Ga naar content

Myanmar

Een rondreis in Myanmar (voormalig Birma) is er een voor avonturiers met een goede conditie, het is als een reis terug in de tijd. Het is een arm land, met een bijzondere bevolking. De natuur in Myanmar zal net als haar bijzondere bouwwerken en cultuur een onuitwisbare indruk achterlaten. NatureScanner neemt je mee in een overzicht van mooiste plekken in Myanmar.

Let op: check voor je een reis naar Myanmar plant altijd het reisadvies. Er zijn veiligheidsrisico's vanwege een eerdere staatsgreep.

Natuur in Myanmar

Het "lievelingsland van Boeddha" kenmerkt zich door uitgestrekte vergezichten over nog onbedorven landschappen. De steden met hun bijzondere cultuur zorgen voor een fraaie afwisseling aan bezienswaardigheden. NatureScanner legt vooral de nadruk op een natuurreis in Myanmar, maar het is een land waar cultuur en natuur onmiskenbaar in elkaar opgaan.

Mooiste plekken in Myanmar

Wat zijn de mooiste gebieden in Myanmar en welke highlights en bezienswaardigheden mag je niet missen? Alles wat je ziet zal een indruk laten: de mensen, de gebouwen, de natuurgebieden. Een overzicht van mooie plekken en hoogtepunten in Myanmar:

1. Kyaiktiyo - Wandelen in Myanmar

Op 200 kilometer van Rangoon kan je een bezoek brengen aan de Gouden Rots; deze balanceert gevaarlijk op het randje van de afgrond, op een hoogte van 1200 meter. Geen paniek, Boeddha plaatste strategisch een van zijn haren zodat het rotsblok, met daarop de 5,5 meter hoge pagode, blijft liggen. Kyaikto bevindt zich ergens in het midden tussen Bago en Thaton, de rotspagode ligt op nog 20 km daar vandaan. De tocht naar de pagode is een avontuur op zich: met de vrachtwagen gaat het over haarspeldbochten omhoog, waarna er nog een stevige wandeling van een uur volgt naar de top.

Mooiste plekken Myanmar
Deel op Pinterest

Er zijn ook busverbindingen tot aan de voet van de berg. Het uitzicht is er adembenemend, op een heldere dag reikt het zicht tot zee. Het groene regenwoud biedt mogelijkheden voor de geoefende wandelliefhebber. Vanaf Kyaikto voert een wandelroute naar Kinpun. In ongeveer 5 uur kan je vanaf Kinpunt naar de Kyaiktiyopagode klimmen. Deze wandelroute wordt door vele pelgrims gelopen, maar is nog door weinig Westerse toeristen afgelegd, maar de natuur is betoverend: je doorkruist mooie bamboebossen en wandelt over diverse bergkammen. Vanaf eind oktober vangt het pelgrimseizoen aan, duizenden Birmezen wandelen dan deze route. Op zich is Kyaikto niet heel erg boeiend, het interessante aan deze bezienswaardigheid zijn de massa's toeristen.

2. Bagan - Fietsen in Myanmar

Het religieuze centrum van het land, en tevens een van de grootste tempelcomplexen van Azië is Bagan: de Birmese tegenhanger van Angkor Wat. In de omgeving staan honderden tempels, pagodes en stoepa’s die het heuvelachtige landschap verfraaien. Bagan is de plek om voor dag en dauw op te staan om een zonsopgang mee te maken. Dit levert spectaculaire foto's op. Het gebied kan op diverse manieren verkend worden: met de fiets, te voet of met paard en wagen. Sawadee, Djoser en Fair2Travel (zie advertenties) bieden allen een groepsrondreis in Myanmar waarbij je bijvoorbeeld in 2 dagen het tempelgebied kan verkennen, een dag met paardenkar en een dag fietsen in Myanmar.

Tips voor groepsreizen in Myanmar

3. Shan gebied

Een prachtig gebied om de natuur van Myanmar in je op te nemen zijn de bergen van het Shan-gebied. De hoge bergen bieden spectaculair uitzicht over de omliggende omgeving. Er is een mogelijkheid om te overnachten in het Yasakyi klooster. O.a. Van Verre biedt dit als excursie / bouwsteen in Myanmar.

