Ga naar content

Alternatieve luchthavens voor Schiphol

De zomer van 2022 was de eerste ‘normale’ zomer na de coronapandemie. Dit was dan ook terug te zien in de drukte bij de verschillende luchthavens. Een uitschieter hierbij was Schiphol. Bijna de hele zomer door stond Schiphol vooral bekend om de drukte en enorme wachtrijen. Reizigers konden door een tekort aan beveiligingswerknemers wel uren in de rij staan.

Vliegen vanaf andere luchthavens

Gelukkig zijn er meer dan genoeg alternatieven voor Schiphol. Deze luchthavens hadden uiteraard ook last van de zomerse drukte, maar niet van het formaat Schiphol. Deze andere luchthavens bieden enorm veel mogelijkheden. In dit artikel vertellen wij meer over een aantal alternatieven voor Schiphol.

1. Vliegen vanaf Eindhoven Airport

De meest voor de hand liggende optie is Eindhoven Airport. Dit is dan ook de op een na grootste luchthaven van Nederland en kent de laatste jaren een enorme groei.

Bestemmingen
:
Er zijn tientallen vakantiebestemmingen bereikbaar via Eindhoven Airport, hiervan ligt het gros in Europa. Van Ierland tot de Griekse Eilanden. Omdat Eindhoven Airport een kleinere luchthaven is, kan je uitgaan van korte wachttijden zowel bij aankomst als terugkomst.

Bereikbaarheid
:
De luchthaven is echter wat lastiger te bereiken. Vanaf het centraal station dien je bus 400 of bus 401 te pakken waarmee je ongeveer 30 minuten onderweg bent. Het Eindhoven Airport parkeren is daarentegen veel beter geregeld. Er zijn tal van parkeerplaatsen beschikbaar op loopafstand. Daarnaast kan je ook kiezen voor een shuttle- of valetservice.

Andere luchthavens dan Schiphol
Deel op Pinterest

2. Vliegen vanaf Rotterdam Airport

Ook Rotterdam Airport, ook wel Zestienhoven Airport genoemd in de volksmond, is de laatste jaren flink gegroeid. Dit maakt het een interessante alternatieve optie voor Schiphol.

Bestemmingen
:
Via Rotterdam Airport kan je naar meer bestemmingen vliegen dan je wellicht vooraf denkt. Op het moment van schrijven zijn er maar liefst 50 Europese bestemmingen bereikbaar, variërend van Ibiza tot Londen tot aan Rovaniemi in Fins Lapland.

Bereikbaarheid
:
De Rotterdamse luchthaven is uitstekend bereikbaar middels het openbaar vervoer. De halte bij de luchthaven kan bereikt worden met metrolijn E en bus 33. Daarnaast is ook het Rotterdam Airport parkeren goed geregeld. Er zijn zes officiële parkeerterreinen en daarnaast nog een flink aantal alternatieve shuttle- en valetopties.

3. Vliegen vanaf Groningen Airport

Het noordelijk gelegen Groningen Airport (Eelde) ligt voor veel Nederlandse reizigers wellicht wat te ver. Mocht je in de buurt wonen dan is het echter een bijzonder interessant alternatief. Daarnaast kan je vaak supervoordelige vliegtickets vinden voor de Groningse luchthaven.

Bestemmingen
:
Groningen Airport biedt ‘slechts’ 8 bestemmingen aan (o.a. Gran Canaria en Kreta). Het aanbod is dus kleiner, maar de prijzen zijn ook kleiner. Vaak ben je voordeliger uit, vooral wanneer je alle kosten doorrekent, zoals de parkeerkosten.

Bereikbaarheid
:
De luchthaven is bereikbaar via lijn 9 (Groningen – Eelde). De bushalte ligt op ongeveer 350 meter van de vertrekhal, je bent dus nog even onderweg. Mocht je met de auto komen, dan kan je je auto kwijt op P1, P2 of P3. Alle drie de parkeerterreinen staan bekend om de zeer scherpe tarieven.

4. Vliegen vanaf Maastricht Airport

Net als Groningen Airport, is Maastricht Airport een kleine luchthaven met minder mogelijkheden dan de grotere luchthavens. Mocht alles op zijn plaats vallen voor jouw reis dan kan je echter wel gemakkelijk besparen, zowel op de kosten als de reistijd.

Bestemmingen
:
Er zijn ongeveer 20 bestemmingen te bereiken via Maastricht Airport, dit geeft het wat meer mogelijkheden dan Groningen Airport. Daarnaast bieden vluchtmaatschappijen zoals Corendon handige voordelen, zoals een gratis parkeerplaats bij de luchthaven.

