Ga naar content

Laos

Laos is een prachtig land voor een natuurreis. Meestal begint een vakantie in de voormalig Franse kolonie met een bezoek aan Thailand, in de hoofdstad Bangkok. Het land wordt dus vaak gecombineerd met een reis naar Thailand of een reis langs de mooiste plekken in Cambodja. Hoewel Laos helemaal omsloten is door andere landen en dus geen kustlijn heeft, bieden de rivieren, jungle en natuur net zo veel ingrediënten voor een volmaakte vakantie.

Natuur in Laos

De natuur in Laos kan je omschrijven als "sprookjesachtig": in nevels gehulde bergen, met tropische jungle. Rivieren kronkelen door het regenwoud en langs plantages, met natuurlijk de bekende Mekong rivier die zijn weg door dit groene landschap baant. Het landschap van Laos is overwegend bergachtig en wordt grotendeels bedekt met bossen. Het is nog zeer ongerept en van alle landen in Zuidoost-Azië is dit wellicht de puurste bestemming.

Mooiste plekken in Laos

Wat zijn de mooiste gebieden en mooiste plekjes in Laos? 20 nationale parken omvatten ongeveer 15% van de totale oppervlakte van het land. Jammer genoeg zijn er ook hier veel bedreigingen voor de natuur, zoals houtkap en smokkel in tropische diersoorten. Het land kan opgedeeld worden in drie regio's:

Noorden van Laos: hoge bergen (Phoi Bia is met 2.820 m de hoogste berg), ruige natuur, prachtige valleien en weidse plateaus, zoals de Plain of Jars.
Centraal Laos: lagere bergen en mooie valleien.
Zuiden van Laos: uitgestrekte vlaktes, zoals het Bolaven Plateau, koffieplantages, vele eilandjes.

1. Mekong rivier

Van het noorden naar het zuiden kronkelt de Mekong rivier door het landschap van Laos, langs de grens met Thailand. De rivier vormt, met een totale lengte van ruim 4.909 km (waarvan 1.800 in Laos), een belangrijke levensader voor de lokale bevolking, maar ook voor de toeristen is dit een niet te missen hoogtepunt.

Mooiste plekken Laos
Deel op Pinterest

Vaak reist men met de boot van Thailand naar Luang Prabang over de Mekong. Maar ook op de fiets kan je dit gebied prima verkennen. Fiets langs plattelandsdorpjes, kijk hoe de mensen jeu de boules spelen en neem af en toe eens een pad naar het binnenland. Erg mooi is het sinds 2002 op de UNESCO opgenomen plaatsje Champasak, met de Wat Phu, een door jungle overwoekerde khmer tempel. 

Zelf regelen

Si Phan Don - 4000 eilanden

In het zuiden van het land, dicht bij de grens met Cambodja, ligt Si Phan Don, een gebied waar de Mekong zich vertakt in allerlei kleinere rivieren, met vele eilandjes, watervallen en ongerepte strandjes. De bekendste eilanden zijn Don Det, Don Khong en Don Khon.

Natuur in Laos
Deel op Pinterest

Vaak verblijven mensen op Don Det (backpackers) of Don Khong (meer luxe) en doen dan dagexcursies naar de andere eilandjes. Op de eilanden liggen een aantal mooie watervallen, waaronder de breedste waterval ter wereld, de Khone Phapheng Falls, en tempels, zoals Wat Jom Thong. Hou er rekening mee dat je op de eilanden niet kunt pinnen en je dus voldoende cash moet meebrengen.

2. Noorden Laos

Laos heeft naast ongerepte natuur ook een bijzondere cultuur. In het noorden van het land leven bergstammen nog in kleine dorpjes.

  • Bij Vang Vieng, aan de Nam Song rivier, geniet je van schitterende kalksteenformaties. Bij of op het water (je kan er bijvoorbeeld ook kajakken) kan je genieten van de schoonheid van deze kalkstenen rotsen, wie meer adrenaline nodig heeft, kan het wagen om een van de formaties te beklimmen. Mountainbiken, kajakken, watertuben en grotten bezoeken, het kan er allemaal.
  • Luang Prabang, bij de Mekong rivier, is een niet te missen bestemming tijdens een reis door Laos: het stadje ademt veel gezelligheid uit en bovendien kan je hiervandaan veel excursies maken. Er zijn tal van mogelijkheden om te fietsen of te wandelen in de omgeving. Je kan verschillende trektochten maken door de fraaie natuur en langs groene rijstvelden. Een gids nemen tijdens een wandeltocht loont vaak de moeite, omdat zij veel dieren zien die je zelf niet meteen opmerkt. Op 29 km ten zuiden van Luang Prabang zijn de Kuang Si watervallen, ook bekend als de Tat Kuang Si Waterfalls, zeker de moeite om te bezoeken tijdens een tour vanuit Luang Prabang: de waterval valt in drie delen naar beneden. Langs de linkerkant van de watervallen voert een pad naar diverse helderblauwe poeltjes waar toeristen en locals verkoeling zoeken. Het gebied is goed onderhouden. Verder is er in de omgeving van Luang Prabang nog de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan een olifantenkamp: samen met de Mahout leer je hoe olifanten schoongemaakt worden.
Natuurreis Laos
Deel op Pinterest

Met de trein op reis

  • Luang Namtha ligt wat meer naar het noorden en is een ondergewaardeerd stadje. Het ligt te midden van schitterende natuur, waar je prachtig kan hiken en raften.

 3. Zuiden Laos

Ontdek het ongerepte Laos. Trek door het regenwoud en bewonder de meest fraaie watervallen. In het Bolavenland of Bolaven Plateau voeren wandelpaden naar deze prachtige watervallen. In de beroemde Mekong rivier kun je wellicht rivierdolfijnen spotten en anders kom je tot rust tijdens een boottochtje of een bezoek op een van de vele eilanden in de rivier. Ook hier kan je weer prachtig fietsen langs rijstvelden. Wanneer je reist door het zuiden van Laos, kom je sowieso in gebieden waar weinig toeristen komen.

Excursies

Neem tijdens je vakantie deel aan de leukste excursies in Laos. Van kajaktochten tot kookworkshops of het leren van een ambacht, bekijk de diverse tours bij Get Your Guide (betalen kan met iDeal).

Beste reistijd Laos

De beste reistijd voor een rondreis in Laos is november tot en met februari. Het regenseizoen in Laos vindt plaats van juni t/m oktober. De Mekong overstroomt en er zijn tal van hevige regenbuien en stormen. De droge periode ligt tussen november en april, maar maart en april zijn erg heet. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!