Ga naar content

Inle Lake in Myanmar

Mooiste plekken Myanmar - Actief op het Inle Lake in Myanmar: roeien, varen en fietsen op het mooiste meer van het land.

Let op: check eerst het reisadvies voor Myanmar.

Bijzonder meer

Myanmar is nog erg puur: highlights zijn de bijzondere stoepa’s, tempelvalleien en pagoda’s en natuurlijk de stad Yangon. Er is zeker genoeg te zien en doen in Myanmar. Een trip naar het grootse Inle Lake, gelegen tussen de bergen, mag wat ons betreft echt niet ontbreken tijdens je reis door het land. Houten huizen op palen, drijvende tuinen en beenroeiende Birmezen: nee, geloof ons: het Inlemeer in Myanmar is niet zomaar een meer!

Inle Lake: de must-do's

Het indrukwekkende Inlemeer in Myanmar is echt een must-see tijdens een rondreis. Met een oppervlakte van 116 m² is het, op het Moebyel Lake na, het grootste meer van Myanmar. Het gebied wordt drukbezocht door toeristen en verliest daarom langzamerhand zijn ongereptheid een beetje. Desalniettemin blijft de gigantische plas zeker het ontdekken waard, vinden wij. Bekijk onze reistips voor georganiseerde rondreizen (individueel of in groep) langs het meer. Reis je op eigen houtje, dan kan je excursies op het Inlemeer alvast van tevoren boeken via Get Your Guide (betalen kan nu ook met iDeal). Wat zijn de hoogtepunten en mooiste plekken bij het Inle meer? Dit zijn onze favoriete activiteiten op en bij het water.

1. Varend het meer verkennen

Verre weg de populairste activiteit bij het Inle Lake is een boottocht over het meer. De boten zitten dan ook vaak vol toeristen. Tip: met een privégids wijk je van de toeristische route af en vaar je juist naar de minder bekende uithoeken. De gids komt uit de omgeving en kan daarom precies de leuke plekken laten zien en de achterliggende verhalen vertellen. In Nyaung Shwe stap je in een boot en vaar je in ongeveer een half uur naar Inle Lake.

Onderweg zie je de beenroeiers; het blijft knap hoe ze staand hun evenwicht kunnen bewaren. En dan zie je hen ook nog al peddelend vissen met hun vrije hand. Je kunt er voor kiezen om een tussenstop te maken. Zo bezochten wij een groepje lokale  vrouwen, om te zien hoe ze Birmese sigaren draaiden en zijde maakten van lotusbloemen. Wat de boottocht zeker bijzonder maakt is het zicht op alle op palen gebouwde houten huizen om je heen en de drijvende tuinen, waar tomaten en fruit wordt verbouwd.. Een levendig meer is het zeker.

2. Roei (met je benen) door drijvende dorpen

Ga zelf de uitdaging aan: stap in een traditioneel bootje en slinger zelf al beenroeiend over het meer, zoals de Birmezen dat ook doen. Best vermoeiend, want je zult waarschijnlijk merken dat het toch niet zo simpel is als dat het er voorheen uitzag. Bij de behendige lokale bevolking lijkt het peddelen zo makkelijk. Maar een must do is het zeker. Glijdend over het water neem je een kijkje in het dagelijks leven van een klein dorp: kinderen zijn aan het spelen en volwassenen koken nog even eten voor ze de dag afsluiten. Heb je al spierpijn in je armen en benen? Gelukkig kun je elk moment stoppen en terugkeren naar de motorboot.

3. Fietstocht en wijnproeven

Fietsen rond het Inlemeer! Wil je het gebied van Inle Lake vanaf het land bekijken in plaats van op het water? Dan is een fietstocht van Heho naar Nyaung Shwe aan te raden. De tocht is voornamelijk bergafwaarts, wat erg fijn kan zijn op hete dagen. Je trapt langs allerlei akkers, rijstvelden en dorpen. Onderweg heb je de tijd om even te stoppen bij een werkplaats om te bekijken hoe de mensen hier van planten papier maken. Ook liggen de koloniale spoorrails op de fietsroute, ooit gelegd door de Engelsen. Stop hier even met fietsen om een mooie wandeling te maken. Tijdens de fietstocht kom je ook wijngaarden tegen. Bij Red Mountain Estate kun je al aan een lokaal wijntje nippen voor minder dan €3 per persoon.

4. Trekking van Kalaw naar Inle Lake

Wandelen bij het Inlemeer! Vanuit het plaatsje Kalaw, ten zuiden van Inle Lake, heb je de mogelijkheid om een trekking te maken naar het meer. Je wandelt in een veelzijdig landschap van bossen, theevelden en kleurige akkers. De tocht is niet al te zwaar, maar het is wel fijn om een beetje ervaring te hebben met hiken. Gelukkig wordt je bagage al naar je slaapplek bij het meer gebracht, zodat je alleen maar een rugzak mee hoeft te nemen onderweg. Iets wat de tocht nóg bijzonderder maakt?: Overnacht in een simpele hut bij een Birmese familie thuis, je ziet dan hoe zij hier leven en maakt ongetwijfeld mooie ontmoetingen. Ben je een ervaren hiker? Dan is een driedaagse trekking ook een optie, waarbij je nog een stukje verder het gebied in trekt.

>> Bekijk alle excursies bij het Inle Lake.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!