Ga naar content

Workation

Klinkt het jou als muziek in de oren om werken en vakantie te combineren? Lekker je laptop openklappen op een zonnig terras in Spanje in plaats van op een kantoor in Nederland? Dan is een workation wellicht dé ideale vorm van werken voor jou. Er zijn heel veel plekken waar je een workation kan realiseren. Wij helpen je op weg.

Wat is een workation?

Eerst even uitleggen wat een workation nou precies is. Een workation is een flexibele vorm van werken waarbij je op afstand je uren maakt maar tegelijk op een mooie bestemming zit en tussen het werken door kan reizen. Het is eigenlijk een uitbreiding van remote werken. In plaats van thuis of in een café werk je op vakantie.

Workation tips
Deel op Pinterest

Door de pandemie is de workation in een stroomversnelling geraakt, want steeds meer mensen kregen de kans om op afstand te werken. En of je nou in Nederland op kantoor zit of in een co-working café in Zuid-Afrika, zolang je een internetverbinding hebt maakt dat eigenlijk niet uit. Je bent op deze manier op vakantie zonder dat het je uren kost. Ideaal voor de reislustige werknemer die altijd te weinig vrije dagen heeft. En natuurlijk voor de zzp'ers die helemaal niet locatie- of tijdgebonden zijn.

Mooiste workation bestemmingen

Waar kan je dan op workation? Je kan vrijwel overal remote werken. Je kan heel groots denken, aan heerlijke bestemmingen in het buitenland zoals Curaçao en Bali, of je begint klein met een workation in een huisje in Nederland. Enkele ideeën voor fijne workation locaties:

1. Nederland

De muren van je thuiswerkplek komen inmiddels misschien op je af. Als je in een meer inspirerende omgeving wil werken kan je eens proberen een week in een huisje op een mooie plek te gaan werken. Wat denk je van een workation op de Veluwe, in de Achterhoek, de heuvels van Zuid-Limburg of in de duinen.

Koploper op dit gebied is de provincie Friesland, die samen met Friese ondernemers kijkt hoe werken op een locatie in de natuur geïmplementeerd kan worden. Daarbij faciliteert men in mooie plekken met de nodige faciliteiten om het buiten werken gemakkelijk te maken voor iedereen. De Friese locaties beschikken over handige tools, zoals verplaatsbare buitenwerkhuisjes en schitterend gelegen buitenwerkplekken. 

Pean Buiten
© Naturescanner Jordan
Deel op Pinterest

Een workation in Nederland is een mooie test voor een eventuele langere workation. Eerst eens kijken of het voor jou werkt. Onderstaande accommodaties zijn uitstekend geschikt voor een workation.

2. Spanje

Populair voor overwinteraars, dus waarom niet voor de workation reiziger? Lekker de winter in Spanje doorbrengen maar ondertussen wel aan het werk zodat je gewoon geld binnenkrijgt. Bovendien is er een hecht netwerk van workationers en zijn er vele goede opties voor co-working plekken.

Spaanse steden zoals Málaga, Sevilla of Barcelona bieden uitstekende faciliteiten voor de workation. Maar we kunnen ons voorstellen dat je liever in de natuur zit. Denk dan eens aan de Spaanse eilanden Tenerife of Gran Canaria. Verrassend betaalbaar en er zijn genoeg fijne werkplekken op de eilanden.

3. Curaçao

Functioneer jij het best wanneer het lekker warm is? En wil je na het werken nog kunnen genieten van een duik in zee? Dan is Curaçao misschien jouw bestemming. En natuurlijk extra handig dat er Nederlands gesproken wordt. Houd er rekening mee dat het internet op Curaçao niet zo snel is als in Nederland en je een flink tijdsverschil hebt. Mocht dit jou niet beperken dan heb je aan Curaçao een heerlijke bestemming om reizen en werken te combineren.

Enkele leuke workation accommodaties op Curaçao:

4. IJsland

IJsland is wel een duurdere bestemming, maar mocht je het budget hebben dan is dit voor een workation in de natuur natuurlijk fantastisch. In Reykjavik vind je ontzettend veel fijne appartementen met goede wifi waar je makkelijk langere tijd kan vertoeven. Maar ook cafés met sterke wifi verbinding zijn er genoeg. Door de nabijheid van de natuur kan je er elke dag even op uit voor een fijne hike of roadtrip.

5. Bali

Populair bij actieve reizigers, backpackers, zonliefhebbers, surfers... Eigenlijk houdt iedereen van Bali! Dus waarom niet naar dit Indonesische eiland voor een workation? Zo maak je tussen het typen door een fantastische rondreis over dit inspirerende eiland. 

6. Zuid-Afrika

Het prachtige Zuid-Afrika wordt steeds meer ontdekt door mensen die remote willen werken. Het is ten eerste een handige bestemming, want je leeft in dezelfde tijdzone als in Nederland en toch ben je ver van huis, op een unieke locatie. 's Ochtends op safari en daarna nog werken, dat klinkt toch als de droom? Dan weet je zeker dat je vol energie en inspiratie aan de slag gaat.

Ook fijn is de goede internetverbinding en de vele co-working plekken in steden als Kaapstad, Johannesburg en Durban.

7. Costa Rica

Houd ook Costa Rica in de gaten, want dit land is al een tijd bezig om het voor digital nomads makkelijker te maken om een visum te krijgen. Naar verwachting is dit op korte termijn mogelijk en kan je met het visum 1 á 2 jaar blijven.

Proef van de pura vida mindset tussen het werken door en je weet zeker dat je stresslevel zal dalen!

8. Zwitserse Alpen

Zin om het werken af te wisselen met prachtige hikes in de bergen en betoverende treinritten? Dan is Zwitserland misschien wel jouw ideale workation bestemming. Een land met veel focus op duurzaamheid en natuurlijk de mooiste natuur. De voorzieningen voor een workation in Zwitserland zijn goed, al moet je wel diep in de buidel tasten met de hoge kosten van levensonderhoud.

Tips voor workation

Het klinkt allemaal geweldig natuurlijk, zo'n workation. Maar weet wel dat dit niet voor iedereen is weggelegd en dat je ook goed moet plannen om het te laten werken. En een goed gesprek met je werkgever vooraf is natuurlijk een vereiste. Heb je het met je werkgever geregeld, dan kan het plannen beginnen!

Voor een workation wil je jouw dagen liefst niet te vol plannen, want er moet ook gewerkt worden. Slow travel is daarom de ideale manier van workation vieren. Je verblijft langer op één plek en gaat een land echt leren kennen.

Accommodatie

De zoektocht naar een geschikte accommodatie is bij workation wellicht het aller belangrijkst. Zorg voor een accommodatie met een stabiele internetverbinding. Je wil niet dat je internet er plots mee stopt wanneer je net een belangrijke deadline of meeting hebt. En kijk of er een bureau op de kamer is of een andere plek waar je fijn en comfortabel kan werken. Je kan er uiteraard ook voor kiezen een goedkoop hotel te zoeken en te werken in een co-working ruimte of café met internet in de buurt van de accommodatie. 

Je kan overwegen een appartement met keuken te boeken, zodat je bespaart op je maaltijden. Op goedkope bestemmingen is een keuken misschien niet eens een must. Een koelkast is wel heel handig.

Tijdsverschil
Heb je veel te maken met meetings, houd dan rekening met het tijdsverschil op locatie. Als je veel moet bellen en beschikbaar moet zijn voor overleg is een bestemming zonder tijdsverschil wellicht handiger.

Workation reis boeken

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!