Ga naar content

Moldavië

Moldavië is een nog vrij onontdekte bestemming in Oost-Europa. Als buurland van Roemenië en Oekraïne is het niet vreemd dat hier een overvloed aan natuur en groen op je te wachten ligt. Wat zijn de mooiste plekken in Moldavië? En welke gebieden mag je niet overslaan tijdens je vakantie of rondreis? Wij nemen je mee langs onze favorieten van dit mooie land. 

Moldavië reis

Moldavië is een ongerepte reisbestemming, en herbergt nog veel mooie pareltjes. Het land staat bekend om de wijn en je kan er oude kloosters en andere historische gebouwen bezoeken. Moldavië is een tweetalig land, er wordt zowel Russisch als Roemeens gesproken. Qua grootte is het vergelijkbaar met Nederland, ook is het licht heuvelachtig. Om deze reden is een fietsvakantie in Moldavië zeer aantrekkelijk, weinig klimmen, en relatief veel zien, omdat de afstanden niet zo groot zijn. De hoogste heuvel van het land, Balanesti, ligt in het noorden van het land - het gebied de Subkarpaten - bij de Balti steppe.

Tips voor een groepsreis naar Moldavië

Natuur en dieren

De natuur van Moldavië is beeldschoon en ongerept, ruim 12% van het land wordt bedekt met bos. De mooiste natuur vind je in het noorden. 

De Balti steppe is een heuvelachtig landschap waar veel gewassen worden verbouwd; suikerbieten, tarwe, tabak en natuurlijk druiven voor de heerlijke Moldavische wijnen. 

Het Padurea Domneasca of Royal Forest is een natuurreservaat onder wetenschappelijk toezicht en bevindt zich aan de oevers van de rivier Prut (Proet) in het noordwesten van het land. Het is een van de oudste oerbossen van het land; het gebied heeft een grote rijkdom aan vogels, planten- en boomsoorten. 

Plaiul Fagului (Land van Beuken) is een natuurreservaat dat zich bevindt bij de Balanesti heuvel. 

In Criva kun je klimmen in grotten van zo'n 90 km diep. Het is hier makkelijk verdwalen, maar de routes zijn aangegeven met verschillende kleuren. Je kunt de ondergrondse wereld verkennen met een gids, maar je moet wel je eigen klimuitrusting verzorgen.

Dieren in Moldavië

Door Moldavië loopt de rivier de Djestnr, die zorgt voor vruchtbare grond, waar veel planten en bomen kunnen groeien. Dit trekt natuurlijk een grote diversiteit aan dieren aan. Dieren die je kunt spotten in de natuurgebieden van deze parel onder de Karpaten zijn het Siberisch hert, wilde zwijnen, wolven, vossen, muskusratten en hazen, maar ook dassen en wezels. Er wordt veel gejaagd op fazanten. Aanvankelijk leefden er ook veel beren, maar door de opkomst van de akkerbouw hebben deze dieren elders hun heil gezocht. 

Cultureel erfgoed

Moldavië heeft een grote diversiteit aan cultureel erfgoed. De hoofdstad Chisinau wordt gesierd door prachtige bouwwerken en parken met als must see het Valea Morilor Park. De stad heeft veel historische gebouwen en ook buiten de stad is veel pracht en praal te zien. Cricova is een van de grootste wijngaarden van Europa met prachtige wijnkelders, en mag door de wijnliefhebber dan ook niet worden overgeslagen.

Orheiul Vechi (Oude Orhei) is een archeologisch gebied op 60 kilometer buiten de hoofdstad, waar prehistorische vondsten zijn gedaan. Verder zijn er tal van kloosters, zoals het Tipova monastery en Saharna monastery

Veruit een van de meest sprookjesachtige gebouwen is het Soroca Fort in het oosten van het land. Je waant je hier werkelijk in de middeleeuwen. 

Afbeelding van Anne Bosveld
Geschreven door
Anne Bosveld
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!