Bereikbaarheid
:
Indien je met het openbaar vervoer reist, dan dien je lijn 30 van Arriva (Maastricht – Sittard) te nemen. Indien je met de auto komt, dan kan je parkeren bij het P1 parkeerterrein. De kiss & ride locatie is te vinden op het P5 parkeerterrein.

5. Vliegen vanaf Brussel Airport

Ook buiten onze landsgrenzen zijn fijne en interessante luchthavens te vinden. Bij onze Zuiderburen kan je terecht bij onder andere Brussel Zaventem Airport. Dit is de grootste luchthaven van België en zit qua volume ongeveer op een derde van Schiphol.

Bestemmingen
:
Via Brussel Airport kan je kiezen uit meer dan 160 bestemmingen. Dit geeft het tot dusver het grootste aanbod van de alternatieve luchthavens. Naast een groot aantal Europese bestemmingen kan er ook gevlogen worden naar Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Afrika en Azië.

Bereikbaarheid
:
Brussel Airport heeft een eigen treinstation, de treinen rijden vier keer per uur van en naar de luchthaven. Daarnaast is er ook een busstation direct onder de vertrekhal. Ook met de auto is de luchthaven goed bereikbaar en zijn er meer dan genoeg parkeermogelijkheden, of je nu op zoek bent naar een shuttleservice, valetservice of iets op loopafstand.

Vliegen vanaf Brussel Airport
Deel op Pinterest

6. Vliegen vanaf Charleroi Airport

Wat verder in het zuiden van België vind je Charleroi Airport, ook wel Brussels Charleroi Airport genoemd. Dit is een interessante optie voor Nederlanders die wat verder in het zuiden van het land wonen.

Bestemmingen
:
Er zijn tientallen bestemmingen bereikbaar, voornamelijk gelegen in Europa. Daarnaast zijn er ook bestemmingen beschikbaar in het Midden-Oosten, Afrika, Noord-Amerika en Zuid-Amerika.

Bereikbaarheid
:
Net als Eindhoven Airport is Charleroi Airport enkel bereikbaar per bus. Middels buslijn A ben je in ongeveer 20 minuten bij de luchthaven, vertrekkend vanaf station Charleroi-Sud. Gelukkig zijn er meer dan voldoende parkeermogelijkheden beschikbaar, variërend van locaties op loopafstand tot aan shuttle- en valetservices.

7. Vliegen vanaf Antwerpen Airport

Wist je dat ook Antwerpen een vliegveld heeft? Internationale Luchthaven Antwerpen (vroegere naam: Luchthaven Deurne) is kleinschalig, dus korte wachtrijen, en zeer goed te bereiken vanuit vooral het zuiden van Nederland. 

Bestemmingen:
Met TUI Fly vlieg je naar zonnige bestemmingen, zoals Mallorca, Ibiza, Tenerife, Heraklion en Antalya. 

Embraer vliegtuig TUI
© TUI
Deel op Pinterest

Bereikbaarheid:
Vanaf Antwerpen Centraal Station vertrekt buslijn 14 naar de aankomsthal van Antwerpen Airport. Vanuit het centrum van Antwerpen brengt een taxi je er in ongeveer 10 minuten. Verder is er voldoende (gratis!) parkeerruimte aanwezig bij de luchthaven.

8. Vliegen vanaf Weeze Airport

Net over de Duitse grens kan je ook terecht bij Weeze Airport, ook wel Düsseldorf Weeze Airport genoemd. Ook dit is een kleine luchthaven.

Bestemmingen
:
Via Weeze Airport kan je vliegen naar ongeveer 20 bestemmingen, voornamelijk gelegen in Europa. Ook de grotere luchthavens in Marokko zijn bereikbaar. Enkel de airlines Ryanair en Corendon zijn actief op de luchthaven.

Bereikbaarheid
:
Weeze Airport is bereikbaar per trein middels de RE10 verbinding. De luchthaven is ook nog bereikbaar middels buslijnen SB58 en SW1. Indien je je auto wilt parkeren dan kan je terecht op P1, P2 of P3.

Vliegen vanaf andere luchthavens

Er zijn nog veel meer alternatieve luchthavens te vinden, deze liggen echter op een dusdanige afstand dat ze wellicht toch wat minder interessant worden. Noemenswaardig zijn echter nog de luchthavens van Düsseldorf, Frankfurt en Keulen.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!