4. Inle meer

Een van de mooiste plekken in Myanmar bevindt zich wat verder naar het oosten: het Inle meer. Op dit mooie meer mag een boottocht niet ontbreken; hier zie je drijvende markten, drijvende tuinen en paalwoningen waar de boeren in wonen. De bekendste bezienswaardigheid zijn echter de beenroeiers. Vissers omklemmen hun peddel met een been zodat ze de armen vrij hebben om hun visnetten binnen te halen. Het meer vormt tevens de verblijfplaats voor duizenden vogels, zoals de waterfazant, die met zijn exotische voorkomen gelijkenis vertoont met minstens vier verschillende vogels. De opzichter weet gidsen te vinden die al varend een aantal verborgen broedplaatsen kunnen laten zien. 

Inle Meer Myanmar
Deel op Pinterest

De heuvels rond Lake Inle bieden een aantal stevige wandelroutes door bos, over bergen en door minder toeristische inheemse dorpen. Ook kan je hier, zoals op veel plaatsen in Myanmar, fietsen. Het Inle meer staat op het programma van de meeste groepsreizen, en individuele rondreizen. Vanaf Nyaungshwe worden boottochten georganiseerd naar het zuiden van het meer. Ervaar de rust tijdens een tocht op het meer en kijk toe hoe de vissers hun prooi vangen. Het meer straalt een serene rust uit. Met haar ligging tussen de bergkammen is het een bijzondere bestemming in Myanmar.

5. Mandalay

De stad Mandalay heeft met haar tempels en pagodes veel te bieden voor cultuurreizigers, maar is ook een ideale uitvalsbasis voor een fietstocht of een boottocht naar tempels en ruïnes in de omgeving. De Pindaya grotten zijn een trekpleister voor pelgrims en in de nissen staat tal van Boeddhabeelden. De bekendste bezienswaardigheid is de Mandalayheuvel, die via 1730 treden beklommen kan worden en een mooi vergezicht over de stad en het fort van Mandalay biedt. 

Reistips Myanmar
Deel op Pinterest

Op de top van de heuvel staat een pagode. Onderaan de heuvel staat het Fort van Mandalay, een ommuurde stad, waarvan slechts een klein deel vandaag de dag bezocht kan worden. Daarnaast zijn er tal van bijzondere tempels en monnikenkloosters te bezichtigen in en rond de stad.

6. Mrauk-U

Voor de echte ontdekkingsreiziger is er Mrauk-U, richting Bangladesh. Voor toeristen alleen via het water bereikbaar. De tocht met een privéboot vanaf Sittwe duurt ongeveer zes uur. De reis naar Mrauk-U vormt al de helft van het avontuur. Met een gids en paard en wagen kan je op pad om de omgeving van het stadje te verkennen. Een visum voor Mrauk-U kan in Yangon verkregen worden.

Tips rondreis Myanmar

De meeste touroperators bieden reizen aan door het centrale deel van Myanmar. Je komt het land binnen via Rangoon of Yangon, de voormalige hoofdstad. Direct valt de Shwedagon Pagode op. Deze kegel van bijna honderd meter hoog is bedekt met kilo’s bladgoud en is een van de belangrijkste bedevaartsoorden voor boeddhisten. De meeste rondreizen voeren langs de grote steden en tempelcomplexen. Slechts weinig reizen bieden een route weg van de gebaande paden, de meeste reizen voeren langs de hoogtepunten van Myanmar.

We raden wel aan om goed het reisprogramma en vervoer van de reisorganisaties te vergelijken, want daar zit veel verschil in. Wil je een rondreis met Nederlandstalige reisleiding, of liever een internationale groep met Engelstalige gids? Wie liever op eigen houtje reist kan ook een volledig verzorgde individuele rondreis kiezen. Een trend die we hier steeds meer zien is om je reis te laten adviseren door een lokale agent, maar met de garanties van een Nederlands reisbureau. Voor een rondreis in Myanmar trek je best minimaal 2 tot 3 weken uit. In een land als Myanmar kiezen veel toeristen voor een georganiseerde groepsreis met reisleider, maar je kan ook individueel op stap.

Bijzondere individuele reizen

Strandvakantie Myanmar

Myanmar zit vol verrassingen, van tijgers en olifanten in het moeilijk toegankelijke en onrustige noorden tot onverwachte paradijsjes aan de Indische zee. Uitrusten van alle avonturen en bergtochten kan bijvoorbeeld op de parelwitte stranden van Ngapali. Een reis naar Myanmar wordt tenslotte meestal besloten met een verblijf aan een van de mooie stranden bij de Andaman zee. De meeste reisorganisaties bieden een afsluiting aan op het mooie Ngwe Saung Beach.

Beste reistijd Myanmar: oktober tot februari.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!