Ga naar content

Wintersport in Silvretta Montafon

Oostenrijk - De mogelijkheden voor een skivakantie in de Oostenrijkse Alpen zijn groot. Er zijn tal van mooie gebieden. Op onze pagina over wintersport in Oostenrijk deel ik tips om de juiste skibestemming te kiezen. Heb je besloten om de wintersport door te brengen in het Montafon skigebied, dan kan je hieronder meer informatie lezen over het wintergebied en leuke tips vinden voor jouw vakantie! 

Bereikbaarheid Bludenz

Zoals wel vaker leiden meer wegen naar Rome, in dit geval naar Bludenz. Via bijvoorbeeld de A73, A61, A8, A7 en A96 rij je naar Oostenrijk. Vergeet niet de 10-daagse Autobahn Vignet voor Oostenrijk aan te schaffen (bij de ANWB, onderweg of Raststation Bodensee Hörbranz) en op de juiste plaats op de vooruit te plakken; verkeerd aangebracht: boete € 120. 

Na de grenspassage rij je nog voor Bregenz de Pfändertunnel (dec. 1980) in, die sinds juli 2013 uit 2 tunnelbuizen met 2x2 rijbanen bestaat en 6.718 m lang is. De tunnel maakt deel uit van de Rheintal Autobahn (A14). Na ca 53 km bereik je de afslag, aangegeven met een duidelijk,groot en groen bord, naar het Montafon-dal.

Skigebieden Montafon

Het eerste skigebied aan de B188 is dat van Golm-Vandans. Punt van aandacht tijdens het rijden is de aangepaste snelheid en de geplaatste camera’s. 10 km na de afslag van de A14 bereik je Schruns: het 2e skigebied maakt deel uit van Silvretta Montafon. 

Vanuit Schruns rij je naar het Silbertal, waar in het centrum van het feeërieke dorpje Silbertal een kleine gondel met max. 35 personen je naar de Kristberg brengt. Op de Kristberg heb je slechts een klein skigebied: 5 pistekilometers (3 km blauwe en 2 km rode pistes). De Kristberg ontvangt families, beginners, toerskiërs, langlaufers en (sneeuw-)wandelaars voor de Winterwanderungen. 

Deel op Pinterest

Wil je halverwege uitstappen, geef dat in elk geval duidelijk van te voren aan. Tijdens onze zomertocht heeft een echtpaar op leeftijd niet van te voren aangegeven om bij het middenstation te willen uitstappen. De gondelier is onverbiddelijk: eerst naar het Bergstation en op de terugweg mogen deze mensen alsnog uitstappen. Het geheel kwam niet erg klantvriendelijk over. Wellicht zitten de veiligheidsregels de niet-aangekondigde stop in de weg.

Het 3e skigebied ligt tussen Schruns en St. Gallenkirch, waar een smalle bergweg je naar het sfeervolle en authentieke skidorp Gargellen brengt. Hier bevindt zich ook het Landalpark Hochmontafon. Het skigebied biedt 28 pistekilometers en ontvangt in de weekends veel dagjesmensen.

Het 4e en grootste skigebied bevindt zich op loopafstand van Sankt Gallenkirch: Silvretta Montafon.

Stuwmeer en stuwdam
© Naturescanner Wil
Deel op Pinterest

Tenslotte rij je door naar het eind van het dal, althans in de winter, waar je in Partenen met de Vermuntbahn en in combinatie met een klein busje tegen betaling van € 36 v.v. naar de Bieler Höhe kunt. 

In de zomer begint bij Partenen de Silvretta Hochalpenstrasse (tolweg.). 

Skigebied Silvretta Montafon

Hochjoch en Nova: deze namen kom je voortdurend tegen. Ze verwijzen naar de 2 gekoppelde skigebieden. De Hochjoch (2.520 m) domineert als achtergrond het skilandschap in noordelijke richting. 

