Ga naar content

Vulkanen in Indonesië

Mooiste plekken in Indonesië - De Bromo, de Merapi, de Krakatau of de IJen. Wie ideeën zoekt voor een actieve rondreis in Indonesië moet zeker eens kijken naar een beklimming van een vulkaan op Indonesië. Minder avontuurlijke reizigers kunnen genieten van het waanzinnige uitzicht op de kraters en hun omgeving.

Vulkaan trektocht in Indonesië

Voor hikers vormen de vulkanen in Indonesië een flinke uitdaging. Er zijn maar liefst 400 vulkanen, waarvan er 70 actief zijn. Het is dan ook het land met de meeste vulkaanactiviteit ter wereld. Indonesië is bovendien het land bij uitstek om een vulkaan te beklimmen. Bij veel reizigers staat een trekking op de Bromo, Rinjani of de IJen hoog op het lijstje.

Mooiste vulkanen in Indonesië

Wat zijn de bekendste vulkanen in Indonesië en welke vulkanen kan je beklimmen? Een overzicht van de mooiste vulkanen en trektochten met daarbij de leukste tips voor een vulkaanreis in Indonesië:

1. Bromo vulkaan - Java

De beroemdste en meest bijzondere vulkaan van Indonesië is de Bromovulkaan in het oosten van Java. De 2.392 m hoge vulkaan is niet bekend om zijn hoogte, wel vanwege de prachtige setting. De Bromo ligt in het Bromo Tengger Semeru Nationaal Park, waar ook een zandzee (de Tengger Sand Sea), twee andere vulkanen (waaronder de hoogste berg van Java, de Semuru - 3.676 meter), vier meren en vijftig rivieren deel van uitmaken.

Samen vormen ze het Tenggermassief. Tijdens veel rondreizen in Indonesië staat een beklimming van de Bromovulkaan op het programma. Trek vroeg in de ochtend naar de kraterrand en geniet van de zonsopkomst met adembenemend zicht over het omliggende maanlandschap. Vaak liggen de bergen in een dikke laag mist, wat fraaie beelden oplevert. De trektocht tot de krater duurt ca. één uur.

Beklimming Bromovulkaan:

Privé: Riksja Indonesie biedt een bouwsteen bij de Bromovulkaan met wandeling en jeeptocht.

Leuke groepsreizen

2. IJenvulkaan - Java

In het uiterste oosten van Java ligt een aantal stratovulkanen in een omgeving met koffie- en rubberplantages. De IJen vulkaan steekt als een perfect gevormde vulkaan boven de wolken uit. Ook voor de beklimming van de IJen moet je vroeg op stap. Het eerste deel van de tocht wordt vaak per 4WD gedaan, langs gifgroene rijstterassen, die trapsgewijs tegen de hellingen van de vulkaan zijn opgebouwd.

Het laatste stuk, ca. 3 kilometer wandel je zelf naar de vulkaantop. Merkwaardig zijn de gele zwavelkleuren van de IJen. Kijk toe hoe mijnwerkers bij de top sjouwen met zware zwavelstukken. Het bijzondere aan de IJen vulkaan is ook het prachtige turquoise vulkaanmeer bij de top. Boven het blauwe water hangt een mystieke mist van zwaveldampen. De zwavelgeur is niet aangenaam, maar het zicht is betoverend mooi.

Beklimming IJen:
De begeleide trektocht op de IJen vulkaan in Indonesië neemt ca. 3,5 uur in beslag en kan als losse bouwsteen geboekt worden bij Riksja Indonesie. Wil je liever deelnemen aan een groepsreis, bekijk dan de complete rondreis van Sawadee met beklimming van de IJen vulkaan.

3. Rinjani - Lombok

De Rinjani in Lombok is een 3.726 meter hoge vulkaan. Het is de tweede hoogste vulkaan in Indonesië en wordt beschouwd als een heilige berg. Een bergbeklimming van de Gunung Rinjani is in alle opzichten een aanrader, maar erg zwaar! Tijdens een trektocht op de vulkaan klim je naar de kraterrand en de top van de Rinjani waar je geniet van een oogverblindend vergezicht over het kratermeer en de omgeving van de vulkaan.

Rinjani vulkaan
Deel op Pinterest

Diverse kleuren contrasteren speels met elkaar en zorgen voor een spectaculaire natuur. Daal te voet af naar het blauwgroene kratermeer en ontspan in warmwaterbronnen.

Wandelreizen tips:

  • Privé: de trektocht met beklimming van de Rinjani kan je als bouwsteen boeken bij Riksja Indonesie (bouwstenen).
  • Groep: Sawadee biedt optioneel een beklimming van de Rinjani in haar groepsreis.

4. Kelimutu op Flores

Nog weinig reizigers boeken een vakantie op het katholieke eiland Flores in Indonesië. Toch is de natuur hier verblindend mooi. De Portugese kolonisten noemden het eiland "Kaap der Bloemen", vandaar de naam. Flores wordt gedomineerd door verschillende vulkanen. De mooiste plek op Flores is voor velen de Kelimutu vulkaan, met drie prachtig gekleurde kratermeren.

Kelimutu vulkaan
Deel op Pinterest

De kleuren van de meren veranderen naargelang het aantal mineralen. Soms kleuren de meren turquoise, groen en zwart, soms zijn ze helderblauw, lichtgroen en aubergine. Een trektocht op de Kelimutuvulkaan is niet heel pittig. Het laatste stuk naar de top kan zelfs afgelegd worden per trap. Ook in de omgeving kan je mooi wandelen, zoals aan de voet van Mount Inerie en langs authentieke lokale dorpjes.

Beklimming Kelimutu:

  • Privé: Riksja Indonesie biedt een kort verblijf aan op Flores, inclusief beklimming van de vulkaan. Bij Merapi kan je een bijzondere overnachting boeken in de Kelimutu Ecolodge.
  • Groep: Bij Sawadee en bij Djoser kan je een groepsreis naar Flores en de Kelimutu boeken.

5. Agung - Bali

Veel mensen kiezen voor een vakantie op Bali om heerlijk uit te rusten en te genieten in een luxe hotel. Het eiland heeft echter ook veel te bieden voor de actieve reiziger: zo kan je heerlijk fietsen op Bali of een vulkaan op Bali beklimmen. De hoogste vulkaan van Bali is Gunung Agung nabij het authentiek gebleven plaatsje Sidemen, waar lokale boeren het land bewerken en vrouwen de was doen in de rivier. Het dorp ligt in een groene, rustige vallei.

Wie de Agung wil beklimmen moet over een goede conditie beschikken, want het is een uitdagende klim over rotsen, kloven en gevallen takken. De beloning en het uitzicht boven op de top is echter onvergetelijk. Langs de rijstvelden in de omgeving kan je rustigere wandelingen maken. De beklimming van Mount Agung vangt meestal ook 's nachts aan, zodat je op tijd bent voor zonsopgang.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!