Ga naar content

Jeseníky gebergte

Natuur in Tsjechië - Het grensgebied van Polen en Tsjechië omvat verschillende gebergtes, waaronder de Beskiden en de Sudeten. Het oostelijke deel van de Sudeten wordt gevormd door Hrubý Jeseník, kortweg Jeseníky. De lucht schijnt de schoonste van Centraal-Europa te zijn en het is ook nog eens een gebied vol minerale bronnen. Voldoende redenen om op verkenning te gaan in de natuur van Jeseník.

Mooiste plekken Jeseníky

Bergen, watervallen en sprookjesbossen bepalen het landschap van het Jeseník gebergte. Maar de regio heeft niet alleen veel natuurschoon te bieden, het is ook befaamd voor de spa's en geneeskrachtige bronnen. Tijdens onze rondreis in Noord-Moravië gingen we op zoek naar de mooiste plekjes.

1. Karlova Studánka

Het kuuroord Karlova Studánka is onze uitvalsbasis om de natuur in Jeseník te verkennen. Naast kuren en wellness biedt het ook een goede overnachtingsplaats voor wandelaars en fietsers. Vanaf het terrein kan je een mooie fiets- en trektochten maken.

Karlova Studánka
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Tsjechië heeft een bijzondere opzet op gebied van kuuroorden; je gaat hier meestal heen op doorverwijzing van een arts. De meeste kuuroorden bevinden zich in West-Bohemen aan de andere kant van Tsjechië, maar ook elders in het land vind je hele dorpen die als kuuroord functioneren, elk met hun eigen specialisme.

Karlova Studánka is de hoogst gelegen spa van het land en heeft uitzonderlijk schone lucht. Vooral patiënten met doorverwijzingen voor long- en niet tuberculeuze aandoeningen van de luchtwegen komen hier voor een behandeling. Het verblijf wordt dan vergoed.

Ook sommige Nederlandse zorgverzekeraars vergoeden (deels) een kuur in een van de Tsjechische wellness centra, het loont de moeite om dit te checken bij je verzekeraar. Naast patiënten kunnen ook toeristen diverse behandelingen krijgen en is er een speciaal hotel met wellness faciliteiten, puur voor mensen die hier komen om te ontspannen. In het stadje zijn diverse minerale bronnen die worden gebruikt voor de therapieën, maar waar je ook direct van kan drinken.

Mannen vullen flessen met gezond water
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Zelfs als je niet komt kuren is dit een fantastische plek om te verblijven. De gebouwen zijn binnenin modern ingericht, met behoud van de architecturale franje aan de buitenkant. De vele houten gebouwen matchen perfect met de omringende natuur en het is dus gewoon heerlijk om hier rond te wandelen. Fraai aangelegde paadjes, waterpartijen en parken zorgen ervoor dat stress verdwijnt als sneeuw voor de zon. 

2. Praděd

De hoogste top van het Jeseníky gebergte is de Praděd, met een hoogte van 1.492 meter. Makkelijk te onthouden als het jaar dat Columbus de Nieuwe Wereld ontdekte. Boven op de top staat een 162 meter hoge zendmast. Tegen betaling kan je met de lift naar het hoogste plateau, waar je bij goed weer geniet van het mooiste uitzicht over de omgeving. 

Toren op de Praded
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Is het minder mooi weer, dan kan het zijn dat je met je hoofd in de mist zit en de wolken voorbij gieren. Bij stevige wind voel je de toren zelfs een beetje meebewegen!

3. Bilá Opava

De bekendste wandeling in Jeseníky is de 6 km lange hike langs het Bilá Opava riviertje. Vertrek bij Karlova Studanka of op de parkeerplaats aan de 450. Je wandelt de hele tijd bergopwaarts, over gladde stenen en houten vlonders, dus stevige wandelschoenen en een goede conditie zijn een must. Toch weerhoudt dit weinig mensen om de route te bewandelen, het is een van de drukste paden in de regio. 

Wandeling in Jesenik
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wandel je liever in een rustige setting, dan kies je best voor een vakantie buiten het hoogseizoen. In juni of september is het hier een stuk rustiger dan in de zomermaanden.

