Ga naar content

Buiten werken

Friesland - Buiten zijn is goed voor iedereen. De natuur verlaagt stress en maakt mensen creatiever en productiever. Tijd om de grenzen te verleggen en nog vaker de frisse buitenlucht op te zoeken!

Friesland stimuleert buiten werken

Eigenlijk gek dat we nog niet vaker buiten werken met zijn allen. Dat is dan ook precies hetgeen men in het noorden van Nederland wil stimuleren. Bedrijven en managers worden aangezet om hun werknemers vaker in de buitenlucht te laten werken en de positieve aspecten hiervan te ontdekken! 

Werken in de hangmat
© Naturescanner Jordan
Deel op Pinterest

Afgelopen weekend gingen we op uitnodiging van Meet in Friesland en in samenwerking met Buitenbomen, Pean Buiten, Pentahouse en psycholoog Bernhard Maarsingh op avontuur in Friesland, om daar de positieve effecten van buiten werken te ervaren. Vooralsnog zijn er maar weinig bedrijven bekend met het initiatief en heerst er zelfs nog een taboe over buiten werken! Tijd om deze te doorbreken. 

Friesland is voorloper in buiten werken

1. Buiten werken verhoogt de productiviteit van werknemers

Het is wetenschappelijk bewezen dat werken in de buitenlucht of dicht bij de natuur positieve invloeden heeft. Alleen al bij het zien van groen verlaagt je stressniveau. Je wordt creatiever, kunt beter relativeren en sneller beslissingen nemen. Slechts 30 minuten buiten in de natuur levert volgens onderzoek 2,5 uur positief resultaat op. 

Groen is goed voor je
© Naturescanner Jordan
Deel op Pinterest

De impact van buiten werken is dat werknemers alleen maar productiever worden, meer werkplezier ervaren en minder fouten maken. En het niveau van geluk schijnt toe te nemen. Dit alles leidt tot minder ziekteverzuim en nog beter, minder burn-outs. Een positief effect voor iedereen!

2. Intermittent living

Een groot voordeel van buiten werken is de invloed op de fysieke en mentale gezondheid. Je bent sowieso meer in beweging en ervaart een gezonde manier van stress, wat je ook fysiek en mentaal scherp houdt. Een nieuw begrip is intermittent living, een levenswijze waarbij je het lichaam op een positieve manier en met afwisseling blootstelt aan stresssituaties. 

Laptop
© Naturescanner Jordan
Deel op Pinterest

Buiten ben je blootgesteld aan meer bacteriën, waardoor het immuunsysteem sterker wordt. Al met al zal je door middel van intermittent living langer en gelukkiger leven en de kans op kanker, hart- en vaatziekten en ouderdomskwalen verminderen. Wat houdt jou nog tegen?

Friesland stimuleert buiten werken

Friesland is voorloper in het buiten werken! De Provincie wil managers faciliteren, inspireren en motiveren om meer werkplekken in de natuur te benutten. En de animo is er! Ruim 67% van de Nederlanders wil best graag met enige regelmaat buiten werken, maar veel mensen weten niet wanneer en hoe. Dus waarom niet gewoon onder werktijd! 

Friese natuur
© Naturescanner Jordan
Deel op Pinterest

Als het aan Meet in Friesland en Buitenbomen ligt, werken we in de toekomst vaker buiten en komt er een betere balans, waarbij buiten werken op een goede manier kunt integreren. Er zijn voldoende mogelijkheden voor bedrijven om deze stap te nemen.

De key is onderscheid maken in wat je wel en niet buiten doet. Hierin wil Buitenbomen de nadruk leggen op 'echt'. Dus geen gewone kantoortuin, maar een kantoor in een 'echte' tuin. Of een voorstelrondje dat 'echt' buiten plaatsvindt in de vorm van een wandeling. Op deze manieren zijn er nog genoeg mogelijkheden om buiten te werken in de natuur.

Doorbreek de taboes. Buiten werken is productiever en vooral gezonder

Wat doet Friesland om buiten werken te stimuleren en te faciliteren?

Dat groen in een werkomgeving goed uitpakt voor de productiviteit van werknemers is bij veel managers al langer bekend. Bedrijven als Google, Ferrari en de Postcode Loterij, hebben heel bewust op verschillende manieren groen naar binnen gehaald om de workflow van werknemers te verrijken.

1. Faciliteren van buitenwerkplekken

Maar waarom groen naar binnen halen als je ook het werk naar buiten kan brengen? Meet in Friesland kijkt samen met allerlei Friese locaties hoe het buiten werken mogelijk te maken en te implementeren. Denk aan een vergadering op een Skûtsje (een Friese boot), een brainstormsessie op het wad, of teambuilding in een weiland. 

© Naturescanner Jordan
Deel op Pinterest

Men kijkt ook naar het letterlijk naar buiten halen van een meeting op een zakelijke locatie. Hiervoor zijn er tal van inspirerende mogelijkheden die de Friese locaties al inzetten.

