Ga naar content

Sint Pietersberg

Aan de rand van Maastricht ligt een bijzonder stukje Nederland: het beschermde natuurgebied rondom de St Pietersberg. Deze 171 meter hoge ‘berg’ herbergt fantastisch natuurschoon, zoals kalksteenformaties, grotten en bijzondere planten en dieren. De ENCI groeve met fel, lichtblauw water maakt het unieke landschap helemaal af. Met Maastricht om de hoek is de omgeving van de Sint Pietersberg de perfecte bestemming voor een lang weekend weg, gevuld met natuur, cultuur en historie.

Grotten en wandelen bij Maastricht

Een weekendje Maastricht is heel goed te combineren met een uitstapje naar de natuur. Pak de fiets en rijd in een kwartiertje naar de natuur van de St Pietersberg. Het landschap is voor Nederlandse begrippen uniek. Het heuvelachtige gebied met steile mergelwanden, kalkgraslanden en wijngaarden doet buitenlands aan.

Zuid-Limburg heeft een warmer klimaat dan veel andere plekken in Nederland waardoor onder andere de orchidee en wilde marjolein goed groeien. Bovendien is het gebied rijk aan bijzondere diersoorten. Bij de St Pietersberg maak je kans om oehoes te spotten en er wandelen dassen rond. In de zomer fladderen kleurrijke vlinders vrolijk om geurige bloemetjes. Tijdens jouw groene stedentrip Maastricht ben jij dus binnen no time omringd door natuur.

Mooiste plekken Sint Pietersberg

De omgeving rond de Sint Pietersberg is schitterend. Welke plekken mag je echt niet missen in de natuur? Wij zetten de hoogtepunten op een rij.

1. ENCI groeve

De bekendste plek in de omgeving van de Sint-Pietersberg is zonder twijfel de ENCI groeve, ook wel de canyon van Nederland genoemd. Tot 2018 werd hier honderd jaar lang mergel gewonnen. Inmiddels is de groeve verlaten, maar daardoor niet minder mooi. De groeve heeft dankzij het felblauwe water een bijzondere aanblik. Bewandel de 215 treden naar het uitzichtpunt bij de ENCI groeve voor een fantastisch zicht over de mergelgroeve en de stad Maastricht. 

ENCI groeve Maastricht
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

Sommige randen van de groeve zijn dusdanig ingericht, dat bijzondere planten hier kunnen groeien. Onderaan de trap naar het platform bijvoorbeeld is kalkrijke grond aangelegd. De oehoe is ook aangetrokken door de kalkrijke groeve en nestelt in de wanden, maar ook vlinders - waaronder het klaverblauwtje - en verschillende soorten vleermuizen houden van de kalkrijke rotsspleten. Op de grond kan je met een beetje geluk de gladde slang en de vroedmeesterpad zien.

2. Grotten

De mergelwinning heeft niet alleen geleid tot de vorming van de schitterende groeve, maar ook tot een ondergronds gangenstelsel onder de Sint Pietersberg. Laat je door een gids meenemen door de 80 kilometer aan gangen. Een wandeling door de grotten is gegarandeerd een avontuur.

Zeker als je de verhalen over de gangen hoort. Zo heeft het grottenstelsel als schuilplek gediend tijdens de Tweede Wereldoorlog en is de Nachtwacht hier verstopt geweest. De wanden van de grot staan ook vol met tekeningen. Meer gaan we er niet over vertellen, want zelf ervaren is veel leuker. Dit kan lopend, met de mountainbike of op een step!

Grotten Noord en Zonneberg
Praktische informatie over de grotten: het grottenstelsel heeft twee verschillende ingangen. Grotten Noord en Grotten Zonneberg. De eerste is in 25 minuten wandelen vanuit Maastricht bereikbaar. Naar de tweede ben je vanuit hartje Maastricht met de auto 10 minuten onderweg. Let op: het is in de grotten gemiddeld 10 graden, dus vergeet ook in de zomer geen jas of warme trui mee te nemen.

Grotten
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

3. Fort Sint Pieter

Bovenop de Sint-Pietersberg ligt een fort dat Maastricht al sinds 1700 tegen indringers beschermt. Het gebouw is deels intact gebleven en deels gerestaureerd zodat je ook vandaag de dag nog de geschiedenis van de omgeving in kan duiken. Ga je met een gids op pad dan kom je meer te weten over de veldslagen die hier hebben plaatsgevonden. Ondertussen geniet je van een adembenemend uitzicht over de Maas, Maastricht en de groene omgeving. 

Fort Sint-Pietersberg
Deel op Pinterest

4. Maastricht

Wist je dat er in de groeve resten van fossiele skeletten van Mosasaurussen zijn gevonden? De botten dateren van 70 miljoen jaar geleden. Wat moet het er toen anders uit gezien hebben! Waarschijnlijk lag het gebied toen in een ondiepe, subtropische binnenzee. De dino's zijn nu te bewonderen in het Natuurhistorisch Museum Maastricht.

