Ga naar content

Backpacken

Sinds enkele decennia is backpacken een populaire vorm van reizen, vooral onder jongeren die alleen rondreizen. Je hebt niet veel geld nodig, en wat is er leuker dan de wereld rondreizen na je studie of tijdens een sabbatical? Naturescanner geeft je enkele tips om te backpacken.

Backpack reizen

Backpacken staat voor reizen, vrijheid en avontuur. Je regelt slechts de grote lijnen van je vakantie, want je ziet wel wat op je pad komt. Onderweg kom je veel andere backpackers tegen, met wie je misschien een tijdje samen reist. Als je gaat backpacken, dan kies je er voor om langere tijd te reizen op een minder comfortabele manier. 

Wat zijn de goedkoopste en makkelijkste landen om te backpacken? Niet ieder land is veilig en geschikt om in je eentje rond te reizen. Wie voor het eerst met de rugzak rond gaat trekken kan best beginnen met een "gangbaar" land voor backpackers. Vaak zijn dit goedkope landen, waar je voor weinig een hostel of kamer kunt vinden en voor weinig budget een hele maaltijd voorgeschoteld krijgt.

1. Thailand

Thailand is het populairste land voor backpackers. Het land is goedkoop, goed bereikbaar, makkelijk te bereizen, relatief veilig en welvarend en de mensen zijn altijd behulpzaam en vriendelijk. Je vindt er met gemak backpackers hostels.

Thailand backpacken
Deel op Pinterest

2. Australië

Op de tweede plaats een land waar je de tijd voor moet nemen. In drie weken krijg je niet veel te zien van Australië, dus veel jongeren kiezen voor deze reisbestemming wanneer ze langere tijd van huis gaan. Australië is minder goedkoop, maar je kan een combinatie maken van werken en reizen.

3. Nieuw-Zeeland

Vaak in combinatie met Australië, en om dezelfde redenen, wordt gekozen voor Nieuw-Zeeland. Ook een Westerse bestemming, met veel mogelijkheden en een ongekend mooie natuur.

4. Laos

Een van de populairste backpackers bestemmingen in Azië is Laos. Goedkoop, vriendelijke mensen, bijzondere landschappen en tal van avontuurlijke activiteiten. Let wel, het land heeft geen kustlijn.

5. Vietnam

Wie een combinatie wil van cultuur en natuur vindt in Vietnam een goed vakantieland om te backpacken. Trek van noord naar zuid of omgekeerd.

6. Peru

Maak een trektocht naar oude Inca ruïnes, ga wandelen in de bergen en breng een bezoek aan het hoogst bevaarbare meer ter wereld. Peru is de beste bestemming om te backpacken in Zuid-Amerika, maar wordt vaak gecombineerd met een reis door Ecuador, Bolivia of Chili.

7. Zuid-Afrika

Het beste land in Afrika om te backpacken is Zuid-Afrika. De mogelijkheden zijn ongekend, er zijn logies in alle prijsklassen en zowel de steden als de natuur zijn heel bijzonder.

Backpacken vragen

Wie gaat backpacken heeft vaak veel vragen. Wat neem ik mee in mijn rugtas, hoeveel geld heb ik nodig om te backpacken en waar ga ik overnachten?

Budget - Meestal boek je een vliegticket en hou je geld over voor de terugvlucht. Als zakgeld kun je rekenen op € 2.000 - € 10.000, afhankelijk van je wensen. Kies in het land voor de goedkoopste accommodaties en reis met het openbaar vervoer. Hotels tikken snel aan, dus die kun je beter vermijden. Gelukkig zijn er in de meeste landen veel backpackers hostels of jeugdhotels. Er zijn tegenwoordig ook veel mogelijkheden om bij locals te slapen, dus bekijk ook deze mogelijkheden.

Tips backpacken

We verzamelden nog enkele handige tips voor wie gaat backpacken:

1. Als je wilt backpacken in meerdere landen tijdens een wereldreis, kies dan voor een combiticket (zie reistips). Zo kan je goedkoper vliegen naar meerdere bestemmingen. Er zijn zelfs wereldreistickets beschikbaar waarbij je zelf 3 bestemmingen naar keuze kan opgeven.

2. Handig zijn de startpakketten van TUI. Deze omvatten vliegtickets en 1 of 2 nachten hotel. De rest kan je geheel zelf invullen.

3. Niet overal heb je bereik. Zorg dat je een Lonely Planet of ander nuttig boek op zak hebt. Goede reisgidsen zijn een niet te missen item in je rugtas. Ook survivalgidsen kunnen handig zijn wanneer je avontuurlijk gaat backpacken in Azië, Australië of Zuid-Amerika.

4. Wil je af en toe toch het journaal zien of je favoriete serie op de Nederlandse TV volgen? Regel dan een VPN-verbinding, zodat je op de hoogte blijft van wat speelt in eigen land.

4. Logeer in hostels. Het is niet alleen goedkoop, je leert er ook snel andere backpackers kennen en vaak bieden hostels de mogelijkheid om er te werken. Andere backpackers zullen je tevens ideeën geven over wat je niet mag missen in het land en waar je goedkoop kunt logeren.

5. Kijk ter plekke of je werk kunt vinden bij een boer, hostel of kroeg. Je kunt dan gratis logeren en eten in ruil voor het werk. Als je 4 uur per dag werkt, heb je nog ruim de tijd om de omgeving goed te leren kennen.

6. Overweeg een werk en reizen vakantie. TravelActive is een leuke reisorganisatie die je begeleidt in het vinden van vrijwilligerswerk.

Kosten backpacken

Welk bedrag moet je opzij houden en wat zijn de kosten van backpacken? Eigenlijk maak je het zelf zo goedkoop of zo duur als je wilt. Werk je ergens op een boerderij of als vrijwilliger, dan heb je al geen hotel of hostel te betalen. Uiteraard zijn de kosten ook afhankelijk van het land waar je gaat reizen. In Thailand kan je met € 2000 aan zakgeld al snel enkele maanden overbruggen. Kies je voor Amerika of Canada, dan zal je toch een extra bedrag moeten reserveren.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!