2. Informeren over buitenwerktools

Om een gebrek aan stroom, goeie wifi en een laptop die leeg is, hoef je je niet meer druk te maken. Zo zijn er verschillende buitenwerktools te verkrijgen. Bijvoorbeeld werken met draagbare accu's die zijn voorzien van wifi, stekkers en diverse oplaadmogelijkheden. Zonwerende schermen voor laptops en mobiele statafels en verstelbare karretjes om spullen te vervoeren, er zijn steeds meer hulpaccessoires verkrijgbaar.

3. Flexibele buitenwerkplekken

Maar is "het weer" dan geen belemmering? Dat hoeft niet zo te zijn! Ook al staat Nederland niet bekend voor het altijd stralende zonnetje, regen en harde wind hoeven geen reden te zijn om binnen te blijven. Je kunt ook werken in een beschutte plek in de natuur

beschut buiten werken
© Naturescanner Jordan
Deel op Pinterest

Buiten werken hoeft niet altijd te betekenen dat je letterlijk buiten werkt. Ook in een flexibele buitenwerkplek kun je aan de slag, terwijl de natuur overal om je heen is. Deze prachtige flexcabines van Pentahouse bijvoorbeeld bieden een fijne en comfortabele werkplek, die overal kan worden geplaatst. 

Weer of geen weer. Je zit warm en droog. Maar het belangrijkste effect van een pentahouse is dat je door de glazen ruiten continu groen om je heen ziet en de prachtige omgeving ervaart. En je gaat ook makkelijker even naar buiten voor een frisse neus!

4. Buiten werken en overnachten midden in de Friese natuur

Om het buitenwerken in Friesland zelf te ervaren, mochten we overnachten in een van de fantastische waterlodges op vakantiepark Pean Buiten, gelegen in Nes bij Akkrum, en een kijkje nemen bij vergaderlocatie De Laape in Warten. 

Pean Buiten is meer dan gewoon een vakantiepark. Naast zeillessen en watersportrecreatie, biedt het alle faciliteiten voor het organiseren van teambuildinguitjes, vergaderingen, werkgelegenheid en overnachtingen. 

Lodge Pean Buiten
© Naturescanner Jordan
Deel op Pinterest

Hier waan je je echt midden in de Friese natuur, omgeven door water, riet en graslanden. Met gakkende ganzen op de achtergrond, rondrennende hazen, een aalscholver die zijn vleugels droogt op een paal en eenden die overvliegen. En met een heel klein beetje geluk kan je misschien een otter spotten in de Panster Ee, het water waar het vakantiepark aan ligt. Frieser dan dat kan het niet. 

Ook De Laape richt zich vol op duurzaamheid en groene zakelijke meetings aan het water. Het design van de kassen en omgeving is zo ingericht dat je een vergadering gemakkelijk naar buiten brengt. Er zijn veel plekjes op het terrein om meetings buiten te hosten en er is een supermooie fire pit. Daarnaast host De Laape workations en bieden ze workshops over buitenwerken. 

Serre De Laape
© Mitch Depon
Deel op Pinterest

Andere locaties waar je kan buiten werken in Friesland zijn Bureau Basalt op Terschelling, Nieuw Allardsoog, Landgoed Lauswolt, Annage en Lokaal 55. Lees meer over de Buitenwerkplekken op de site van Meet in Friesland.

5. Duurzaam en comfortabel buiten werken

De lodges bij Pean Buiten en de andere werkplekken in Friesland voldoen aan alles wat belangrijk is voor jouw workflow. Van goede wifi, tot voldoende stopcontacten en lekkere stoelen en banken om op te zitten. Je hoeft alleen je laptop, tablet en telefoon aan te sluiten en je bent ready to go. Op de parken werk je, maar overnacht je ook duurzaam

Bijenhotel Friesland
© Naturescanner Jordan
Deel op Pinterest

Zo zijn alle waterlodges van Pean Buiten voorzien van zonnepanelen en wordt er volledig elektrisch gekookt en verwarmd. Daarnaast zijn de huisjes zeer goed geïsoleerd en zijn zelfs de wc-rollen duurzaam geproduceerd. Datzelfde geldt voor de koffiecups die door lokale bedrijven zijn gemaakt.

Ook bij de aanleg van het vakantiepark is geïnvesteerd in de Friese natuur. De lodges bevinden zich midden in een voedselbos, dat ter beschikking staat van de bezoekers. Dus als je een rijpe peer of framboos ziet hangen, schroom dan vooral niet om er eentje te plukken. 

Voedselbos
© Naturescanner Jordan
Deel op Pinterest

Voor wilde dieren is het voedselbos een fijne plek. Koolmezen zitten op het vlonder en in de avonduren kan je zo een egeltje bij je lodge treffen. 's Nachts laat de ransuil van zich horen.

Zelf het buitenwerken ervaren

Te gek toch, dit hele initiatief? Meet in Friesland wil samen met de deelnemende parken en buitenwerkplekken managers en werknemers prikkelen om zelf de stap te zetten naar een duurzamere en natuurvriendelijke manier van buiten werken en recreëren.

Wil jij ook buiten werken? De kansen en de mogelijkheden vind je in Friesland! Wij hopen dat andere provincies dit inspirerende voorbeeld snel zullen omarmen!

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!