Ga naar content

Herders Bed

Een grote kartonnen doos ploft op de deurmat. De sticker met schaapje maakt meteen duidelijk dat dit het dekbed is, die ik mag testen van Herders Bed. Dit is een nieuwe aanbieder van 100% duurzaam dekbedden, gemaakt van zuivere scheerwol van Nederlandse heideschapen. Met de aankoop steun je de traditionele herders en hun schapen.

Dekbedden van echte schapenwol

Wanneer ik de doos open rits, vind ik een enveloppe met een bedankbriefje en een aantal mooie vintage postkaarten. De afbeeldingen tonen schaapskuddes op een Nederlandse heide. Het geeft meteen een knus en rustiek gevoel. Het dekbed zit ingepakt in een handige witte opbergzak met logo. 

Deel op Pinterest

De dekbedden van Herders Bed zijn verkrijgbaar in drie maten, 140 x 220 cm, 200 x 220 cm en 240 x 220 cm (lits-jumeaux).

1. Traditionele schaapskuddes

Traditionele schapenwol is moeilijk te verwerken. Jaarlijks wordt er dan ook 1,5 miljoen kilo wol vernietigd. Daniel Versteegh, herder bij Schaapskudde Doorn, vond dat dit anders moest en besloot om de wol van Nederlandse herders te gaan gebruiken voor het maken van dekbedden.

Schapen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Duurzaam product

Hij voegde de daad bij het woord en richtte Herders Bed op. Voor het maken van de dekbedden gebruikt het bedrijf uitsluitend wol van traditionele Nederlandse schaapskuddes. De schapen in deze kuddes leven het hele jaar door in de Nederlandse natuur en dragen bij aan duurzaam natuurbeheer.

De schapen hebben een fijn leven in de buitenlucht en begrazen een nationaal park of heideveld. Ze krijgen geen krachtvoer, maar leven van heide, wilde grassen en jonge boompjes.

3. Vierseizoensdekbed

Het Herders Bed dekbed bestaat uit twee delen, die afzonderlijk of samen gebruikt kunnen worden, afhankelijk van het jaargetijde. Een zomerdeel met een vulling van 200 gram schapenwol per vierkante meter (warmteklasse 4) en een herfstdeel, met een vulling van 500 gram wol per vierkante meter (klasse 3). Beide delen kunnen samengevoegd worden tot een winterdekbed, met een vulling van 700 gr per m² (warmteklasse 1). 

Rits
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Hierdoor is het 4 seizoenen dekbed dus het jaar rond te gebruiken.

4. Slapen onder de wol

Hoe is het dan om te slapen onder een dekbed van echte schapenwol? Het ligt heerlijk. Het voelt luchtig en licht, maar tegelijkertijd warm aan. Daarnaast zijn deze dekbedden antiallergisch, wat natuurlijk handig is voor wie last heeft van allergieën.

De eerste dagen zat er een geurtje aan het dekbed, je ruikt als het ware de schaapskudde. Zelf vond ik dat niet zo prettig, mijn man vond het juist een knusse geur. Het hoeft dus geen nadeel te zijn, maar het is wel goed om te weten. Na drie dagen was de geur verdwenen. Maar wil je dit echt vermijden, dan kan het wellicht handig zijn om het dekbed eerst een poosje uit het raam te hangen wanneer je het uit de doos haalt of je kunt een geurflesje spuiten. Zelf heb ik altijd een flesje kussenmist van Occitanie naast het bed staan. 

5. Onderhoud

Het dekbed is makkelijk in onderhoud. Je hoeft hem alleen af en toe eens te ventileren en op te schudden. Wassen hoeft niet, want wol is vochtregulerend en vuilwerend. Wil je hem toch een keer goed reinigen, dan kan je hem best naar een stomerij brengen voor een professionele reiniging. 

Uitleg
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Beoordeling Herders Bed dekbed

Laten we voorop stellen dat deze dekbedden niet goedkoop zijn. Met de aankoop van Herders Bed dekbedden koop je echter meer dan alleen een dekbed. Je koopt een duurzaam product van Nederlandse makelij en steunt hiermee de lokale herders en hun kudde, en indirect ook het Nederlandse natuurbehoud.

Zelf een dekbed van 100% Nederlandse schapenwol bestellen?

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!