Hochjoch Totale
© Naturescanner Wil
Deel op Pinterest

De Hochalpila is de comfortabele 8-persoons gondel met verwarmde zittingen en oranje gekleurde transparante wanden, die je van de Grassjoch Hütte naar een hoogte van 2.430 m brengt. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat ca 50 % van alle afdalingen in het 117 pistekilometers gebied boven de 2.000 m ligt. 

Het maakt Silvretta Montafon tot een sneeuwzeker gebied! Ook de naam Kapell zie je terugkomen in het gebied en in de naamgeving van de Kapell Alpe en Kapell Bahn. 

© Naturescanner Wil
Deel op Pinterest

Een aardigheidje om te weten is de omloopsnelheid van de verschillende liften. De oudere stoeltjesliften brengen de wintersporters met een snelheid van 7,2 km p.u. naar boven. De nieuwe stoeltjesliften hebben inmiddels een snelheid van 18 km of meer p.u. De oudere gondels gaan omhoog met 18 km p.u. en de nieuwe gondels inmiddels met 21,6 km. 

De eerste plannen voor een lift dateren al van 1913. De naam Albert Zudrell kom je in dit verband tegen. In 1948 komt de Montafoner Bergbahn GmbH tot stand en in 1950 is de opening van de eerste stoeltjeslift een feit. In 1951 realiseert men ook een aansluitende tweede stoeltjeslift. En in 1966 maakt de stoeltjeslift plaats voor 4 pendelende cabines met als metalen tussenstation Kropfen. In 2008 besluiten de Montafoner Bergbahn GmbH en Silvretta Nova Bergbahnen samen verder te gaan als Silvretta Montafon.

Kabelbanen

Verschillende kabelbanen brengen je naar boven. Een overzichtje.

1. Hochjoch Bahn

4 grote cabines 54 persoons (1966). In Schruns, aan de doorgaande weg naar Silbertal, brengt de Hochjochbahn I en II je met een snelheid van 36 km p.u. naar het bergstation. Tegenover de gondel is een parkeerplaats met betaald parkeren (2023: € 5). In de wetenschap, dat je bij een gondel evenwicht van krachten wilt hebben (als het kan "evenveel" naar boven als naar beneden), zijn er hier slechts 2 pendelende gondels. 

Aan het begin en het eind van de dag is de gondel maximaal vol: 54 pers. Het begrip als haringen in een ton ervaar je hier: 54 pers met ski’s, stokken, snowboard en/of rugzak. Eén voordeel heb je: je kunt niet omvallen! Halverwege stap je op een metalen platform over naar het 2e deel met als eindbestemming het bergstation. En je hebt geluk: nogmaals dezelfde belevenis! Maar vanaf dat moment gaat de echte wintersportbeleving heel dik de boventoon voeren. Vlakbij het eindstation bevindt zich de aansluitingslift naar de Sennigrat. Vandaar kun je lopend over een korte afstand (ca 20 min licht glooiend) zowel in de zomer als in de winter naar de Wormser Hütte

Panorama Bahn boven Wormser Hütte
© Naturescanner Wil
Deel op Pinterest

De blauwe pistes op de Kapellalpe zijn uitstekend geschikt voor beginners en voor anderen om de vaardigheden op peil te brengen of te houden. Eenmaal aangekomen en ingestapt in de gondels van de Panorama Bahn kies je voor of de pistes van de Hochjoch of voor bijvoorbeeld de HochjochTotale: 1.700 m afdalen en over een afstand van 12 km via de 1a, 1b, 1c, en de rode 1d weer terug naar het dalstation van de Hochjoch Bahn. Een unieke afdaling gezien het aantal hoogtemeters én het skiën door de langste skitunnel van de wereld: 476 m. En kom je uit deze tunnel, dan is het panoramisch uitzicht overweldigend en fenomenaal!

2. Zamang Bahn

Gondels 6 persoons (2003). De 2e gondel in Schruns vind je bijna aan het eind van de Silvrettastrasse richting St. Gallenkirch. In tegenstelling met de Hochjoch Bahn is de Zamang Bahn een comfortabele manier om de Kapellalpe te bereiken. De parkeerplaats is ruim en meteen achter het dalstation; je hoeft dus niet ver te lopen. En parkeren doe je hier gratis. Aan de andere kant van de straat is een sportzaak waar je je ski- en/of snowboardmateriaal kunt huren. En ze zullen er ongetwijfeld ook sneeuwschoenen verkopen of verhuren.

