Ga naar content

Alpbachtal

Oostenrijk - Al enkele jaren vieren wij de herfstvakantie met de familie in de Oostenrijkse deelstaat Tirol, in het Alpbachtal om precies te zijn. Dit dal heeft een uitstekende ligging, waardoor diverse gebergtes, dalen en andere bezienswaardigheden makkelijk te bereiken zijn.

Mooiste plekken Albachtal

Welke dorpen bevinden zich in het dal en waar wandelen? Ik deel graag mijn favorieten in onderstaand overzicht met bezienswaardigheden per plaats en de beste plekjes om de natuur in het Alpbachtal te ontdekken!

1. Alpbach

Het typische Alpendorp is dé toeristische trekpleister van het dal. Het biedt een schitterend zicht op de vallei en een imposante rotswand als decor. De bekendheid dankt het dorp vooral aan de prachtige houten huizen en weelderige versiering met bloemen. Meermaals werd het verkozen tot "Mooiste dorp in Oostenrijk" en "Bloemendorp van Europa".

Alpbach bloemendorp
Deel op Pinterest

De mooie houten huizen liggen op grote hoogte. Daal je af naar het dorp, dan kom je bij het vertrekstation van de Wiederbergershornbahn.

Wiedersberger Horn
Een imposante top die goed te bereiken is dankzij de aanwezige kabelbaan. De Wiederbergershorn Bahn blijft laat in het jaar open en is daarmee ook in de herfst een goed punt om een wandeling op grote hoogte te beginnen. Vanaf de kabelbaan voert een trapvormig pad naar de top van de piramidevormige berg. De beklimming is redelijk zwaar, maar bij het kruis op de top kijk je alle kanten uit en heb je zicht op verschillende gebergtes.

Wiedersberger Horn
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wie minder goed ter been is, kan de minder zware rondwandeling rond de berg lopen, de Panoramaroute. Achter de Wiederbergershorn voert deze nog verder over andere topjes van de Kitzbüheler Alpen.

Direct naast de kabelbaan zit het kindvriendelijke LauserLand en de rodelbaan van Lauser-Sauser. Deze baan is op het hoogste punt 18 meter hoog en is tot laat in het jaar geopend. Het LauserLand is een activiteitencentrum, met 40 kleine attracties, waaronder een trampoline en speeltoestellen. Dagelijks is er een activiteit rond een thema. 

2. Brandenberg

Niet te missen bij Brandenberg zijn de kloven. Vertrekpunt voor de Kaiserklamm is het Kaiserhaus Brandenberg. Volg de pijlen naar die parkeerplaats, gelegen bij de rivier. De Kaiserklamm is wat ons betreft de mooiste kloof van het Alpbachtal, maar ook de Tiefenbachklamm is de moeite.

Kaiserklamm
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Tegenover Gasthaus Ascherwirt in het centrum van Brandenberg, ligt de route naar de Tiefenbach. Je moet wel een heel eind naar beneden rijden, tot het Jausenstation Tiefenbachklamm. Hiervandaan start de route langs het turquoise water van de rivier. 

3. Breitenbach

Relax bij Breitenbach. Hier kan je 's zomers plonsen in een leuk zwemmeer. Even hogerop de berg is het mooi wandelen rond de Berglsteiner See, een bergmeer. Een eenvoudig en kort pad voert om het heldere meertje. Houten vlondertjes bieden de perfecte plek om mooie foto's te maken van het weerspiegelende water. Onderweg kan je nog iets lekkers eten in de vaak gefotografeerde blokhut, de 712er Lounge.  

Berglsteiner See
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Brixlegg

Zin in een dagje shoppen? Brixlegg is het winkelcentrum van het Alpbachtal. Schloss Lanegg domineert het dorp, maar is vrijwel onbereikbaar voor het publiek. Daarnaast kan je hier ook zwemmen in het openluchtzwembad en heerlijk uit eten gaan in het enige sterrenrestaurant van de streek. In de winter mag een bezoek aan de kerstmarkt niet ontbreken.

5. Kramsach

Kramsach is het waterparadijs van het Alpbachtal. Niet alleen om te zwemmen, maar ook om deel te nemen aan wildwatersport. Heel apart is het kerkhof zonder doden, met grappige tekstjes op de graven, het "Lustige Friedhof". 

