwd. Gewassen die je zult zien zijn suikerbieten, tarwe, tabak en natuurlijk druiven voor de heerlijke Moldavische wijnen. 

Het Padurea Domneasca of Royal Forest is een natuurreservaat onder wetenschappelijk toezicht en bevindt zich aan de oevers van de rivier Prut (Proet)  noordwesten van het land. 

In het noordoosten van Moldavië vind je een van de oudste ooibossen van Europa: Het Padurea Domnesca. Hier kijk je je ogen uit met de rijkdom aan vogels, plantensoorten en boomsoorten. 

Plaiul Fagului (Land van Beuken) is een natuurreservaat dat zich bevindt bij de Balanesti heuvel. 

In Criva kun je klimmen in grotten van zo'n 90 km. Het is hier makkelijk verdwalen, maar de routes zijn aangegeven met verschillende kleuren. Je kunt hier klimmen met een gids, maar je moet wel je eigen klimuitrusting verzorgen.

Dieren in Moldavië

Door Moldavië loop de rivier de Djestnr, die zorgt voor een erg vruchtbare grond, waar veel planten en bomen kunnen groeien. Dit trekt natuurlijk een grote diversiteit aan dieren aan. Dieren die je kunt spotten in de natuurgebieden van deze parel onder de Karpaten, zijn het Siberisch hert, wilde zwijnen, wolven, vossen, muskusratten en hazen, maar ook dassen en wezels. In dit land wordt er veel gejaagd op fazanten. In het land leefden eerst ook beren, maar door de opkomst van de akkerbouw, hebben deze dieren ander onderkomen opgezocht. 

Cultureel erfgoed

Het land heeft een grote diversiteit aan cultureel erfgoed. De hoofdstad Chisinau wordt gesierd door prachtige bouwwerken en parken met als must-see het Valea Morilor Park. De stad heeft veel historische gebouwen en ook buiten de stad is veel pracht en praal te zien. Cricova is een van de grootste wijngaarden van Europa met beeldschone wijnkelders, en mag door de wijnliefhebber dan ook niet worden overgeslagen.

Orheiul Vechi (Oude Orhei) is een archeologisch gebied op 60 kilometer buiten de hoofdstad, waar prehistorische vondsten zijn gedaan. Verder zijn er tal van kloosters, zoals het Tipova monastery en Saharna monastery

Veruit een van de meest sprookjesachtige gebouwen is het Soroca Fort in het oosten van het land. Je waant je hier werkelijk in de middeleeuwen. 

Afbeelding van Anne Bosveld
Geschreven door
Anne Bosveld
Feedback geven