Ga naar content

Nederlandse televisie kijken vanuit het buitenland

Tijdens het backpacken of een buitenlandse vakantie midden in de natuur kan het af en toe fijn zijn om toch even televisie te kijken. Even met de benen omhoog op je hotelbed een aflevering van je favoriete serie te zien of het Nederlandse nieuws te bekijken. Helaas worden Nederlandse series in het buitenland vaak geblokkeerd. Hoe zorg je ervoor dat je toch NPO Start in het buitenland dan alsnog kunt bekijken?

Hoe kan je Nederlandse TV kijken in een ander land?

Helaas, deze video is niet beschikbaar op uw locatie” wil je liever niet zien staan als je NPO Start opent om bijvoorbeeld Boer Zoekt Vrouw of Heel Holland Bakt terug te kijken terwijl je op reis bent. Maar vanwege beperkte uitzendrechten kan je veel programma’s van de NPO alleen in Nederland kijken. Dit geldt niet alleen voor Tv-programma's, maar ook voor films en sportevenementen die bij de publieke omroep worden uitgezonden. Dit in verband met de auteurs- en tv-rechten die de NPO opgelegd krijgt door TV-producten en sportbonden.

Geoblokkades

Je krijgt dan in het buitenland (zowel binnen als buiten de EU) te maken met zogeheten geoblokkades vanwege de buitenlandse locatie waarvandaan je gebruikmaakt van een streamingdienst als NPO Start, KIJK of Videoland. Gelukkig is er een manier om toch je favoriete Nederlandse serie te ontvangen in het buitenland.

Nederlandse series kijken zonder blokkades

Als je Nederlandse series wilt kijken vanuit het buitenland, is het van belang dat je de geografische blokkades omzeilt. Omdat streamingdiensten je locatie aan de hand van jouw internetverkeer herkennen, moet je wat je op internet doet omleiden via een andere locatie. 

Het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn als je misschien denkt: met behulp van een Virtual Private Network (VPN) zorg je hiervoor. Een verbinding met een VPN zorgt ervoor dat je internetactiviteit via een extra server loopt en ook nog eens versleuteld wordt. Een VPN kun je makkelijk downloaden op je tablet of telefoon.

Dat is precies wat je nodig hebt, want streamingdiensten herkennen dan alleen de locatie van die extra server. Vanuit een VPN aanbieder kun je zelf kiezen met welke server je wil verbinden en op welke locatie die staat.

Om programma’s van Nederlandse streamingdiensten te kunnen kijken, kies je vanuit het buitenland een Nederlandse server uit, bijvoorbeeld in Amsterdam. Je daadwerkelijke locatie, daar waar je op reis bent, verschilt dan van je ‘virtuele locatie’ Amsterdam. Alleen dan denkt bijvoorbeeld NPO Start namelijk dat je vanuit Nederland een serie probeert te kijken. En dat betekent: vaarwel blokkade, hallo Nederlandse televisieprogramma’s! Bijkomend voordeel is overigens ook dat data dat loopt via een VPN vergrendeld wordt, zo ben je dus ook in het buitenland beveiligd tegen cybercriminelen en kun je veilig inloggen op openbare WiFi netwerken.

Hoe kom je aan een VPN-verbinding op reis?

Om een VPN-verbinding te kunnen inschakelen, moet je een abonnement afsluiten. Maar wees gerust, er zijn zowel betaalde als gratis opties. Je hoeft er dus niet per se extra kosten voor te maken! Heb je eenmaal een abonnement afgesloten, dan kun je een app installeren op je telefoon, laptop of tablet. Via die app zet je je VPN aan en kun je kiezen voor een server waarmee je verbindt. De meeste apps zijn erg gebruiksvriendelijk, dus kies je met gemak en in no-time een server uit.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!