Goede foto's maken is tijdens de wandeling langs Bila Opava geen kunst, de natuur doet het werk voor je. We stappen van rots naar rots, klimmen over met mossen begroeide boomstammen en steken de rivier over via de idyllisch aangelegde wandelbruggetjes. Het is hier prachtig! 

Natuur Jeseniky
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Stroomversnellingen, diepe poelen, rotspartijen en ook watervallen bepalen het landschap. De grootste waterval, Velký vodopád, is wel 7,9 m hoog, maar we kunnen hem slechts eventjes zien tussen de bomen door. Aan het einde van de route kom je bij enkele hotels en eetgelegenheden, waaronder Chata Sabinka. Wij warmen even op met een kruidenshot en een pils, dat hebben we wel verdiend!

Je kunt de wandeling nog aanvullen met een pad naar Petrovy Kameny, een bijzondere rotsformatie op de nabijgelegen top. Als pannenkoeken liggen de rotsen hier opgestapeld. In de wintermaanden tovert het hele landschap zich om tot een kleinschalig wintersportgebied.

4. Rolandův kámen

De volgende ochtend trekken we weer de wandelschoenen aan. Vanaf Karlova Studanka wandelen we door de dichte naaldbossen naar een uitkijkpunt op een grote rotspartij. Vanaf Rolandův kámen hebben we zicht op de Praded en de heuvelrijke omgeving. Bossen strekken zich uit zover het oog reikt.

Rolandův kámen
Deel op Pinterest

5. Watervallen van Rešov

Verder naar het zuiden bevinden zich de Rešovské Waterfalls. Glashelder water baant hier zijn weg door een nauwe kloof, om vervolgens 10 meter de diepte in te vallen. Dit is een van de mooiste plekjes en de watervallen zijn de hoogste van het Jeseniky gebergte. 

Resovske watervallen
Deel op Pinterest

6. Dlouhé Stráně

De waterkrachtcentrale Dlouhé Stráně is een van de meest bezochte toeristische bestemmingen, niet alleen in de regio's Jeseniky en Olomouc, maar ook in Tsjechië als geheel. Het waterreservoir ligt op de top van de Mravenečník, een bijzondere bezienswaardigheid.

Dlouhé Stráně
Deel op Pinterest

7. Flaschar mijn

In het Jeseníky-gebergte ligt ook Flascharův důl, de Flaschar mijn. Hier werd in de 19e en 20e eeuw leisteen gewonnen. Er zijn slechts twee openbaar toegankelijke leisteenmijnen in Tsjechië. De mijn heeft twee verdiepingen, die met elkaar verbonden zijn door een 18 meter lange ventilatieschoorsteen. Onder begeleiding van een gids kan je de 400 meter lange tunnels en diverse mijnkamers bezichtigen.

Bij het museum is een 3,5 kilometer lange educatieve wandelroute over de mijnbouw, bosbouw en de historische en geografische bezienswaardigheden van de regio. De wandelroute biedt zicht op de Moravische Poort - een laagte - en het Oder-bekken. 

Bereikbaarheid Jeseníky

Er zijn verschillende mogelijkheden om naar Jesenik te reizen. De meeste mensen komen vanaf Praag, de Tsjechische hoofdstad, maar je kunt het gebied bijvoorbeeld ook combineren met een rondreis in Zuid-Polen. Krakau is dan de meest logische luchthaven.

Normale treintickets vanaf Praag zijn te boeken via Ceské dráhy. Je kunt ook met de Leo Express trein reizen. Een business class ticket boek je al voor ca. € 30, en dat is ook nog eens inclusief een warme maaltijd, 2 gratis alcoholische drankjes en onbeperkt frisdrank.

Jesenik video

Bekijk ook even deze prachtige beelden van het Jeseníky gebergte.

Onze reis naar Jeseník werd mede mogelijk gemaakt door Visit Czech Republic en Severni Morava. Wil je extra tips en info? Vraag dan het gratis informatiepakket aan via amsterdam@czechtourism.com (je mag Naturescanner Noord-Moravië vermelden). Dit pakket ontvang je dan per post.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!