Vanaf Kramsach kan je een fantastische trektocht maken naar de Zireiner See. Een pittige rondwandeling, waarbij maar liefst 1.500 hoogtemeters te overbruggen zijn. Maar het is een gruwelijk mooie tocht.
Vertrekpunt
- Dalstation Sonnwendjochbahn, Kramsach - lengte 17 km.

6. Kundl

Ook in Kundl is er een kloof, weliswaar minder indrukwekkend dan de Tiefenbach en de Kaiserklamm, maar ook een leuke wandeling voor de afwisseling.

7. Münster

Dit dorp vormt een uitvalsbasis voor de Brandenberger Alpen (ook Rofangebergte genoemd) en is dus een topbestemming voor een wandelvakantie. Het Rofan is een mooi, ruig gebergte, waar de grijze grillige rotsen mooi contrasteren met de groene begroeiing. In het plaatsje is ook een bekende manege, waardoor dit een een prima plek is voor wie wil paardrijden.

Rofangebergte - Brandenberger Alpen
Deel op Pinterest

8. Radfeld

Dit lieflijke dorpje is gelegen aan de Inn rivier en is door de vlakke ligging ideaal voor wie rustig wil fietsen of skaten.

9. Rattenberg

Net voorbij Brixlegg, aan de oevers van de rivier de Inn, ligt glasstad Rattenberg. De kleinste stad van Oostenrijk is zeer toeristisch, maar leuk om doorheen te banjeren. De pastelkleurige gevels zien er prachtig uit en zijn anders dan andere dorpen in Oostenrijk.

Rattenberg centrum
© Naturescanner
Deel op Pinterest

In de vele toeristenwinkels kan je kristalglas kopen, maar daarvoor moet je (te) diep in de buidel tasten. Vanaf het centrum kan je de heuvel op lopen naar de kasteelruïnes, waar geregeld evenementen worden georganiseerd. Het Augustinermuseum is ook een aanrader. Naast de vele kunstschatten en religieuze voorwerpen, kan je boven de gewelven van de kerk lopen en de klokkentoren bezoeken, met een mooi uitzicht op de stad.

10. Reith im Alpbachtal

Tijdens onze vakantie met de familie huren we een groot vakantiehuis, met ruimte voor elk gezin. Het dorp Reith heeft onze voorkeur als vakantiebestemming in het Alpbachtal, omdat de meeste berggebieden hiervandaan goed bereikbaar zijn. Bovendien is het een gezellig dorp met leuke restaurants en een mooi kerkje bij het water.

Reith im Alpbachtal
© Naturescanner
Deel op Pinterest

In Reith en de omliggende dorpen staan enkele fraaie kastelen, ruïnes en burchten. Met de auto kan je langs de kastelen rijden om mooie foto's te maken. Bij Kasteelhotel Matzen kan je niet parkeren, maar wel iets verderop bij Schloss Neumatzen, ook Schloss Lipperheide genoemd.

Schlosspark Matzen ligt tussen beide kastelen en is een mooi park om te wandelen. Vooral in de herfst is het hier prachtig vertoeven, wanneer de goudkleurige bladeren aan de bomen en de statige standbeelden van engeltjes en leeuwen weerspiegelen in de vijvers. 

Matzenpark
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Kabelbanen

Vier kabelbanen voeren je de hoogte in. In Reith im Alpbachtal kan je omhoog met de Reitherkogelbahn. Bij Alpbach is er de Wiedersbergerhorn Bahn. De Schatzbergbahn bevindt zich in Auffach en de Markbachjoch Bahn in Niederau.

Uit eten in het Alpbachtal

Tijdens een vakantie in de bergen hoort een lekkere maaltijd in een berghut of restaurant er zeker bij. Vincent Meer van "Alles over Oostenrijk" woont zelf in Oostenrijk en komt met regelmaat in Alpbach.

Hij adviseerde ons 2 eetgelegenheden in Alpbach die zeer de moeite zijn. Restaurant Roßmoos, met een prachtig zicht op de vallei, en Jausenstation Zottahof, met de lekkerste Kaiserschmarrn van het land. Zelf gaan wij ook vaak eten bij Pasticcio in Reith en Gasthof Hotel Post in Strass-im-Zillertal.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!