Ga naar content

Overnachten op de Marker Wadden

Het unieke natuurgebied Marker Wadden heeft een al even unieke mogelijkheid tot overnachten. Al bij aankomst met de veerboot zien we de houten gebouwen, die perfect in het landschap opgaan. Een deel van de huizen op het Haveneiland is bestemd voor vrijwilligers en personeel, maar er zijn ook enkele prachtige accommodaties voor mensen die wat langer dan een dagje willen verblijven in het natuurgebied. Op de andere eilanden mogen toeristen niet komen, die zijn exclusief gereserveerd voor de vogels. 

Landal Marker Wadden

De enige overnachtingsplek op de Marker Wadden is een 4-tal knusse vakantiehuisjes, die verhuurd worden door Landal GreenParks. De inkomsten van de verhuur gaan geheel terug naar Natuurmonumenten en komt zo 100% ten goede aan natuurbehoud.

1. De eilandhuisjes

Kamer Landal eilandhuisje
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Met grote ramen biedt elk eilandhuisje een eigen bijzonder uitzicht over dit stuk natuur. Vanuit de slaapkamers heb je zicht op de vele vogels, die hier foerageren en nestelen. Wakker worden met zicht op de grote zilverreiger of bruine kiekendief is werkelijk fantastisch! 

Ontbijt Landal
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

Ook in de woonkamer is een breed raam aanwezig, met een heerlijke zitbank om eindeloos naar buiten te turen. Ontbijten of dineren doe je aan tafel, met weer dat bijzondere uitzicht.

Het hout van de huisjes is afkomstig uit de eigen bossen van Natuurmonumenten. Ze werden op het vasteland gebouwd (circulaire bouw is het uitgangspunt) en daarna per schip vervoerd naar het eiland. Op deze manier werd de rust op het eiland zo min mogelijk verstoord. Door prefab bouw zijn losse onderdelen ook makkelijk te vervangen of te hergebruiken. 

Landal Marker Wadden
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Elk huisje is zodanig geplaatst dat er genoeg privacy is. Met mooi weer is het heerlijk vertoeven op het terras, terwijl alleen de vogelgeluiden rondom je klinken.

2. Inrichting van de Landal huisjes

De door IKEA verstrekte inrichting is duurzaam: gerecyclede materialen, energiezuinige verlichting en waterbesparende kranen. De matrassen op de bedden zijn gemaakt van kokosvezels, katoen en wol. Dit zorgt voor een goede luchtcirculatie en een ontspannen houding.

Alle keukenapparatuur is energiebesparend; de koelkast heeft een A++ energielabel en in de kranen van IKEA zit een beluchter, waardoor er minder water uit de kraan komt. De keukendeurtjes zijn gemaakt van gerecyclede petflessen, de lamp van bamboe.

Landal Marker Wadden
Landal Marker Wadden
Deel op Pinterest

Ook de marmoleum vloeren van Forbo Flooring zijn bestemd om jarenlang mee te gaan. Een leuk detail m.b.t. de inrichting is de kleurkeuze. Men heeft gekozen voor bruine zand- en blauwe luchtkleuren. De kozijnen en deuren zijn precies de kleur van de lucht buiten en dat geeft nog meer rust. Over alles is nagedacht.

3. Energie en water

De Marker Wadden zijn off-grid aangelegd, d.w.z. geheel zelfvoorzienend. Elektriciteit wordt opgewekt door middel van zonnepanelen en een slapende windmolen (gaat alleen aan als de panelen niet volstaan). Het water wordt opgepompt uit het Markermeer, gefilterd en gezuiverd. 

Vogels kijken
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Elk huis van Landal heeft zijn eigen stroomvoorziening. Er is een stoplichtsysteem in de woonkamer, dat aangeeft of er voldoende stroom is (groen licht) óf beter even zuinig aan doen (oranje) óf te weinig stroom (rode knop).

Omdat het water nog niet voldoende drinkkwaliteit heeft, is er in elk huis een watercooler met een 20 liter fles, die aangevuld wordt als die leeg is. Wel goed om te weten dat je het water van de kraan dus nog niet kunt gebruiken voor je voedsel, ook niet om te koken.

Genieten vanuit de woonkamer
©Henneke
Deel op Pinterest

4. Voorzieningen op het eiland

Op het hoofdeiland vind je naast de vakantiehuisjes een kleine nederzetting van Natuurmonumenten. Hier bevindt zich ook het Eilandpaviljoen, waar koffie, thee, frisdrank, belegde broodjes en appeltaart verkrijgbaar zijn. In de shop kun je terecht voor natuurboeken, souvenirs en een kaartje van de Marker Wadden. Meer is er niet te verkrijgen. Dus ga je overnachten in een Landal huisje op de Marker Wadden, dan zul je zelf je eten en drinken mee moeten nemen.

Eilandpaviljoen Natuurmonumenten
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

Overnachting ervaring

Hoewel er dagexcursies mogelijk zijn naar de Marker Wadden, is op het eiland overnachten toch een andere ervaring.
Als de laatste boot is vertrokken heerst er totale rust. De roerdomp laat zich nog even horen, meeuwen krijsen dat het mooi geweest is en een zwerm spreeuwen geeft nog een vliegshow weg alvorens ergens neer te strijken. 

Kokmeeuw
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

En dit alles kun je beleven met nog een laatste wandeling voor zonsondergang of gewoon vanachter je raam.
Een hele bijzondere belevenis!

Wij verbleven in een Landal Marker Wadden huisje op uitnodiging van Landal Green Parks en Natuurmonumenten.

Afbeelding van Henneke van Schaik
Geschreven door
Henneke van Schaik
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!