3. Kapell Bahn

Stoeltjeslift 2 persoons (1981). De derde mogelijkheid om het skigebied te bereiken is de Kapellbahn: een 2 persoons stoeltjeslift, die je naar de Kapellalpe brengt. Helaas een beperkte lift qua uitvoering, maar ideaal als je een onderkomen hebt gevonden in het schilderachtig dorpje Silbertal. De lift bevindt zich net buiten de bebouwde kom aan de dalende weg van Silbertal naar Schruns. 

4. Grassjoch Bahn

Gondels 8 persoons (2011). De 4e lift bevindt zich bij St. Gallenkirch: de Grassjoch Bahn. Het dalstation staat hier pal naast de recent geopende Valisera Bahn I en II. Comfortabel brengt deze 8 persoons gondel van de Grassjoch Bahn je met een snelheid van 21,6 km uur naar het bergstation, grenzend aan de Grassjoch Hütte

Boven aangekomen gaat het bergstation van de ene kabelbaan over in het dalstation van de volgende kabelbaan. Je maakt in dit gebouw een overstap naar de Hochalpila Bahn, met doorzichtige oranje wanden en verwarmde zittingen. In ruim 4 minuten arriveer je op het hoogste punt van de Hochjoch: 2.430 m.

Het uitzicht is indrukwekkend! In noordwestelijke richting heb je uitzicht over de bergtoppen met op geringe afstand gelegen de Wormser Hütte tusen de Sennigrat en de Kreuzjoch. Zowel de blauwe, rode als de zwarte piste komen uit bij de langste skitunnel (476 m) van de wereld. In zuidelijke richting kijk je vrijwel loodrecht naar beneden op het begin van de rode pistes van de Hochjoch richting de Grassjoch Hütte.  

Rode pijl ingang tunnel
© Naturescanner Wil
Deel op Pinterest

Gelukkig brengt een blauwe piste via een omweg je op deze rode piste. De blauwe pistes liggen voornamelijk rechts vanuit startpunt gezien en de rode pistes aan de linkerkant. De pistes zijn breed en beslist niet druk. Kortom, een ideaal gebied om je vaardigheden te oefenen, op niveau te brengen en/of te verbeteren!

5. Valisera Bahn

Gondels 10 persoons (2021). In het seizoen 2021-2022 is de schitterende halfautomatische Valisera Bahn I en II geopend. M.a.w. de kabelbaan bestaat dus uit 2 Ein-Seil-Umlaufbahnen. Het is een aanbeveling om op het tussenstation, waar je trouwens ook kunt uitstappen naar een kleine oefenpiste met loopband, te blijven zitten en naar boven te kijken. Je ziet daar heel goed hoe het technisch mogelijk gemaakt is om de cabines te vertragen en daarna over te zetten op het 2e deel van de Valisera Bahn. 

Valisera bergstation dal
© Naturescanner Wil
Deel op Pinterest

De kabelbaan voert aanvankelijk tussen de bomen door, maar vanaf het tussenstation zie je links de prachtige blauwe piste nr. 20a liggen en rechts slingeren de brede rode pistes 21 en 27 beurtelings onder de voortzoevende cabines door. 

Ski je vanaf het bergstation via de genoemde blauwe en rode pistes terug naar het Mittelstation, dan is het even opletten hoe je verder wilt gaan. Wil je terug naar het Bergstation: neem de route die leidt naar boven op het gebouw van het middenstation! Wil je met de gondel naar beneden, ski dan verder met het gebouw links van je. Meteen om de hoek is de ingang. Wil je nog verder afdalen volg dan de blauwe piste nr. 20b: een prachtig breed pad naar de Silvretta en Vermielstoeltjeslift. 

