Ga naar content

Sierra Leone natuur

Onze geheime tip voor komend jaar: Sierra Leone. Een opkomende natuurbestemming!

Nieuws en plannen

Recentelijk opende een volledig nieuwe luchthaven nabij de hoofdstad Freetown. Deze airport draait op zonne-energie en heeft een veel hogere capaciteit dan de oude luchthaven.

Het belangrijkste focuspunt voor 2024 is wildlife, vooral het behoud en de bescherming van het nationale dier: de chimpansee. Zo zal men beginnen met de bouw van een nieuw onderzoekscentrum en tentoonstellingsruimte over de chimpansee in het Tacugama Chimpanzee Sanctuary bij Freetown.

Het ecotoerisme in Sierra Leone krijgt een boost met nieuwe accommodaties op twee belangrijke plekken; het eiland Jaibui, waar dwergnijlpaarden leven, en nieuwe accommodaties in Loma Mountains National Park. In Loma bevindt zich de Bintumani, de hoogste top van West-Afrika, en een rijkdom aan wilde dieren en vogels. Binnenkort kan je hier overnachten in een tent!

In Freetown opent het Hilton een luxe hotel met glamping kamers in het hart van de hoofdstad. Het Estuary Resort bij het John Obey strand opent nieuwe chalets en een zwembad. Men wil Sherbro Island uitbouwen tot de "Afro-dynamic eco-city". En er zijn nog veel meer plannen om het (eco) toerisme in Sierra Leone verder te ontwikkelen de komende jaren. Een bestemming om in de gaten te houden dus!

Mooiste plekken in Sierra Leone

Wat zijn de hoogtepunten en bezienswaardigheden van Sierra Leone?

1. Yawri Bay

Een enorme natuurlijk gevormde baai onder het schiereiland van Freetown. Het natuurgebied bestaat voornamelijk uit mangrove en moerassen waardoorheen riviertjes kronkelen. Er zijn veel rustige beschutte plekken waar vele vogels en zoogdieren zich uitstekend thuis voelen. Voor vissen is het de ideale paai-omgeving. De visvangst is belangrijk zowel voor lokale consumptie als voor de internationale markt. Er bevinden zich diverse bedreigde vogels in het gebied waaronder de witnekkaalkopkraai.

2. Kangari Hills Forest Reserve

Verschillende ecosystemen zorgen voor een divers aanbod van vogels en zoogdieren. In de bossen wonen verschillende, tevens bedreigde primaten zoals de chimpansee en de zwart witte franje aap. Grote grazers als olifanten en kleine, bedreigde, antilopensoorten zoals het waterdwerghert leven hier ook.

3. Kambui Hills Forest Reserve

The Kambui Hills Forest reserve, in het zuiden van Sierra Leone is belangrijk voor de houtproductie van het land. Ook op het gebied van natuur en wildlife is dit gebied belangrijk. Ook hier primaten die onder de bedreigde diersoorten vallen.

4. Tingi Hills

Het meest westelijke natuurgebied in Sierra Leone betreft een gebied rond een bergketen, Sankan Birriwa, met de op één na hoogste berg in Sierra Leone. Een rijke variatie aan planten en diersoorten samen met de mooie uitzichten maken dit een bijzonder natuurgebied.

5. Mamunta Mayosso Wildlife Sanctuary

Bijzondere dieren in dit gebied zijn het dwergnijlpaard en de breedbekkrokodil. Het is het eerste beschermde natuurgebied in Sierra Leone. 

6. Western Area Peninsula Forest

Op hetzelfde schiereiland als waar Freetown op ligt, ligt dit meest Westelijk gelegen regenwoud van Afrika. Regenwoud dat nog ongerept is. Bijzonder omdat dit gedeelte van het land 20% van de totale bevolking huisvest. Hier aan de westkust zijn invloeden van de seizoenen het meest merkbaar.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!