En natuurlijk is de natuur rondom Maastricht schitterend, maar vergeet de stad zelf niet. Shoppen en lekker eten kan in Maastricht maar al te goed, maar kijk ook zeker verder dan alleen de winkelstraten en gezellige eetcafés. De bijzondere Boekhandel Dominicanen, gevestigd in een Dominicaner Kerk, is een lust voor het oog en in het Bonnefantenmuseum leer je meer over oude en nieuwe kunstvormen. Voor de actievelingen biedt de stad ook genoeg vertier; ga wandelen langs de Maas of stap in een kano of raft voor een avontuur op het water.

5. Oehoevallei (Kiekoet)

Oehoes in Nederland? Jazeker! De grootste uilensoort van Europa komt ook in Nederland voor, en wel bij de Sint Pietersberg. Deze indrukwekkende vogels in het wild zien? De Kiekoet aan de Van Schaikweg is een geweldige plek om vogels te kijken. Vanuit deze vogelkijkpost heb je zicht op de Oehoevallei waar de uilen broeden in de steile mergelwanden. Vooral in de schemer heb je de meeste kans om oehoes te zien. Je kan hier niet alleen uilen zien, maar ook vleermuizen en in de zomer kleurrijke vlinders.

Wandelen Sint Pietersberg

De omgeving rond de Pietersberg nodigt uit om bewandeld te worden. Er zijn genoeg mogelijkheden dankzij maar liefst 130 kilometer aan wandelpaden.

1. Groene route

    Een mooie, toegankelijke wandelroute met leuke stopplekken onderweg is de groen gemarkeerde route van iets meer dan 5 kilometer. Vanuit Fort Sint Pieter wandel je naar een uitkijkpunt vanwaar je het Jekerdal met wijngaarden ziet liggen. Even verderop kom je op een grasland waar je op zoek kan gaan naar bijzondere vlinders en bloemensoorten. Loop je verder dan kom je de Oehoevallei, de ENCI groeve en Hoeve Lichtenberg tegen. Onderweg heb je gelegenheid een stukje Limburgse vlaai te eten bij Buitengoed Slavante.

    Mergelgroeve Sint Pietersberg
    Mergelgroeve Sint Pietersberg
    Deel op Pinterest

    2. Gele route

    Deze route van meer dan 6 kilometer staat bekend als een pittige hike door het hoogteverschil. Maar hij is zeker de moeite waard. Grotten Noord, de ENCI groeve, vuursteenlagen, de Duivelsgrot, groeve Duchateau, het Jekerdal en tot slot Fort Sint Pieter staan op je te wachten tijdens de route.

    3. Rode route

    Wil jij meer zien van het gebied en vind je een beetje inspanning niet erg? Volg dan de rode paaltjes die een ruim 10 kilometer lange route markeren. Startpunt is het Sint Pieter Fort. Vanuit daar kom je langs alle onmisbare iconen van de regio: het Jekerdal, loopgraven, de mergelgroeve, de Oehoevallei, kasteel Neercanne, de Dassenburcht, de Duivelsgrot, kalkgraslanden en meer! Een completer beeld van de natuur rondom de Sint-Pietersberg kan je niet krijgen. 

    Wandelen bij Sint Pietersberg
    © Naturescanner
    Deel op Pinterest

    4. Pieterpad

    Misschien vind je een wandeling van 10 kilometer appeltje eitje. Dan kan je vanuit de Sint-Pietersberg beginnen aan het Pieterpad, de langste wandelroute van Nederland. Deze loopt van Sint-Pietersberg naar Pieterburen (of andersom). Bijna 500 kilometer door Nederland wandelen is een bijzondere ervaring waardoor je het land op een nieuwe manier ontdekt. Lees meer over de route van het Pieterpad.

    5. Dutch Mountain Trail

    Een bergtrekking in Nederland, kan dat wel? Jazeker! Wie dit langeafstandspad van 100 kilometer wandelt door de heuvels van Zuid-Limburg krijgt echt die bergervaring in eigen land. Je geniet van waanzinnige uitzichten vanaf de hoogste toppen van Limburg en je voelt het uiteraard in je kuiten. De laatste etappe voert langs de Sint-Pietersberg. Klaar voor de uitdaging? Lees alles wat je moet weten ter voorbereiding op de Dutch Mountain Trail.

    6. Krijtlandpad

    En ook het Krijtlandpad gaat door het Zuid-Limburgse heuvellandschap. De eerste etappe start in Maastricht en gaat langs de Maas naar het zuiden. De Sint Pietersberg zie je aan de overkant van de rivier liggen. Heb je nog puf na het voltooien van de vijf Krijtlandpad-etappes, dan kun je de berg alsnog meepakken, want deze LAW eindigt ook weer in Maastricht. 

    Fietsen bij Sint Pietersberg

    Diverse fietsroutes voeren langs dit prachtige gebied. Een route langs de Maas, een gastronomisch ritje door Limburg of een deel van het Pieterpad fietsen, het kan allemaal.

    Benieuwd naar andere activiteiten? Bekijk dan ook onze tips voor een bezoek aan Zuid-Limburg - met tal van mooie plekjes om te ontdekken!

    Veelgestelde vragen

    Afbeelding van Manou Kemna
    Geschreven door
    Manou Kemna
    Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!