6. Garfrescha Bahn

Stoeltjeslift 2 persoons (1969). De Vermielstoeltjeslift brengt je naar Grandau. Daar heb je meerdere keuzemogelijkheden. Je kunt weer terug met de Grandaustoeltjeslift. Maar je kunt ook kiezen voor de afdaling naar Sankt Gallenkirch. Je komt dan uit boven Garfrescha. Een lang bospad brengt je terug naar de parkeerplaats van de Valisera Bahn. Je moet overigens flink vaart houden, want het laatste stuk is vlak en dan is het lopen of "prikken“. Daal je af naar Garfrescha, dan heb weer de mogelijkheid om met een 2 persoons stoeltjeslift omhoog te gaan. Echter helemaal terug naar het skigebied lukt niet; je kiest of het lange bospad of de skibus naar het dalstation van de Valisera Bahn. 

Blauwe piste Garfrescha Grandau
© Naturescanner Wil
Deel op Pinterest

7. Versettla Bahn

Gondel 6 persoons (1986). Even buiten het centrum van voorlaatste dorpje in het Montafondal is Gaschurn. Vanaf de bushalte of de parkeerplaats loop je eerst een stukje omhoog en dan bereik je de toegang tot de Versettla Bahn I en II.

Nova Stoba Silvretta Montafon
© Naturescanner Wil
Deel op Pinterest

Tegenover de ingang van de kabelbaan is een Sport2000 winkel, waar je snel en vakkundig je materiaal kan huren en/of kopen. De omloopbanen van de Versettla I en II brengen je naar de plek waar nu een groot bergrestaurant de plek domineert qua gebouw, qua publieke belangstelling, qua muziek en tenslotte qua uitzicht: Nova Stoba

Het oude gebouw is ooit in vlammen opgegaan, hetgeen toen in de avond/nacht tot ver in het dal zichtbaar was. Nu staat er sinds 1989 een groot restaurant met een wijnbar op een speciaal platform met zitjes uitkijkend over een geweldig berglandschap! 

Wijnbar Nova Stoba
© Naturescanner Wil
Deel op Pinterest

8. Vermunt Bahn

Cabine 50 personen (1994). Aan het eind van het Montafondal ligt Partenen (1051 m): de toegangspoort vanuit dit dal naar de Bieler Höhe (2.032 m). In de zomer rij je via de schitterende Silvretta Hochalpenstrasse met 34 (haar-)speldbochten langs de Vermunt Stauzee (stuwmeer) naar de Bieler Höhe met de Silvretta Stausee. 

Zowel in de zomer als in de winter kun je hier kiezen uit tal van activiteiten. In het kader van de wintersport kom je vooral om er te genieten van de ongelofelijk rust en het overweldigend winters berglandschap. Daarnaast kiezen bezoekers voor wandelen, sneeuwschoenwandelingen, langlaufen (21 geprepareerde pistes), skitouren, skisafari’s en/of Eisklettern vlakbij het Madlener Haus. 

Cabine Vermuntbahn
© Naturescanner Wil
Deel op Pinterest

Tegenover het Silvretta stuwmeer ligt het hotel/restaurant Piz Buin, genoemd naar de hoogste berg in het Vorarlberg. Er zijn in de winter nog 2 overnachtingsmogelijkheden. Vlak bij de stuwdam staat hotel Silvretta Haus. Wil je echter meer authentiek overnachten dan kom je uit bij het Madlener Haus, gelegen achter de stuwdam.

Zoek je 1 of meerdere overnachtingen in een berghut dan komen in beeld de Wiesbadener Hütte, Klostertaler Umwelthütte, Saarbrücker Hütte en Tübinger Hütte; alle vier in beheer van de DAV (Deutsche Alpen Verein) en ze zijn gelegen tegen de grens met Zwitserland aan. Goed om te weten, dat niet alle berghutten zomer en winter bemand zijn. Wel hebben de hutten een beperkte winterruimte. 

