Beste tips voor landschapsfotografie
Landschapsfotografie is een kunstvorm die technische kennis combineert met een scherp oog voor compositie en timing. Of je nu door de bergen trekt of een rustige ochtend aan zee vastlegt, met de juiste technieken en materiaal til jij je foto's naar een hoger niveau. Hieronder vertellen wij jou allerlei tips om indrukwekkende landschapsfoto’s te maken, ongeacht je ervaring of apparatuur.
In 8 stappen betere landschapsfoto's
Kijk eens naar onderstaande 8 tips van een fotografie-expert en je zal verbaasd zijn als je volgende keer thuiskomt van een dag fotograferen in de natuur.
1. Plan je shoot: licht en locatie zijn alles
Een goede landschapsfoto begint lang voordat je op de locatie arriveert. Zo kun je gebruikmaken van apps zoals PhotoPills of The Photographer’s Ephemeris om de stand van de zon te voorspellen. De beste momenten zijn vaak tijdens het gouden uur. Het gouden uur is vlak na zonsopgang of voor zonsondergang. Dit is vanwege het zachte, warme licht en lange schaduwen die diepte creëren.

Een tip van ons: bezoek de locatie vooraf, mits dit mogelijk is. Door de locatie vooraf te bezoeken kan je alvast op zoek naar composities en kun je obstakels vermijden.
2. Gebruik een statief voor maximale scherpte
Een statief is essentieel voor scherpe beelden bij langere sluitertijden, zeker bij weinig licht. Hiermee kun je ook experimenteren met langere sluitertijden voor creatieve effecten, zoals vloeiend water of bewegende wolken. Wij raden aan om gebruik te maken van een statief waarbij je een afstandsbediening of een zelfontspanner kan gebruiken om zo trillingen bij het indrukken van de sluiter te voorkomen.
3. Compositie: denk in lagen en leidende lijnen
Sterke landschapsfoto’s hebben vaak een duidelijke structuur. Deze structuur bestaat uit een voorgrond, middengebied en achtergrond. Voeg elementen toe in de voorgrond, zoals rotsen, bloemen of waterplassen, om diepte te creëren. Leidende lijnen, zoals een weg, rivier of pad kunnen, helpen het oog van de kijker door het beeld te leiden naar het hoofdonderwerp.

4. Gebruik een polarisatiefilter
Een circulair polarisatiefilter vermindert reflecties op water of natte oppervlakken en versterkt de kleuren in lucht en bladeren. Dit filter kan ook de lucht contrastrijker maken, vooral bij zijlicht. Let wel op, want overmatig gebruik kan onnatuurlijke effecten veroorzaken. Gebruik het dus subtiel.
5. Stel handmatig scherp op het juiste punt
Voor landschappen wil je zoveel mogelijk scherpte van voor tot achter. Gebruik de hyperfocale afstand om dit te bereiken: scherpstellen op dit punt zorgt voor maximale scherptediepte. Als alternatief kun je handmatig scherpstellen op een object ongeveer een derde in het beeld voor optimale scherpteverdeling.
6. Let op het weer en veranderende omstandigheden
Slecht weer is niet slecht voor foto’s. Mist, dreigende wolken of najaarsstormen kunnen je beelden dramatischer en uniek maken. Wees flexibel: vaak ontstaan de beste momenten kort voor of na een bui.

7. Gebruik natuurlijke bewerking
Bewerking is een krachtig hulpmiddel, maar overdrijf niet. Verhoog het contrast lichtjes, versterk de kleuren subtiel en zorg dat je witbalans en belichting kloppen. Werk met lokale aanpassingen in plaats van globale filters.
8. Leer beter fotograferen door gezichten te fotograferen
Ieder gezicht is een landschap. Hoe vaker je gezichten fotografeert, hoe meer oog je krijgt voor detail. Dit leg je perfect vast met de Sony A7 4. Rimpels, sproeten, littekens en een twinkeling in de ogen draagt bij aan het verhaal dat je wil vertellen. Je ontdekt schoonheid op plekken die je eerder misschien niet opvielen. Je kijkt zonder vooroordelen en waardeert wat echt is. Deze open blik kun je ook buiten de fotografie inzetten.