Ga naar content

Bucegigebergte

Mooiste plekken Roemenië - Het is misschien niet direct de eerste bestemming waar je aan denkt om op bergwandelvakantie te gaan. Maar Roemenië heeft ontzettend veel te bieden voor de avontuurlijke reiziger! Het land is rijk aan prachtige natuur, maar ook voor de cultuursnuivers is er veel te zien en te doen. Een mooi gebied is het Bucegi gebergte en de directe omgeving. Een geweldige streek om de pure en nog steeds ruwe natuur van Roemenië op te snuiven en unieke bezienswaardigheden te bezoeken!

Mooi gebergte in Roemenië

In het midden van Roemenië ligt het Bucegigebergte, op ongeveer 40 km ten zuiden van de middeleeuwse stad Braşov en ongeveer 120 km ten noorden van de hoofdstad Boekarest. Deze bergen zijn naast hoog, ook ontzettend mooi en bieden een divers aanbod aan wandel- en trektochten. Hier komen niet alleen hobbywandelaars aan hun trekken, maar ook geoefende bergstijgers kunnen er hun hart ophalen! De hoogste piek van Bucegi, de Omu, is 2.500 m, maar torent niet al te veel boven het omliggende landschap uit. Dit komt doordat de rest van het gebied ook reeds op een indrukwekkende 2.000 meter hoogte ligt.

1. Sinaia en Buşteni

Ondanks dat Roemenie zelf nog aan populariteit als vakantieland moet winnen, geniet het Bucegigebergte reeds bekendheid onder toeristen. Mede doordat het berggebied relatief makkelijk bereikbaar is en echt de moeite waard is om te bezoeken, vinden meer en meer natuurliefhebbers hun weg naar deze prachtige regio. Ook voor mensen die niet perse de grote hoeveelheid hoogtemeters te voet willen maken, is het gebied toegankelijk. 

Mooiste plekken Bucegi
Deel op Pinterest

Vanuit de steden Sinaia en Buşteni, de twee belangrijkste vertrekpunten, kan men een wandeling of trektocht beginnen met een ritje met de kabelbaan. Hiermee wordt direct een hoogte van 2.000m bereikt. En vanaf daar is het eenvoudig om aan te sluiten op de wandelpaden en trails. Daarnaast vind je in Sinaia ook het oude koninklijke paleis van de laatste koning van Roemenië: Kasteel Peleş. Hier kan dus de perfecte combinatie tussen natuur en cultuur gevonden worden.

2. Natuur in Bucegi

Boven de grens van 2.000m gaat de naam van het gebergte over in Bucegi Alm. Net zoals in de Alpen is het op de alm van mei tot september een waar festijn voor liefhebbers van vlinders, insecten en bloemen. De groene stroken weides en lage beplanting zorgen voor een schat aan flora en fauna.

Bucegi Alm
Deel op Pinterest

De meeste buitenlandse bezoekers zijn aangenaam verrast door de grote variëteit aan orchideeën, gentiana en campanula's. Interessant om te weten is dat 12% van de planten in dit gebied alleen in het Karpaten gebergte voorkomen. Je hebt er ook een grote kans gemzen te fotograferen.

3. Rotsformaties

Naast een geweldige flora en fauna, zijn er ook interessante rotsformaties te bewonderen. Een hele bekende formatie van zandsteen- en kalksteenrotsen is te vinden op de Babele alp. De Babele, oftewel oude vrouwen, zien er uit als paddenstoelen en trekken elk jaar vele bewonderaars. Maar ook de Sfinx is een bezoek waard. Net zoals de Babele verweerd door wind, regen en het vries- en dooiprocess, is bij de Sfinx een mannelijk hoofd in het gebergte gevormd. Een andere interessante plek om te bezoeken is de grot van Ialomita. Van de 480m grot, is ruim 400m open voor een bezoek! Bij de ingang van de grot is een klein 16e eeuws klooster te bewonderen.

Wandelen in Bucegi

Zowel in het Bucegi zelf, als in combinatie met de omliggende gebergtes, zijn er tal van prachtige trektochten te maken. Vanaf de kabelbanen zijn er verschillende dagtochten mogelijk, of een tocht met een overnachting op een Roemeense berghut, oftewel 'Cabana'. Maar het kan ook uitdagender! Zo is er de mogelijkheid om een trektocht te maken van het Bucegigebergte naar het Piatra Craiului gebergte. 

Wandelen in Bucegi
Deel op Pinterest

Dit tweede gebergte is wellicht het mooiste gebergte van Roemenië, maar een stuk minder toegankelijk dan de bergen in Bucegi, doordat er geen kabelbanen zijn die de weg naar boven vergemakkelijken. De lastige toegankelijkheid dankt het gebergte aan zijn vorm. Piatra Craiului is een verticaal kalksteen gebergte met de grootste biodiversiteit in het land. Dit draagt er zeer waarschijnlijk ook aan bij dat hier de grootste concentratie van wilde roofdieren gevonden kan worden. Met grote predatoren als de bruine beer, de lynx en de wolf is het hier avontuurlijk wandelen!

Veelgestelde vragen

Geschreven door
Gabriela Andrei
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!