Wil je optimaal genieten van een dagje Bieler Höhe, vertrek zo mogelijk op tijd (de lift is open vanaf 08.00 u) en hou de laatste vertrektijd vanaf Hotel/restaurant Piz Buin in de gaten: 16.00 u. En kies je voor een alternatieve wintersportdag: Bieler Höhe!

Winteractiviteiten in Silvretta Montafon

Een dagje iets anders dan skiën? Er zijn in de Oostenrijkse regio legio aan sportieve uitdagingen voor jong en oud. Een overzicht van leuke activiteiten in de winter. Ik begin met de meest sportieve uitdagingen, gevolgd door de meer gemoedelijke uitdagingen.

1. Toerskiën

De meest verantwoorde en uitdagende wintersportactiviteit is een skitour off-piste maken o.b.v. een berggids. Afdalen met Kaiserwetter op maagdelijk witte hellingen in een idyllisch onwaarschijnlijk berglandschap is een geweldige ervaring. Afdalen en vervolgens terugkijkend zie je alleen je eigen sporen. 

Je geniet van de eindeloze stilte. Tijdens het afdalen hoor je alleen het geluid van het rutschen van je ski’s of snowboard in de sneeuw. Een eindeloze ervaring! Zijn er voorwaarden? Ja: je hebt in je freeriders rugzak een LVS (Lawine Verschütteten Such-gerät: lawinepieper), schep én sondeerstok. In de Engelstalige gebieden spreekt men niet van een LVS, maar van een avalanche beacon. 

Langlaufen Silvretta Montafon
© Naturescanner Wil
Deel op Pinterest

2. Silvretta-Skisafari

Deze skisafari start en finisht bij de Vermunt Bahn in Partenen. Je gaat met de gondel omhoog, je stapt in een kleine tunnelbus, skiën, verzamelen, Pistenraupe brengt je naar Galtür, skiën in Galtür, verzamelen, opnieuw met Pistenraupe naar de Zeinisjoch, en tenslotte de afdaling naar Partenen.

3. Black Scorpions: 5 zwarte afdalingen

piste nr. 3: helling percentage 45 %, lengte 1391 m en 350 hoogtemeters
piste nr. 5: helling percentage 67 %, lengte 359 m en 63 hoogtemeters
piste nr. 44: helling percentage 59 %, lengte 2874 m en 455 hoogtemeters
piste nr. 54: helling percentage 56 %, lengte 535 m en 150 hoogtemeters
piste nr. 65: helling percentage 67 %, lengte 479 m en 183 hoogtemeters

Nog meer leuke activiteiten met uitdaging: Snowpark Montafon, 28 kilometer aan Free ride routes, 45 kilometer aan rode pistes en HochJoch Totale: 1700 m afdalen over een afstand van 12 km. Ook de wandeling naar de Wiesbadener Hütte vanaf de Bieler Höhe is heel gaaf om te doen. 

4. Gondel- en cabinelift

Genieten van de uitzichten als de kabelbaan je naar het bergstation brengt, ongeacht of je wandelaar, skiër, snowboarder en/of zo maar een bezoeker bent.

5. Blauwe pistes

Silvretta Montafon heeft ca 62 km blauwe pistes. Het zijn juist deze pistes waar het genieten voorop staat voor jong en oud, beginnende en geoefende skiër of snowboarder. 

© Naturescanner Wil
Deel op Pinterest

6. Restaurants en berghutten

En uiteraard is er volop te genieten wat betreft een hapje en een drankje, volledige maaltijden in de zelfbedieningsrestaurants of á la carte met bediening in bijvoorbeeld Belle Nova, Valisera H:usli en Nova Stoba. In deze laatste gelegenheid is zelfs een wijnbar op platform met zitjes en krukken.

7. Winters berglandschap

Sta af en toe eens stil, kijk om je heen, neem het landschap in je op en leg het vast. Beperk het vastleggen van alles wat je ziet en mee maakt niet tot je mobiel of fototoestel, maar veranker het vooral als prachtige herinneringen!

Afbeelding van Wil Weerd
Geschreven door
Wil Weerd
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!