Ga naar content

Fietsen in de Veneto

De Veneto is een van de populairste gebieden voor een fietsvakantie in Italië. De deels vlakke fietsroutes wisselen af met de ruige bergen in het achterland. Mooie klokkentorens, de "Campanili", Prosecco, Grappa en cultuur kenmerken een fietsreis in dit gebied.

Fietsgebieden Veneto

Tussen de Adriatische Zee en de Alpen in ligt de Veneto. Verona, Padua, Treviso en Venetië liggen allemaal in deze prachtige regio. Maar naast de steden is ook de natuur zeer veelzijdig. De kust is bijzonder mooi en biedt tal van mogelijkheden om te genieten bij het water.

Achter de historische kunststeden strekt zich een vlak achterland uit, met daarachter waanzinnig mooie bergen. Wat zijn de mooiste fietsroutes in de Veneto? Wie een volledig overzicht wil hebben van alle fietspaden en op eigen houtje gaat fietsen kan best een goede fietskaart aanschaffen; deze zijn o.a. te koop bij reisboekhandel De Zwerver. Enkele tips voor een fietsvakantie in dit bijzonder afwisselende fietsgebied:

1. Fietsen bij Venetië

Hoewel het landschap rond Venetië overwegend vlak is, zijn de fietsroutes zeer afwisselend. Ga fietsen langs rivieren en kanalen, door bossen en langs boomgaarden. Vlakke fietsroutes wisselen af met hellingen. Ook Venetië zelf en de steden in de omgeving vormen een aangename afwisseling in het reisprogramma van een fietsreis. Aan het eind van de fietstocht mag uiteraard een boottocht in een typische gondola in Venetië niet ontbreken!

2. Het vlakke achterland

Verrassend is het landschap dat zich uitstrekt rond Venetië. Hier fietsen voelt bijna aan als thuis. Het bijna Hollands ogende landschap neemt je mee over dijkweggetjes, langs kanalen en rivieren.

3. Fietsen in het Prosecco gebied

De Prosecco wijnroute (strada del Prosecco) is een mooie route tussen Conegliano en Valdobbiadene. Fiets door een glooiend landschap van wijngaarden, langs authentiek gebleven landerijen en middeleeuwse kloosters. Verkoeling zoek je onder een van de eeuwenoude bomen op de route. Tijdens een fietstocht kan je pauzeren bij een wijnhuis en deelnemen aan een proeverij. Niet alleen wijnen staan op het menu, ook tal van heerijke streekgerechten. 

Deel op Pinterest

4. Bassano del Grappa

Een van de mooiste steden om te bezoeken tijdens een fietsreis in de Veneto is de historische plaats Bassano del Grappa, waar de gelijknamige drank Grappa gedestilleerd wordt. Maak foto's van de beroemde Ponte Vecchio over de Brenta rivier en fiets door het historische centrum, met haar arcadegalerijen en mooie pleintjes. Buiten het centrum maakt de stad plaats voor met cipressen begroeide heuvels. Op de achtergrond waken de Vicentijnse Alpen en de Monte Grappa (1.775 meter) over de stad.

5. Fietsen aan de voet van de Dolomieten

Achter de vlakke landschappen rijzen de granieten pieken van de Dolomieten op. Tijdens een fietsvakantie in de Veneto kan je de makkelijke fietsroutes afwisselen met enkele uitdagende beklimmingen aan de oostelijke kant van de Dolomieten.

6. Euganische heuvels

De Colli Euganei, of Euganische heuvels, is een natuurgebied in de Veneto, ten zuidwesten van Padua. 81 groene heuvels steken hier als piramides boven het vlakke landschap uit. Ze zijn met bossen begroeid en 300 tot 600 meter hoog.

7. Fietsen langs historische plaatsen

Menig stadje in de Veneto heeft prachtige culturele bezienswaardigheden. Zo zijn Vicenza, Treviso en Padua (Padova) allemaal zeer de moeite om te bezoeken. Padua heeft een schitterende Renaissance architectuur, zoals het Palazo della Ragione o Salone, de Dom en het Baptisterium. In Vicenza werden diverse kerken, paleizen en villa's, zoals de Basilica en de Loggia del Capitanio, gebouwd door Palladio. Treviso wordt ook wel "Città d'Acqua" genoemd. Tijdens een fietsreis in de regio rond Venetië geniet je dus van de perfecte combinatie tussen cultuur en natuur.

Fietsvakantie in de Veneto

Wil jij ook fietsen in de Veneto? Hoe regel je een fietsvakantie rond Venetië? Er zijn tal van betrouwbare Nederlandse reisorganisaties die een individuele fietsreis langs de mooiste plekken in de Veneto aanbieden. Bekijk onze vakantietips voor een georganiseerde reis!

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!