Ga naar content

Osprey Talon 44

Met een pittige trektocht in de Alpen in het vooruitzicht was ik me aan het oriënteren op een nieuwe rugtas. We zouden een huttentocht in de Vanoise maken, waarbij we met de backpack op de rug van hut naar hut gingen wandelen en we wat we nodig hadden bij ons zouden dragen, alles bij elkaar zo rond de 40 liter. 

Rugzak oriëntatie

Een goede voorbereiding van een meerdaagse tocht houdt vooral in dat je een goede uitrusting hebt en dan is zeker de rugzak erg belangrijk. Het was daarbij van belang dat de tas comfortabel zat, niet te zwaar was en de mogelijkheid bood om stokken en andere zaken makkelijk mee te dragen. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Beoordeling Osprey Talon 44

Na enig speurwerk viel mijn keuze op de Osprey Talon 44. Ik vertel jullie in onderstaande review meer over deze trekking rugtas.

1. Licht en comfortabel

De Talon 44 is te verkrijgen in 2 kleuren, Ceramic blue of Stealth black. Er zijn twee groottes; S/M met een inhoud van 42 liter en L/XL met een inhoud van 44 Liter. Van de Osprey Talon zijn nog kleinere modellen verkrijgbaar, zoals de 11 en 22 die je o.a. bij TravelBags kunt aanschaffen.

Het rugpaneel bestaat uit schuim voor goede steun, en met openingen voor ventilatie. 

Rugpaneel Osprey Talon 44
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De rugzak is met zijn 1,4 kilo lekker licht, belangrijk want tijdens een bergtocht telt elke gram die je op je rug mee moet nemen. Met het minimale aan spullen die je nodig hebt en een waterzak met 2 liter water zit je al gauw op de 10 kilo incl. rugzak. 

Waterzak in de Osprey Talon44
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Daarnaast is het belangrijk dat de rugtas makkelijk verstelbaar is voor een ieders rug. Dat gaat met de Osprey talon heel makkelijk, het rugpaneel is in een paar seconden af te stellen op lengte van je rug. Het paneel zit met klittenband vast en is te verstellen via het waterzak compartiment. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Daarna stel je de heupband, schouderbanden, loadlifters en tenslotte de borstband af. Alle zijn goed af te stellen en de banden lopen lekker soepel door de gespen. 

Borstband Osprey
Borstband
Deel op Pinterest

Bij bepaalde afstelling kan het zijn dat de gespen van de verstelbare klep bovenop een beetje in je schouders prikken. Het is dan even zoeken naar de juiste afstelling om dit te voorkomen.

2. Vakken en compartimenten

De rugzak heeft 1 groot hoofdvak en is van bovenaf bereikbaar met een snel te open en te sluiten trekkoord. Wil je toch snel iets onderin het hoofdvak pakken dan kun je de rits onderaan de rugtas gebruiken. 

Rits onderaan
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Naast dat het hoofdvak één groot compartiment is, zijn er toch nog vele kleinere vakken om spullen op te bergen. Boven het hoofdvak zit een klep met een vak aan de binnenkant met een haakje voor bv. sleutels en nog een vak aan de buitenkant.

In de heupriem zitten links en rechts vakjes om wat eten, batterijen of zelfs een grote smartphone in op te bergen. De ritsjes zijn soms wat moeilijk om met één hand te openen. 

Osprey vakje
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Achterop zit een elastisch vak waarin je snel wat kleding kwijt kan of waar je natte kleding in kan. Aan beide zijkanten zit een diep elastisch vak, ook voor kleding, maar ook geschikt voor drinkflessen. Met de opening aan de zijkant kun je toch makkelijke bij je fles zonder je rugtas af te hoeven doen. 

Elastische zakken
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Tenslotte zit er nog een extern vak aan de rugzijde waar een waterzak in kan. Een klein clipje zorgt ervoor dat de waterzak in positie blijft en niet naar beneden zakt.

3. Overige mogelijkheden

Achterop de rugzak zitten meerder verstelbare lussen voor wandelstokken of een ijsbijl. Aan de schouderriem en zijkant van de rugtas zitten twee lussen waardoor je je wandelstokken snel kunt opbergen zonder je rugtas af te hoeven doen, de zogenaamde Stow-on-the-Go™ bevestiging. 

De klep bovenop de rugzak kan versteld worden waardoor je ruimte kunt maken om daar een slaapzak vast te maken. Aan de onderkant zitten ook 2 verstelbare riemen om een matje of slaapzak aan te bevestigen. 

Matje bevestigen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Op de schouderriem zit een klein langwerpig zakje, waarvan de functie niet helemaal duidelijk is. Mogelijk kun je er een zonnebril of kleinere telefoon in opbergen, maar ik kon er mijn DJI Osmo pocket in kwijt. 

Deel op Pinterest

Wat ik miste aan deze rugzak, en wat je echt nodig hebt tijdens een trektocht is een regenhoes. Deze zijn wel los te koop, maar had er eigenlijk in moeten zitten.

Conclusie review Osprey Talon 44

De Osprey talon 44 is mij zeer goed bevallen. Het is een hele goede uitbreiding op je bergwandeluitrusting. De rugtas is licht, waardoor je het gewicht op je rug kunt beperken. Toch is de rugzak zeer uitgebreid met vele mogelijkheden van inpakken en extra mogelijkheden om spullen aan te bevestigen. Je moet alleen nog zelf even een regenhoes aanschaffen.

Pluspunten

- Ruglengte verstelbaar
- Gespen en riempjes makkelijk verstelbaar
- Rits onderin hoofdvak
- Elastische opbergvakken aan buitenkant
- Zakjes in heupriem
- Drinkzak in apart compartiment
- Fles via zijkant vak te bereiken
- Ruimte voor slaapzak bovenop
- Stokken ophangen op 2 manieren

Minpunten

- Gespjes die in je schouders kunnen prikken
- Geen regenhoes

Osprey Talon 44 kopen

Afbeelding van Casper van Schaik
Geschreven door
Casper van Schaik
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!