Ga naar content

Sierra Leone natuur

Natuurreis Afrika - Sierra Leone roept niet bij iedereen de associatie met reizen en natuur op. Toch zijn er veel en diverse natuurparken die rijk aan planten en dieren zijn.

Mooiste plekken in Sierra Leone

Wat zijn de hoogtepunten en bezienswaardigheden van Sierra Leone?

1. Yawri Bay

Een enorme natuurlijk gevormde baai onder het schiereiland van Freetown. Het natuurgebied bestaat voornamelijk uit mangrove en moerassen waardoorheen riviertjes kronkelen. Er zijn veel rustige beschutte plekken waar vele vogels en zoogdieren zich uitstekend thuis voelen. Voor vissen is het de ideale paai-omgeving. De visvangst is belangrijk zowel voor lokale consumptie als voor de internationale markt. Er bevinden zich diverse bedreigde vogels in het gebied waaronder de witnekkaalkopkraai.

2. Kangari Hills Forest Reserve

Verschillende ecosystemen zorgen voor een divers aanbod van vogels en zoogdieren. In de bossen wonen verschillende, tevens bedreigde primaten zoals de chimpansee en de zwart witte franje aap. Grote grazers als olifanten en kleine, bedreigde, antilopensoorten zoals het waterdwerghert leven hier ook.

3. Kambui Hills Forest Reserve

The Kambui Hills Forest reserve, in het zuiden van Sierra Leone is belangrijk voor de houtproductie van het land. Ook op het gebied van natuur en wildlife is dit gebied belangrijk. Ook hier primaten die onder de bedreigde diersoorten vallen.

4. Tingi Hills

Het meest westelijke natuurgebied in Sierra Leone betreft een gebied rond een bergketen, Sankan Birriwa, met de op één na hoogste berg in Sierra Leone. Een rijke variatie aan planten en diersoorten samen met de mooie uitzichten maken dit een bijzonder natuurgebied.

5. Mamunta Mayosso Wildlife Sanctuary

Bijzondere dieren in dit gebied zijn het dwergnijlpaard en de breedbekkrokodil. Het is het eerste beschermde natuurgebied in Sierra Leone. 

6. Western Area Peninsula Forest

Op hetzelfde schiereiland als waar Freetown op ligt, ligt dit meest Westelijk gelegen regenwoud van Afrika. Regenwoud dat nog ongerept is. Bijzonder omdat dit gedeelte van het land 20% van de totale bevolking huisvest. Hier aan de westkust zijn invloeden van de seizoenen het meest merkbaar.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!